De unieke CocktailAudio X50 puur digitale muziekserver en streamer, CD-speler, ripper en brander, DAB en FM-tuner met ruimte voor twee harde schijven, heeft geen DAC aan boord zodat de gebruiker zelf de kwaliteit van de DAC naar eigen keuze kan bepalen. De X50 heeft dan ook geen ingangen om andere apparaten als bron aan te sluiten. Toch kwamen er verzoeken binnen om digitale ingangen op de X50 te plaatsen. De X50 biedt de mogelijkheid om opnames te maken. Met de toevoeging van digitale ingangen kun je opnames maken van muziekbestanden op de aangesloten digitale bronnen.

Aan die wens is gehoor gegeven. De opvolger van de X50, de X50D, heeft een optische en coaxiale digitale ingang gekregen. Verder zijn de apparaten identiek. Dat geldt ook voor de prijs, die staat nog steeds op €1899,-. Beiden apparaten krijgen tevens de firmware updates als onderstaand weergegeven.

CocktailAudio X50D

Grote firmware-updates voor alle CocktailAudio-modellen

Komende weken zal het bedrijf beginnen met de uitrol van een grote firmware-update, die automatisch wordt aangeboden indien het apparaat is verbonden met het internet. Dit zal model voor model worden uitgerold met tussenpozen van enkele dagen tot weken.

Bijna alle vernieuwingen, verbeteringen en bugfixes zullen beschikbaar komen voor alle geproduceerde modellen (bepaalde functies voor zover van toepassing op het betreffende model). De software release notes zullen bij de betreffende modellen onder SUPPORT geplaatst worden.

Meest opvallende vernieuwingen in de nieuwe firmware:

  • Toevoeging op diversen plaatsen van thumbnails van de CD-cover (MusicDB, Afspeellijsten, i-Service en Browser). Deze functie is in het menu aan- of uit te zetten. Voorlopig is dit alleen te zien op het LCD-scherm van het apparaat. Voor lancering begin tweede helft 2019 staat er een compleet nieuwe MusicX app in de stijgers, waarin vanzelfsprekend alle vernieuwingen zullen worden opgenomen.
  • CAF als rip en recording formaat toegevoegd. (WAV-formaat bij recording kent een maximale grootte van 4GB, CAF kent deze limitering niet).
  • De CD-speler speelt nu ook MQA-cd’s af.
  • ReplayGain maakt het mogelijk om geluidssterkte tussen albums of tracks gelijk te maken.
  • Van het geselecteerde album wordt de albumcover, voor de duidelijkheid, op het display groter weergeven.
  • Nederlandse menuvertalingen toegevoegd.

De nieuwste generatie apparaten (X14, X35, X45, X45Pro, X50, X50D en N15D) krijgt tevens twee nieuwe streamingdiensten toegevoegd: Amazon Music en HighResAudio (HRA Download Manager, HRA Streaming).

CocktailAudio ondersteunde al: Tidal (MQA), Qobuz, Deezer, Napster, Spotify Connect. Tevens zijn alle modellen RoonReady en ondersteunen MQA.

CocktailAudio Streamingdiensten

Verkooppunten van het merk cocktail-audio