De Philips OLED808. De productnaam zegt je waarschijnlijk niet zo heel veel, maar als we zeggen: 4K, OLED & Ambilight TV zullen er wellicht meer belletjes rinkelen. Dit betreft een hoogwaardige 4K-televisie van Philips TV (onderdeel van TP Vision). Dit model situeert zich eerder bovenaan het portfolio. Met een adviesprijs van ongeveer 1.999 euro is dat niet moeilijk om te geloven. Of ik ooit zoveel geld zou uitgeven aan een televisie? Voor ik deze tv had getest, wellicht niet. Na het reviewen van dit exemplaar? Dat is een ander paar mouwen. Laat ons zeggen: de OLED808 Ambilight TV laat al snel zijn kwaliteiten zien én horen. Benieuwd naar onze opinie over dit tv-toestel? Je ontdekt het in deze review.

Om alvast een kader te scheppen: wanneer ik een televisie koop, zijn er diverse aspecten belangrijk. In het algemeen vind ik de totaalbeleving cruciaal. Idealiter beschik ik over een kwalitatieve/duurzame televisie die een mooie beeldkwaliteit kan neerzetten, dat in de eerste plaats. En secundair: alles moet zo eenvoudig mogelijk zijn. Zowel op vlak van bediening als installatie. Hoe beter de gebruikservaring, hoe liever ik het heb. Wanneer bijkomend het design ook nog aansluit bij mijn interieur, is het plaatje compleet.

Philips OLED808 Ambilight TV review 4K televisie

What does the OLED808 Ambilight TV have to offer?

Prachtig. In elk opzicht. Zo luidt de introductie op de productpagina van Philips. Dat is niet moeilijk om te geloven. Zeker als je de OLED808 Ambilight TV kan aanschouwen met eigen ogen. Het is zo dat ik al een televisie had, maar gezien de ouderdom van het toestel (3-tal jaar oud), kon het wel een upgrade gebruiken. Wij ontvingen de 65 inch variant.

De highlights van dit toestel in vogelvlucht? Uiteraard Ambilight. Dit wordt gecombineerd met Google TV OS en de P5 AI Perfect Picture Engine. Als belangstellende mag je ook rekenen op Dolby Atmos-geluid. Benieuwd naar onze bijhorende review video? Je ontdekt ‘m op YouTube.

Let’s get unpacked

Philips OLED808 Ambilight TV review 4K televisieMaar, laten we niet op de zaken vooruitlopen. Vooraleer je de OLED808 Ambilight TV kan bewonderen, moet je alles eerst uitpakken. Om nu misschien al een tip te geven: dat doe je best niet alleen. Zeker niet voor een 65 inch televisie met een totaalgewicht van ongeveer 27 kilogram inclusief standaard (26,8 kg om precies te zijn). Als je weet dat de afmetingen (van de OLED808 Ambilight TV) als volgt zijn: 144,4 x 89,6 x 27 cm, weet je dat voorzichtigheid geboden is. Gecombineerd met de adviesprijs van – laten we zeggen – 2.000 euro, wil je liever niets laten vallen bijvoorbeeld.

De installatie van de OLED808 Ambilight TV ging zeer vlot. Het enige wat je hoeft te doen, is de verstelbare voet bevestigen (zie later in deze review). Dankzij de duidelijke instructies was het gemonteerd in een handomdraai. Absoluut een pluspunt. Waarom? In het verleden heb ik al vaak gemerkt dat de installatie hiervan niet zo vlot ging bij televisies van concurrerende merken. Dat was vaak te wijten aan een onduidelijke gebruikersaanwijzing. Daardoor moest ik als consument vaak Google of YouTube raadplegen over dit onderwerp. Ik vond altijd wel wat ik zocht, maar qua klantenbeleving en -ervaring heeft dat wel een invloed.

Philips OLED808 Ambilight TV review 4K televisie

In ieder geval: in een mum van tijd was alles geïnstalleerd. Geen zorgen, we gaan je niet vervelen met een ‘how to install your OLED808 Ambilight TV for the first time’. Het komt erop neer dat de installatie zeer intuïtief was verlopen. Alle instellingen goed zetten, updates uitvoeren, … Kortom: all the boring stuff.

Beeldscherm

De OLED808 Ambilight TV is leverbaar in diverse schermformaten. Van klein tot groot. Of beter gezegd: van 42 tot 77 inch. Hierbij een overzicht van alle tussenmaten: 48, 55 en 65 inch. Op die manier heb je als geïnteresseerde een ruim aanbod waardoor er nog meer flexibiliteit is – om elk type ruimte te voorzien van een passend exemplaar. In deze review behandelen we de 65 inch.

Philips OLED808 Ambilight TV review 4K televisieDe OLED808 Ambilight TV is voorzien van een helder UHD OLED-scherm (1.000 Nits). Er is gebruikgemaakt van OLED_EX panelen voor de 55 inch en grotere schermen. Of anders gezegd: zwart is effectief zwart – geen grijs. De kleuren zijn levensecht waarbij je de kleinste details uit schaduwen en lichte gebieden kan waarnemen. Niet alleen de OLED-technologie speelt een belangrijke rol, maar ook de P5-engine (7de generatie) die uitgerust is met AI (artificiële intelligentie). Op die manier wordt de beeldweergave geoptimaliseerd zodat jij als kijker volledig wordt ondergedompeld. Met behulp van deep learning worden beelden verwerkt zoals het menselijk brein dat ook ongeveer doet. Volgens Philips staat dit synoniem voor levensechte details, contrasten, rijke kleuren en vloeiende bewegingen. Benieuwd hoe goed de OLED808 Ambilight TV uit de verf komt qua beeldweergave? Dat lees je later in deze review.

Design

Philips OLED808 Ambilight TV review 4K televisieOver naar de ‘interesting stuff’. Het eerste wat opvalt: het fraaie design. De ontwerpers, die zich in Amsterdam bevinden (ontworpen door Amsterdam Design Office – ADO), hebben werk gemaakt van een televisie waarbij een premium (en Europese) afwerking primeert (op esthetisch vlak). Een dunne, metalen rand omsluit het beeldscherm op elegante wijze. Flinterdun is het sleutelwoord.

Ook opvallend: alle exemplaren uit de OLED808 Ambilight TV-serie, met uitzondering de 77 inch-variant, komen met een satijn-chromen EVO-draaistandaard. Daarmee kan je het scherm draaien (verticaal, om zijn eigen as). Het voordeel is dat je bijvoorbeeld niet direct moet investeren in een bijhorende muurbeugel. Een muurbeugel hoeft niet bij de OLED808 Ambilight TV, maar het kan wel. Wat impliceert dat je in eerste instantie enkel moet rekenen op de kost van een televisie zonder bijhorend ophangsysteem. Belangrijk is wel: om de OLED808 Ambilight TV neer te poten, heb je een stevig meubel nodig dat draagkrachtig genoeg is.

Connectiviteit

Op vlak van connectiviteit is er heel wat mogelijk. Vier HDMI-aansluitingen zijn aanwezig (een comptabiliteit met HDCP 2,3 en eARC wordt gegarandeerd). Wifi en bluetooth zijn geïntegreerd. Maar dat is niet het enige, hieronder een opsomming:

 • CI+-sleuf (Common Interface Plus);
 • Ethernet-aansluiting (RJ-45);
 • Optische uitgang (voor digitale audio);
 • Aansluiting voor hoofdtelefoons;
 • Service- en satellietaansluiting.

Philips OLED808 Ambilight TV review 4K televisie

Bijkomend: ook gamers zullen deze OLED808 Ambilight TV weten te appreciëren. Voor de eerste twee HDMI-ingangen wordt ondersteuning geboden voor HDMI 2.1, inclusief een volle bandbreedte van 48 Gbps. Een refresh rate van 120 Hz in 4K? Zeker en vast. Maar dat is niet het enige: ALLM (Auto Low Latency Mode), AMD FreeSync Premium (deze compenseert voor lagere framerates), Dolby Vision Game, HDMI VRR (Variable Refresh Rate), HGIG (HDR Gaming Interest Group) en een comptabiliteit met NVIDEIA G-Sync? Het zit er allemaal bij.

Gebruiksvriendelijkheid

Philips OLED808 Ambilight TV review 4K televisieAllereerst: het besturingssysteem. Deze OLED808 Ambilight TV-reeks is voorzien van Google TV OS. Het beschikt over een nieuwe gebruikersinterface die ontwikkeld is met het idee: een eenvoudigere en meer gepersonaliseerde gebruikerservaring. Dat werd steevast ingevuld. Alle menu’s waren duidelijk en helder. Ik kon gemakkelijk navigeren en kwam er al snel achter waar je specifieke instellingen kon vinden met het oog op een optimale beeldweergave. Al moet ik eerlijk toegeven: wanneer je een televisiekijker bent die een gelijkaardige levensstijl (*) heeft als mij, hoef je eigenlijk niet heel vaak te grasduinen in de menu’s – wat overigens een pluspunt. Zeker voor consumenten die gewoon een goede beeldkwaliteit willen, zonder al te veel aanpassingen te maken.

Ook niet onbelangrijk: de afstandsbediening. Een noodzakelijk element dat essentieel is en tegelijkertijd een grote invloed heeft op de gebruikservaring. De afstandsbediening van de Philips OLED808 Ambilight TV voelt zeer degelijk aan, bijna als een verlengstuk van het premium-gevoel dat deze televisie weerspiegelt. Deze afstandsbediening is ietwat aan de zware kant, maar dat is niet echt een obstakel in mijn ervaring. Dat straalt ook wel degelijkheid uit. De toetsen voelen erg prettig aan en hebben een goede ‘tegenkracht’, waardoor je niet per ongeluk een toets indrukt. Er zijn een aantal prominente knoppen aanwezig om direct verschillende apps te starten.

(*) Levensstijl: Dagelijks tijd vrijmaken – indien mogelijk – om tv-series, films, YouTube-content, … via streamingplatformen te bekijken. Ik geef de voorkeur aan streamingdiensten boven lineaire tv.

Ambilight

Wanneer je een televisie van Philips test, kan je niet anders dan Ambilight in de kijker zetten. Zeker als je weet dat dit zowat het handelsmerk is van Philips tv’s. Mocht je hier nog niet bekend mee zijn: achter het scherm zijn LED’s geplaatst. Die weergeven licht. De kleuren van dat licht zijn afhankelijk van de afgespeelde content op het scherm. Wanneer je je televisie dicht bij een muur plaatst bijvoorbeeld, weerkaatsen die kleuren op jouw muur. De weerkaatsing/reflectie fungeert als een verlengstuk van de film of serie die je kijkt. Hieronder een visualisatie van het voorgenoemde.

Philips OLED808 Ambilight TV review 4K televisie

Het geeft bovendien de illusie van een groter scherm. Daarnaast wordt het gebruik van Ambilight als rustiger ervaren voor de ogen doordat je ervaring completer wordt. Kijk je naar een beeld waarop veel paars te zien is? Dan zal het merendeel van de LED’s paars kleuren. Wat mij betreft: een absolute meerwaarde. Als je na het reviewen van de OLED808 terug gebruikmaakt van je oude televisie zonder Ambilight, is het wel even wennen. Dat zegt genoeg over de kracht van Ambilight. In de OLED808 is een 3-zijdig Ambilight-systeem toegevoegd.

Leuk om te vermelden: wil je liever geen ‘zwart vlak’ als de televisie in standby staat? Dan kan je dat leeg vlak op een eenvoudige manier invullen met behulp van een soort screensaver. Je kan het scherm nog levendiger maken door een collectie van foto’s en video’s te laten afspelen (die door Aurora beheerd worden). Zo fleurt je interieur meteen op. Daarnaast kan Ambilight ook geactiveerd worden, zelfs als de televisie uit staat. De Ambilight TV kan dan gebruikt worden als sfeerverlichting in huis. Door op de Ambilight TV knop te drukken (op de afstandsbediening), kan tussen verschillende kleuropties gekozen worden. Zeer handig!

Kijkervaring

Ambilight brengt ons naadloos bij het volgende topic dat we in deze review behandelen: de kijkervaring. Want dat is uiteindelijk waar het écht om draait. Zoals je eerder kon afleiden uit de lifestyle-beschrijving, is het lineair kijken naar tv-zenders meer op de achtergrond gekomen bij mij. Nagenoeg alle content die ik bekijk, draait voornamelijk rond streaming. Vanuit die context heb ik kwalitatief hoogstaande content bekeken die wordt aangeboden door streamingservices. Daarnaast heb ik de OLED808 Ambilight TV veelvuldig gebruikt om YouTube-content te bekijken, die niet altijd even kwalitatief was.

Ik moet zeggen: tijdens het kijken van mijn favoriete films (streaming) had ik het gevoel sneller ondergedompeld te zijn. Gezien de aard van mijn werk als video content creator, betrap ik mezelf vaak op het te analytisch kijken naar beelden/video’s. Dit impliceert dat het even duurt voordat ik volledig meegezogen word in het verhaal van de film. De OLED808 Ambilight TV slaagde erin om mij in de juiste flow te brengen vanaf de eerste minuten. Ambilight zal hier wellicht voor iets tussen zitten. Net als de dunne randen, rondom het scherm, die discreet het geheel afwerken (en je dus minder snel afleiden).

Philips OLED808 Ambilight TV review 4K televisie

Beeldtechnisch kan ik niet veel aanmerken. De beelden zagen er meer dan prima uit. Realistisch en natuurgetrouw. En dan had ik nog geen 4K films bekeken. Bij 4K-content ging het alleen nog maar in stijgende lijn. Niets op aan te merken. Het OLED-paneel in combinatie met de P5 AI Perfect Picture Engine zorgt voor mooie, crispy beelden. Alle belangrijke HDR-formaten worden ondersteund trouwens.

Zelfs bij het kijken van minder kwalitatieve content, die soms zelfs was opgenomen met een smartphone, kwamen de kwaliteiten van de P5-engine bovendrijven. Ter referentie heb ik dezelfde content bekeken op mijn bestaande televisie van een ander merk (ongeveer 3 jaar oud). Het verschil was opvallend. Bepaalde details, kleine nuances in het beeld, … het leek erop dat deze net wat meer ‘opgepolijst’ waren bij de OLED808 Ambilight TV. Zonder iets te wijzigen aan de afgespeelde content. Impressionant om te zien hoe het Philips TV-ontwikkelingsteam (dat zich voor een belangrijk deel huisvest in Gent) dat voor elkaar heeft gekregen.

Iets wat ik regelmatig merkte, wat het vermelden waard is. Herinner je dat we in het begin gezegd hadden: zwart is effectief zwart? Dat klopt nog steeds, tenzij je iets fellere lichtbronnen in de ruimte hebt staan (op tv- en dus ook op kijkhoogte). Denk aan sfeerlampen en dergelijke. De weerspiegeling was merkbaar, niet in die mate dat het echt storend was. Maar, voor een optimale kijkervaring hebben we onze sfeerlampjes toch van plaats veranderd.

Zoals eerder vermeld in deze review, heeft Ambilight een positieve invloed op de beleving. Als kijker word je nog sneller meegenomen in het verhaal. De OLED808 heeft een driezijdig Ambilight-systeem dat op-en-top is!

No sound by Bowers & Wilkins?

TP Vision stopt het niet onder stoelen of banken dat Philips TV een samenwerking heeft met Bowers & Wilkins voor de bijhorende geluidsoplossingen (geïntegreerde soundbar van B&W) in de hogere segmenten van televisies. Of deze OLED808 Ambilight TV van Philips dat nodig heeft? In mijn ogen niet. Laat het me uitleggen.

Deze telg beschikt over een 2.1 geluidssysteem met een uitgangsvermogen van 70 Watt (RMS). Er zijn 4 x 10 Watt luidsprekers voor midden en hoge tonen. De 30 Watt geïntegreerde subwoofer niet te vergeten. Op papier klinkt dat niet slecht. Geloof me: in de praktijk klinkt het nog beter. Tijdens het kijken van allerlei content had ik niet het gevoel: deze televisie kan dat niet aan qua geluidsweergave. Toegegeven: het zal niet zorgen voor die ‘diepe bassen’ of kraakheldere dialogen: maar de OLED808 Ambilight TV hield zeer goed stand op dat vlak.

In mijn huidige tv-opstelling staat er bijvoorbeeld een soundbar die geflankeerd wordt een krachtige subwoofer. Die geeft toch net dat tikkeltje extra. Zeker wanneer je een spannende actiescène aan het kijken bent. Maar op de één of andere manier vond ik dat niet nodig bij de OLED808 Ambilight TV. Het geluid klonk van nature heel goed. Of het dan nog een probleem is, dat er geen Bowers & Wilkins-geluidssysteem inbegrepen is? Ik denk het niet

To buy or not to buy?

Meestal zowat de hamvraag van iedere review. Kort samengevat:

 • Heb jij wat budget om te spenderen aan een televisie?
 • Hecht jij veel belang aan gebruiksvriendelijkheid, kwaliteit, degelijkheid én duurzaamheid?
 • Vind jij het belangrijk dat jouw toekomstige televisie opgaat in je interieur?
 • Is een muurbevestiging niet meteen aan de orde?
 • Wil jij niet ogenblikkelijk al investeren een complete surround set-up om toch volledig ondergedompeld te worden?

Ticked all the boxes? Dan is deze OLED808 Ambilight TV het overwegen waard. Mochten de financiële mogelijkheden het toelaten om te investeren in een dergelijke televisie: dan zal ik zeker nog eens denken aan de OLED808 Ambilight TV van Philips. Overweeg je om een nieuwe televisie aan te kopen, en denk je dat dit model een ‘goede kans’ maakt? Ga zeker eens langs bij een gespecialiseerde vakhandel in jouw buurt en ontdek wat deze 4K OLED-televisie allemaal te bieden heeft.

Philips OLED808 Ambilight TV

1.999,- euro
9

Prestaties

8.5/10

Functionaliteit

8.5/10

Prijs/kwaliteit

8.0/10

Bouwkwaliteit

10.0/10

Design

10.0/10

Pros

 • Uitstekende beeldkwaliteit
 • Magnifiek design
 • Degelijk geluidssysteem
 • Driezijdig Ambilight-systeem
 • Gebruiksvriendelijk

Cons

 • Reflectie/weerspiegeling in het scherm (bij felle lichtbronnen)
Verkooppunten van het merk philips