We streamen met zijn allen dat het een lieve lust is. Maar is er in het muzieklandschap nog plaats voor cd’s? Bij ATOLL Electronique menen ze van wel. Daarom hebben ze een fraai cd-loopwerk gemaakt.

Een atol is een ring- of hoefijzervormig koraaleiland. Het logo van ATOLL Electronique is hierop gebaseerd. Stéphane en Emmanuel Dubreuil, de oprichters van ATOLL, houden duidelijk niet van strakke lijnen. Vandaar de typische speelse vormgeving van hun producten.

Atoll Electronique
DATOLL bouwt al ruim 20 jaar hoogwaardige producten. Daarbij blijven ze trouw aan de filosofie van de oprichters: mooie, kwalitatieve producten maken voor prijsbewuste muziekliefhebbers. Daarom schoof ik vol verwachting mijn cd-speler aan de kant om plaats te maken voor de ATOLL CD Drive DR200 Signature die Luc Van Hecke van Belram, importeur voor België, me ter beschikking stelde.

Made in France
De DR200 Signature wordt in Frankrijk geassembleerd. De meeste onderdelen, waaronder de toroïdale transfo’s, worden gefabriceerd in eigen land. De printplaten, zonder componenten, komen uit Baskenland. “De naamsbekendheid van ATOLL is niet zo groot”, zegt Luc Van Hecke, “maar de mensen die een ATOLL in huis hebben, weten wat ze er aan hebben.”

Stabiliteit
“ATOLL evolueert constant, precies omdat de productie in eigen huis gebeurt”, gaat Luc verder. “Hierdoor kunnen nieuwe ontwikkelingen en componenten onmiddellijk toegepast worden en is de controle op het productieproces bijzonder strikt. ATOLL brengt niet om de haverklap nieuwe modellen uit. Klanten en dealers zitten dus niet vlug opgescheept met verouderde modellen. Dat alles boezemt vertrouwen in en maakt van ATOLL een succesvol merk.”

ATOLL evolueert constant, precies omdat de productie in eigen huis gebeurt

ATOLL CD Drive DR200 Signature
De DR200 Signature is een cd-loopwerk. Dat betekent dat hij geen DAC aan boord heeft, enkel een voeding, een moederbord en een loopwerk. Dat loopwerk is van goede komaf. Het mechanisme van TEAC dat ook gebruikt wordt in de geïntegreerde CD200 cd-speler van ATOLL, werd verder geoptimaliseerd. Het loopwerk dat MP3-, WMA-, en AAC-bestanden leest, wordt gemonteerd op het eveneens verder ontwikkelde chassis. Het heeft een eigen gereguleerde voeding met een hoge capaciteit. Het digitale gedeelte van de DR200 Signature beschikt over een lineaire voeding. De DR200 Signature kreeg een eigen moederbord mee, niet dat van de geïntegreerde CD200.

Strakke symmetrie
Uiterlijk is de DR200 Signature ook van goede komaf. Het front is symmetrisch verdeeld in een centraal geplaatste cd-lader met daaronder een smal display dat echter de nodige info meegeeft. Links en rechts van het display bevinden zich de sobere bedieningstoetsen en de stand-bytoets. De hoeken van het aluminium front zijn sterk afgerond, net zoals die van de cd-lade en het display. Een vloeiende lijn die over het front golft, doorbreekt het strakke design. De DR200 is beschikbaar in zilver of zwart.

Digitale uitgangen
Een cd-transport heeft enkel digitale uitgangen. Dat komt omdat het digitale signaal door het cd-loopwerk gelezen wordt en rechtstreeks naar een externe DAC of een versterker met ingebouwde DAC gestuurd wordt. Zonder omwegen die het signaal enkel maar kunnen beïnvloeden. Daarom vind je achteraan op de DR200, naast de onvermijdelijke aansluiting voor een los netsnoer en een aan/uitschakelaar, slechts 3 uitgangen: 1 x coaxiaal, 1 x optisch en 1 x AES/EBU. Meer moet dat niet zijn.

De mensen die een ATOLL in huis hebben, weten wat ze er aan hebben

Set-up
Voor de test werd de DR200 Signature aangesloten op een Lyngdorf-versterker en Sonus Faber speakers met bekabeling van Audioquest. De Lyngdorf die digitaal is tot aan de luidsprekerklemmen en eigenlijk 1 grote, krachtige DAC is, krijgt het signaal van de ATOLL in zijn puurste vorm binnen en verwerkt het zonder omwegen. Dat heeft klankmatig uiteraard zo zijn gevolgen.

Stilte en tijd
Het eerste wat me opvalt, is de stilte waarmee de cd-lade zich opent en sluit. Geen gerammel of gekletter zoals dat bij veel cd-spelers die een pc-loopwerk gebruiken het geval is. Het duurt even voor de DR200 Signature de schijf geanalyseerd heeft en opstart, maar dat is niet storend.

Luisteren
Het heeft wel iets om nog eens een stapeltje cd’s uit te zoeken voor een luistertest. Gelukkig heb ik bij de doorbraak van streaming audio niet de fout gemaakt om mijn cd’s naar de kringloopwinkel te verwijzen, zoals velen dat destijds bij de lancering van de CD deden met hun vinylplaten. Ik beschik nog over een ruime voorraad schijfjes die tot op heden nog niet door streaming providers aangeboden worden.

The Bassface Swing Trio – Plays Gershwin
Dit is bij voorbeeld zo’n schijfje. Een direct cut SACD Hybrid/CD Edition uit de Stockfisch-stal. Een piano, contrabas en drums maken de dienst uit. De ATOLL houdt de vette contrabas keurig in harmonie met de sprankelende piano en schets een duidelijk beeld van het podium waarop de muzikanten hun ding doen.

Frank Sinatra – Duets
De typische stem van Sinatra, begeleid door een big-band en bijgestaan door grootheden zoals Aretha Franklin en Barbara Streisand, is een ware uitdaging voor de ATOLL. Krachtige stemmen, schelle koperblazers en behoorlijk wat strijkerswerk vragen om best wat controle, vooral van de hoge tonen. De DR200 Signature toont zich van zijn beste kant, echter zonder scherpe randjes te verdoezelen. De stemmen komen bijzonder natuurlijk over.

Arabesque by Crystal Cable
You hate it or you love it, maar deze sampler van Crystal Cable zorgt voor muzikaal vuurwerk. Met werk van onder anderen Debussy, Vivaldi, Mussorgski en Bach, van ingetogen adagio’s tot explosief orkestwerk, je vindt het allemaal terug op deze schijf. De opnamekwaliteit is van een ongehoord niveau. De ATOLL respecteert de natuurlijke schoonheid en eigenschappen van de instrumenten maar ontwijkt geenszins de woeste dynamiek die deze schijf kenmerkt.

De CD is nog lang niet dood, alleen de manier waarop we cd’s draaien, is aan herziening toe

Dean Peer – Think … it’s all good
De Amerikaanse meesterbassist Dean Peer is een graag geziene en gehoorde gast op high end shows. Het muzikale geweld van Peer, perfect geregistreerd door Turtle Records, komt vervaarlijk dicht bij een live performance. De detaillering van de DR200 behoort tot de betere soort. Ook hier spat de dynamiek uit de speakers.

Grand seigneur
De ATOLL DR200 Signature laat zich niet verleiden tot excessen. Hij gedraagt zich als een ‘grand seigneur’. Een elegante verschijning met verfijnde manieren maar met een pittig karakter. Rechttoe rechtaan, zonder compromissen te sluiten of zaken te verbloemen. De DR200 bewijst het voordeel van een direct signaal dat linea recta door een digitale versterker ontvangen en verwerkt wordt. Uiteraard is de uiteindelijke muzikale prestatie een som van factoren, maar de DR200 Signature draagt hiertoe een behoorlijk steentje bij.

Leve de CD
De CD is nog lang niet dood, alleen de manier waarop we cd’s draaien, is aan herziening toe. Nu de meeste geïntegreerde versterkers standaard uitgerust zijn met best degelijke DAC’s en losse DAC’s furore maken, is het dan nog nodig om cd-spelers uit te rusten met een DAC? Is het niet beter om te investeren in een degelijk cd-loopwerk dat zich toelegt op het zo goed mogelijk weergeven van wat er op de cd gebrand staat? De ATOLL DR200 Signature bewijst dat het kan. Hij combineert uitstekende prestaties met een origineel design. Bovendien is hij gunstig geprijsd. Als je cd-speler al wat ouder is en je nog over een aanzienlijke verzameling cd’s beschikt, is de DR200 Signature een goede kandidaat om je collectie nieuw leven in te blazen.

ATOLL DR200 CD DRIVE

€1300
8.4

Prestaties

9.0/10

Functionaliteit

7.0/10

Prijs/Kwaliteit

9.0/10

Bouwkwaliteit

8.0/10

Design

9.0/10
Verkooppunten van het merk atoll