Net onder het Panasonic topmodel TX55FZ950 hebben we een mooie OLED TV getest. Deze leunt dicht tegen het niveau van voorgaand topmodel aan met als extra voordeel dat hij meer betaalbaar is. We schrijven hier over de Panasonic TX-65FZ800E. Deze moderne televisie werd door Panasonic uitgerust met een top OLED-paneel en HCX-processing om een diep contrast en mooie kleuren weer te geven. Dit model moet de uitmuntende beeldweergave van Panasonic voor een groter publiek bereikbaar maken.

Technische specificaties

Het OLED-scherm met HCX-processing zorgt ervoor dat details in donkere scènes nog beter weergeven worden dan in de vorige televisies van Panasonic, net zoals het kleurenspectrum dat nog uitgebreider is.

De 65-inch OLED-tv geniet van 4K-resolutie en biedt ondersteuning voor HDR10, HDR10+ en HLG. En de meest recente versie van My Home Screen rust de televisie uit met een moderne omgeving die deze OLED van heel wat features en mogelijkheden voorziet.

Panasonic TX-FZ800E

Geplaatst door audiovideo2day op Vrijdag 22 maart 2019

Mogelijkheden

De combinatie van OLED’s pixel-level lichtregeling en de Panasonic videoverwerking zorgt ervoor dat donkere, intense kleuren perfect naast lichte, heldere tinten weergeven kunnen worden zonder dat ze in elkaar overlopen. Verder zorgt de nieuwe HCX-videoprocessor, die samen met de TX-65FZ800E werd geïntroduceerd, voor een heuse upgrade ten opzicht van de processing van de vorige modellen. Ook het 3D Lookup Table (LUT) kleursysteem verbetert de kleurenreproductie sterk. Hierin worden de HDR-formaten HDR10, HDR10 + en HLG door de Panasonic TX65FZ800E ondersteund. HDR10 is de industriestandaard op elke HDR-tv. HDR10 + voegt extra informatie per scène toe om een ​​beeldscherm te helpen bij het produceren van meer accurate HDR-afbeeldingen.

De connecteermogelijkheden van de TX65FZ800E omvatten vier HDMI-poorten, drie USB-poorten en ingebouwde Wi-fi om online te gaan of om te streamen vanaf DLNA-apparaten via een netwerk. Interessant om op te merken is dat de HDMI-poorten alleen 4:2:0-chromasignalen met 4K-bronnen ondersteunen die werken op 60Hz of 50Hz.

In de tv zijn de meeste belangrijke tv-apps aanwezig, dus inclusief YouTube, Netflix en Amazon Video in 4K HDR. Verder vind je een interessante browser ook te surfen op je tv.

Deze televisie heeft niet de geïntegreerde soundbar die het topmodel bijvoorbeeld wel had. Maar het biedt nog steeds een, in verhouding met de grootte, een krachtig 40W-geluidssysteem.

Design en bouwkwaliteit

Bij de Panasonic TX65FZ800 valt op dat hij, naast zijn enorm dun design, opmerkelijk lichter uitgevoerd is dan het topmodel. Dit voelt minder stevig aan maar heeft geen enkele invloed op de beeldweergave en daar gaat het uiteindelijk om. Er wordt ook meer gebruik gemaakt van een afwerking met kunststof en dat geeft hem net iets minder uitstraling dan eerder genoemde 950 reeks. Maar het geheel is stevig genoeg om op een tafel of tv meubel te plaatsen via de meegeleverde standaard. Deze stevige metalen plaat ziet er vrij luxueus uit en overstijgt de prijsklasse van de TX65FZ800E.

Verder is de afstandsbediening van de tv degelijk en vrij basic voorzien van voldoende knoppen om de tv te bedienen. Er is hier ook een duidelijk verschil met de meer premium, metalen afstandsbediening van de Panasonic FZ950, maar kan je ook eenvoudigweg met de Panasonic App bedienen en zo een aantal unieke functie vrijmaken.

Beeld- en geluidskwaliteit

Wat ons het meest opvalt is hoe mooi de kleurweergave, helderheid en het contrast van deze OLED tv is. Dit geeft met HDR beelden een schitterende weergave en scherpte die we alleen maar bij topmodellen terugzien. Dat maakt dat de HDR weergave bij de TX65FZ800E er indrukwekkend uitziet. Met de match tussen een hoge helderheid en rijke, zwarte kleuren heeft Panasonic in deze prijsklasse de mogelijkheden van de OLED technologie zeer sterk uitgediept. Ben je fan van extra stabiele beelden dan gebruik je best Panasonic’s Intelligent Frame Creation (IFC) bewegingsverwerking. Dit werkt naar mijn mening het best op de lage instelling maar geeft een mooie upgrade van het beeld.

Panasonic TX-65FZ800

Door de geluidsweergave werden we heel erg verrast. Je kan moeilijk grote luidsprekers verwerken in het dunne ontwerp van de tv. Maar de kracht en gedetailleerde weergave gaat een heel stuk verder dan dat we gewend zijn bij concurrerende merken. Het geluidssysteem van de Panasonic TX65FZ800E kan opvallend hard gaan zonder vervorming. Ook het geluidsbeeld dat wordt neergezet projecteert de details in de ‘soundtrack’ een stuk breder en nauwkeuriger dan de grootte van het scherm doet vermoeden. Ook stemmen klinken helder en vol. Er is zelfs een behoorlijke hoeveelheid basgeluid te horen zonder dat de behuizing sterk mee trilt.

Slot

Panasonic is er in geslaagd om de beeldweergave van een topmodel in een betaalbare tv te steken. Gezien de marktprijs, functionaliteiten en een degelijke maar sobere afwerking kunnen we de TX65FZ800E OLED tv sterk aanraden voor iedereen die een topbeeld wil maar hiervoor niet de hoofdprijs wil betalen. Een kwalitatieve geluidsweergave krijg je er van Panasonic met veel plezier erbij. Genieten maar…

Panasonic TX-65FZ800E

8.8

Prestaties

9.0/10

Functionaliteiten

9.0/10

Prijs/Kwaliteit

10.0/10

Bouwkwaliteit

8.0/10

Design

8.0/10

Pros

  • Betaalbaar kwalitatief toestel
  • Beeld- en geluidskwaliteit voor deze prijsklasse
  • Functionaliteiten van het Panasonic toestel en de Panasonic App
  • Snelle beeldprocessing

Cons

  • Degelijk maar eerder sober design
Verkooppunten van het merk panasonic