Het Zweedse schoenenmerk AXEL ARIGATO heeft de traditionele normen binnen de audiowereld uitgedaagd. Het resultaat? De exclusieve “Sole Speaker” van Transparent. Deze opmerkelijke luidspreker is gemaakt van onder andere gerecycled rubber. 

In plaats van het rubberafval, van de schoenen, te gebruiken voor conventionele toepassingen zoals verkeersborden en bouwmaterialen, heeft dit modemerk ervoor gekozen om het te hergebruiken. Om dit ‘afgedankte materiaal’ te gebruiken bij de productie van een luidsprekerbehuizing, hebben ze een nieuw productieproces ontwikkeld. Rubbergranulaat wordt op een speciale manier geperst om een driedimensionale vorm te creëren.

Het team heeft ondertussen hel wat geëxperimenteerd. Ondertussen zijn ze erin geslaagd  om het materiaal meester te worden, waardoor het tot leven is gekomen als een echt designstuk met opmerkelijke geluidsprestaties.

“It has been an eye-opening experience working with Transparent to create this unique loudspeaker.”

Aldus Max Svärdh, Creative Director bij AXEL ARIGATO. De akoestische vormgeving van de luidsprekers vereist een voldoende stevige behuizing om de energie van de magneten naar de juiste plek te leiden: de trillingen van de luidsprekerconussen. Met rigoureuze tests en experimenten bij hun partnerfaciliteit in Portugal, slaagden ze erin een behuizing te ontwerpen die op hetzelfde hoge niveau presteert als hun grote transparante luidsprekers. Een indrukwekkende prestatie voor het gebruikte rubbermateriaal? Dat zeker.

Hoewel de geluidsprestaties en audiokwaliteit vergelijkbaar zijn met die van zijn glazen tegenhanger, heeft de Sole Speaker zijn eigen geluidskarakter. De audio is rijk, diep in het lage bereik, heldere middentonen en met scherpe details in het hoge frequentiespectrum. Deze innovatieve benadering van geluidsproductie met een duurzaam accent illustreert op indrukwekkende wijze hoe creativiteit en milieubewustzijn hand in hand kunnen gaan in de wereld van design en technologie.

Benieuwd naar alle verdere details? Surf dan zeker eens naar de website van Transparent en ontdek er alles over.

Verkooppunten van het merk transparent