Finally, ‘the word is out’: Audiolab’s langverwachte 9000 Series ziet eindelijk het ‘levenslicht’. Binnen dit portfolio worden, op het moment van schrijven, twee nieuwe modellen voorgesteld: de 9000A en 9000CDT. Respectievelijk een versterker en CD-loopwerk. Hoe het geluid van de wetenschap klinkt? Na het beluisteren van de 9000A en/of 9000CDT krijg je daar een antwoord op volgens het welbekende audiomerk. De fabrikant is enorm verheugd om beide exemplaren voor te stellen aan het grote publiek. Er wordt zelfs gesproken van een nieuwe ‘benchmark’ als het gaat om bouwkwaliteit, functionaliteiten en prestaties. Audiolab omschrijft hun 9000A als de beste geïntegreerde versterker die ze ooit hebben gemaakt.

Audiolab 9000 Series

Audiolab 9000A

In het lijstje van fabrikanten met een onberispelijke reputatie als het gaat om versterkers, zal je Audiolab zeker terugvinden. Sinds de originele 8000A die in 1982 op de markt verscheen, werd er een ‘klassieke instapmodel’ voorgesteld dat zich situeerde binnen het portfolio van de ‘budget’ geïntegreerde hifi-versterkers van die tijd. Zeker niet negatief opvatten, integendeel. Deze reputatie is constant gebleven. De volgende generaties, tot aan de 6000A en 8300A, zijn het ‘levende bewijs’. Tot grote vreugde van muziekliefhebbers wereldwijd. Nu het einde van 2022 nadert, zo’n 40 jaar na de lancering van de 8000A, is het tijd om de volgende generatie te onthullen. De 9000A is het eerste model van de nieuwe vlaggenschipreeks, de 9000 Series.

Functioneel gezien bouwt de 9000A verder op de zeer succesvolle 6000A die in 2018 werd gelanceerd en nog steeds één van de best verkochte versterkers is (in Groot-Brittannië). De 6000A erkende dat, hoewel een versterker nog steeds het ‘kloppende hart’ is van elk hoogwaardig audiosysteem, een geïntegreerde versterker veelzijdig moet zijn: digitale en analoge bronnen, draadloze connectiviteit, een phonotrap voor het afspelen van vinyl en versterking voor zowel hoofdtelefoons als luidsprekers.

De 9000A is ontworpen met dezelfde gedachtegang, maar legt de lat nog hoger. Doorontwikkeling staat centraal. Van de geavanceerde digitale audiotechnologie tot de sterk verbeterde analoge circuits. Maar dat is nog lang niet alles: meer mogelijkheden op vlak van connectiviteit, een ‘open geluid’, een gedetailleerde weergave, …

Audiolab 9000CDT

Het spreekt voor zich dat de 9000A een ideale ‘hub’ is voor jouw hoogkwalitatief systeem. Ongeacht hoe je je muziek ook wilt afspelen: digitaal, streaming, vinyl, … Audiolab’s 9000A is van ‘vele markten thuis’. Maar voor de lezers onder ons die ook houden van CD is de 9000CDT van Audiolab misschien beter geschikt.

De 9000CDT heeft als ‘basis’: de zeer gerespecteerde 6000CDT. Deze telg is ontworpen om het onderste uit de ‘muzikale kan’ te halen van jouw geliefkoosde CD-collecties. Hij bevat een nieuw, high-end transportmechanisme met een nauwkeurig optisch systeem en een lade die zorgt voor een minimale wrijving . Een ‘read-ahead digital buffer’ vermindert storingen bij het lezen van discs waardoor de 9000CDT beschadigde discs kan afspelen die door andere CD-spelers geweigerd worden.

De 9000CDT draait niet alleen met CD’s maar beschikt ook over een USB Type A-ingang voor het afspelen van audiobestanden die opgeslagen zijn op een USB geheugen. FAT12, FAT16 en FAT32 geformatteerde apparaten worden ondersteund. WAV-, WMA-, AAC- en MP3-bestanden kunnen afgespeeld worden. De ‘navigatie’ kan zowel via de bedieningselementen op het voorpaneel als op de afstandsbediening.

Zowel de 9000A als de 9000CDT worden verkrijgbaar vanaf midden november 2022. Een belangstellende heeft de keuze tussen een zwarte of zilveren uitvoering. Natuurlijk hebben we in dit nieuwsbericht slechts een tipje van de sluier opgelicht over de twee spiksplinternieuwe toestellen. Nieuwsgierig naar meer? Op de productpagina van de 9000A en 9000CDT ontdek je er alles over.

Verkooppunten van het merk audiolab