De nieuwe streamingdienst van Google, YouTube Music, werd vandaag op 22 mei gelanceerd. Er zijn twee versies: een gratis versie met advertenties of een betaalde ‘premium’-optie. Het doet ons alvast een beetje aan Spotify denken.

De IFPI (International Federation of the Phonographic Industry) kwam vorig jaar naar buiten met enkele opvallende cijfers: in het Music Consumer Insigh-rapport stond dat 46% van de tijd besteed werd aan het luisteren naar on-demand muziek op YouTube-accounts. Om dat cijfer te evenaren met streamingdiensten, moeten de cijfers van Spotify, Apple Music, Tidal en Deezer gecombineerd worden.

Echt onlogisch is het dan ook niet van Google om met een “audio-only YouTube-aanbod” af te komen. Google heeft al een vrij lange tijd de Google Play Music-dienst, maar die zou uiteindelijk plaats moeten maken voor de nieuwe muziekstreamingdienst van Google, Youtube Music.

Vanaf vandaag, 22 mei 2018, is YouTube Music beschikbaar in de VS, Australië, Nieuw-Zeeland, Mexico en Zuid-Korea. Andere landen zullen in de komende weken aan de beurt zijn.

Bij de streamingdienst gaat het erom ‘muziek op één plek te zetten’. Dat zijn nummers, albums, afspeellijsten en artiestenradio, evenals YouTube’s exclusieve catalogus met remixen, live-uitvoeringen, covers en muziekvideo’s – ‘alles eenvoudig georganiseerd en gepersonaliseerd’.

YouTube lijkt zich te concentreren op het ontdekken van muziek. Een persoonlijk startscherm biedt aanbevelingen op basis van de luistergeschiedenis van mensen, evenals waar ze zich bevinden en wat ze doen. Als iemand bijvoorbeeld naar de sportschool gaat, suggereert YouTube Music ‘beats om de hartslag op gang te krijgen’. Gebruikers die de naam van een nummer zoeken, hoeven het alleen maar te beschrijven of een deel van de songteksten te geven.

Er zullen duizenden afspeellijsten worden gemaakt om gebruikers te helpen bij het ontdekken van nieuwe muziek, zoals Spotify met zijn Discover Weekly.

Net als Spotify heeft YouTube Music een gratis versie (wel met advertenties), evenals een YouTube Music Premium-lidmaatschap van $9,99 per maand dat muziek luisteren op de achtergrond, downloads en natuurlijk een reclamevrije ervaring biedt.