In 2019 heeft de UHD Alliance aangekondigd dat het met een unieke beeldmodus op de markt komt. Ze noemen het de Filmmaker Mode. Met deze modus willen ze de beeldweergave laten zien zoals de filmmakers het echt bedoeld hebben. Tegenwoordig zijn er al verschillende fabrikanten die hier gebruik van maken.

De dag van vandaag kan je bij een hele reeks televisies wel kiezen tussen verschillende beeldmodi. Dat gaat van levendig tot aan de bioscoop modus of zelfs tot de HDR-modi. Maar volgens makers van de film sluit geen enkele van die modi aan bij wat zij willen weergeven.

Daarom is UHD Alliance in zee gegaan met verschillende partijen uit de film- en tv-industrie om daar een oplossing voor te vinden. Uit die samenwerking is dan de Filmmaker Mode gerold.

FILMAKER MODE

Bij de huidige beelmodi wordt er gebruik gemaakt van verschillende ‘post-processing’ technieken. Hierbij wordt er gespeeld met verschillende eigenschappen waaronder eeldinterpolatie, ruisreductie, kleurversterking, … Maar met de komst van de Filmmaker Mode worden al die technieken uitgeschakeld. Zo wordt je favoriete serie of flm weergeven met de juiste beeldverhouding, aantal beelden per seconden en ook de kleurweergave.

De Filmmaker Mode kan werken in zowel de SDR- als de HDR-modus. De nieuwe modus kan zelfs automatisch ingeschakeld worden afhankelijk van de metadata die verwerkt zit in het video bestand. Maar die keuze is afhankelijk van de fabrikanten om die optie te integreren . in hun televisie aanbod.

Trendzetters zullen onder meer zijn: Panasonic, LG, Philips, Samsung en het Amerikaanse Vizio. In modellen die eerder al op de markt zijn uitgebracht zal de functionaliteit niet worden toegevoegd. Nu is het nog maar de vraag of andere fabrikanten ook zullen volgen.

Verkooppunten van het merk panasonic