Gryphon is een Deens audiobedrijf dat 40 jaar geleden is opgericht. De producent staat bekend om onder andere hun hoogwaardige voorversterkers. De firma streeft naar sonische perfectie zonder compromissen te sluiten op vlak van ontwerp, constructie en kostprijs. Nu komt het merk aanzetten met de meest geavanceerde voorversterker: de Commander. Maar welke features heeft deze nieuwe voorversterker juist?

Gryphon Commander vs. Pandora

Gryphon CommanderHet uitgangspunt van de Commander was Gryphon’s Pandora. Dit model werd beschouwd als een van de beste voorversterkers. Om die reden heeft ook de Commander het dual-mono design met afzonderlijk chassis voor signaal en voeding. Zelfs de single klasse A ingangsbuffer is overgenomen. Het grote voordeel hiervan is dat het signaalpad is opgebouwd met een minimum aan elektrische componenten. Hierdoor kan een uitzonderlijk transparant, snel, natuurlijk én open geluid geproduceerd worden.

“The culmination of Gryphon’s four decades of philosophies, design goals and engineering expertise are fully realized in Commander: the most advanced preamplifier ever made.”

Overigens heeft de zogenaamde ‘voltage reference’ van het nieuwe model ongeveer 50 keer minder ruis in vergelijking met de Pandora. Twee volledig discrete, lineaire voedingen voorzien elk kanaal van stroom. Terwijl een derde voeding is gewijd aan het digitale besturingscircuit. Hierdoor wordt een mechanische en elektrische isolatie tussen digitale en analoge secties werkelijkheid.

Met het kenmerkende design van de Gryphon Commander, en de bijbehorende Apex eindversterker, symboliseren deze autoriteit en vitaliteit van Gryphon’s muziekweergave. De voeding van de versterker omvat 4 speciaal vervaardigde ringkerntansformatoren, 2 per stereokanaal, ontworpen voor een minimale ruis. Vervolgens voeden 2 van deze transformatoren de dual-mono voorversterkercircuits. Het andere paar is bestemd voor broncomponenten waardoor een ‘toekomstbestendig upgrade pad’ is gewaarborgd.

Gryphon CommanderVoorts is er uitgebreid gebruik gemaakt van aluminium chassiscomponenten. Dit legt een solide basis wat betreft prestaties. Het resultaat? Een uiterst stabiele, niet-resonante behuizing die zowel mechanische als elektrische degradatie minimaliseert en zo optimale werkomstandigheden biedt voor de gevoelige versterkercircuits van de Commander.

Unieke bodemplaat

Wat dit nieuwe model van Gryphon nog uniek maakt? Dat is de bodemplaat. Deze heeft een beperkte laagdemping die resonanties tot een minimum beperkt. Deze bodemplaat bestaat uit 3 afzonderlijke lagen: Kerrock, bitumen en staal. Alle versterker en analoge voedingsschakelingen ‘zweven’ boven deze grondplaten op speciaal geconstrueerde isolatoren. Hierdoor ontstaat een nagenoeg trillingsvrije omgeving. Gecombineerd met een kwartet van Gryphon Atlas Spikes onder elk chassis brengt dit de geluidsbeleving nog dichter tot bij de perfectie.

Gryphon CommanderHet nieuwe apparaat wordt gepresenteerd met een 4 mm dik glasvenster. Het TFT capacitieve aanraakscherm is ontworpen om een intuïtieve gebruikersinterface te garanderen. Onder andere het volume kan worden ingesteld via het display. Maar ook met de bijgeleverde IR-afstandsbediening kan dit geregeld worden. Er is een uitgebreid Commander-menu geïntegreerd. Zo kan je als gebruiker systeeminstellingen zoals opstartniveau, balans tussen linker – en rechterkanaal, maximaal volumeniveau, bronniveaus, … zeer eenvoudig aanpassen.

Dit sfeervol belevingsproduct is al sinds januari verkrijgbaar. Je moet er wel een flink bedrag van maar liefst 63.000,- euro voor neertellen. Wil je toch genieten zonder al dat geld uit te geven? Dan kan je alvast het productfilmpje op de pagina van de producent bekijken.

Verkooppunten van het merk gryphon