MQA kennen jullie waarschijnlijk al. Het is de afkorting van ‘Master Quality Authenticated’ en is, heel kort door de bocht, een ‘methode’ om een bestand in- en uit te pakken volgens een bepaalde ‘standaard’. In een HiFi én high-end context: een Studio Master-kwaliteit wordt werkelijkheid, zonder kwaliteitsverlies. Nu is er een ‘afgeleide’ van deze codec ontworpen: ontdek MQair. MQair wordt ‘aangedreven’ door SCL6 wat betekent dat je als luisteraar geen kwaliteit hoeft op te offeren voor ‘gemak’. Met de MQair codec stuur je hi-res audio vanaf draadloze apparaten.

De Japan Audio Society, ook wel ‘JAS’ genoemd, is een internationaal gerespecteerd audio-onderzoeksorganisatie. Deze organisatie heeft de nieuwe schaalbare codec van MQA gecertificeerd voor het gebruik met hun Hi-Res logo. Deze nieuwe codec draagt de ‘technische naam’ SCL6 en komt op de markt als MQair.

Wireless devices, zoals smartphones bijvoorbeeld, zijn tegenwoordig niet meer weg te denken in combinatie met draadloze hoofdtelefoons, in-ears en luidsprekers. Bij veel van die ‘devices’ gaat de geluidskwaliteit vaak ten koste van het ‘gemak’ qua bluetooth connectiviteit.

MQair

MQair levert naar eigen zeggen meer details en zorgt tegelijkertijd voor nog meer helderheid. De ‘pijlen’ worden gericht op het tijdsdomein. Een kritische factor in de volgende situatie: hoe percipiëren wij als mensen geluid in hoge resolutie? Dit nieuwe perspectief maakt een uitzonderlijke audio-ervaring mogelijk.

MQair speelt in op de toenemende vraag van consumenten naar een beter, draadloos geluid. De technologie ondersteunt zowel MQA als PCM audio tot 384 kHz. De gecodeerde datasnelheid kan naadloos opgeschaald worden van 20 Mbps tot minder dan 200 kbps. Zowel voor bluetooth, Ultra-Wideband (UWB) als wifi verbindingen. Het staat garant voor een lage ‘latentie’ in combinatie met een hoge efficiëntie. Iets dat ervoor zorgt dat de batterij een langere ‘levensduur’ heeft.

“We are very honoured that JAS has certified SCL6 for use with its Hi-Res AUDIO WIRELESS logo. This latest technology is born of our passion for the highest sound quality and an understanding that such quality brings us closer to the music.”

Aldus Bob Stuart, oprichter en CTO van MQA Ltd. Met MQair kunnen we de luisterervaring voor veel luisteraars verbeteren en het MQA-ecosysteem uitbreiden naar draadloze apparaten. Hoge resolutie wordt niet noodzakelijk gedefinieerd door de ‘grote dingen’. Het wordt volgens Bob gevormd door kleine elementen in het geluid die details, scheiding, kleur en ruimte overbrengen. Ze zijn alvast erg enthousiast om deze inzichten te gebruiken in functie van MQair. Perfect om een aangenamere ervaring te creëren. MQA’s referentie voor ‘transparantie’? Dat is de lucht zelf.