JBL heeft ondertussen al een rijke muzikale historie achter de rug. Sinds de jaren 40 al voorzagen ze menig bioscopen van geluid. En die wortels zitten nog steeds in het geheugen gegrift bij JBL. Anno 2020 zijn ze ondertussen al aangekomen bij de lancering van hun nieuwe HDI serie.

De nieuwe serie heeft zijn naam vooral te danken de Waveguide die op zijn beurt verbonden is met de tweeter. JBL heeft ook er ook voor gekozen om geen standaard dome tweeter te gebruiken maar wel een JBL 2410H-2 compressie driver.

JBL HDI

Deze compressie driver heeft een faseplug met een hele kleine opening in tegenstelling tot tweeters die in direct contact staan met de omringende lucht. Op die manier kan de tweeter zich veel efficiënter koppelen met de omringende lucht waardoor het rendement ook verbeterd wordt tot zelfs tussen de 30 en 50 procent.

Zo gaat er meteen ook veel minder energie verloren. Door de driver te koppelen met een speciale hoorn kan het afstraal gedrag volledig gecontroleerd worden over een brede hoek. Kenmerkend is ook de HDI vorm, deze is afkomstig uit de JBL’s Pro tak. Maar dan verfijnd voor de high-end markt.

Er zijn 5 nieuwe modellen binnen de HDI serie inclusief subwoofer en centerluidspreker.

  • HDI-1600: Deze is het kleinst van allemaal en bevat een 2410H-2 Teonex compressie driver met een diafragma van 25mm. Bovendien heeft het ook een HDI Waveguide die gecombineerd wordt met een 165mm Aluminium Matrix mid/laag driver.
  • HDI-3600: Deze luidspreker is gebouwd met dezelfde HDI driver maar dan met drie 165mm Aluminium Matric mid/laag units. Deze zijn geconfigureerd als 2,5 weg in een vloerstaande behuizing.
  • HDI-3800: Uit heel de serie is deze het grootst. Om te zorgen voor een maximaal rendement zijn er drie 200mm Aluminium Matrix mid/laag units voorzien in een 2,5 weg configuratie.
  • HDI-4500: Dit product uit deze serie leent zich ontzettend goed voor een surround configuratie, dit komt vooral door het dynamische karakter van dit model. De HDI-4500 zou voor deze opstelling dan ideaal zijn voor het belangrijke centerkanaal.
  • HDI-1200P: De JBL HDI -1200P vult het gamma mooi aan met zijn spectrum dat reikt tot in de allerlaagste octaven. Aangedreven door een ingebouwde 1.000 Watt eindversterker (in combinatie met een 300mm woofer) zorgt het apparaat voor een goed fundament onder ieder muziekstuk of film.

Reference Sounds liet weten dat deze nieuwe serie vanaf midden februari leverbaar zal zijn. Je kan ze bewonderen op de ISE 2020 of je kan ook gewoon een demo afspraak maken voor een luistersessie en een passend investering voorstel.

Verkooppunten van het merk jbl-synthesis