‘Swiss made’ is nog altijd een garantie voor precisie en kwaliteit. Zwitserland is ook een land van tradities. Je vindt er nog altijd koekoeksklokken en alpenhoorns. Maar ook steengoede audio, zoals bij Boenicke Audio.

Boenicke Audio

Er zijn meerdere Zwitserse fabrikanten die hoogwaardige audioproducten afleveren, maar ze lopen niet dik. Boenicke Audio is een relatieve nieuwkomer. Het bedrijf uit Basel werd twintig jaar geleden opgericht door Sven Boenicke die zich afvroeg of er überhaupt iemand zat te wachten op een zoveelste fabrikant van speakers. Toch wel, zo bleek. Boenicke Audio is langzaam maar zeker gegroeid. Niet door de nadruk te leggen op grote omzetcijfers maar door te focussen op de kwaliteit en originaliteit van hun producten. Producten die stuk voor stuk het signatuur dragen van Sven Boenicke, een man die veel tijd doorbracht in concertzalen en opnamestudio’s.

Henrick & Younk

Om een merk op de kaart te zetten, heb je een toegewijde distributeur nodig. Die vond Sven Boenicke bij Henrick & Younk uit Gent, distributeur van Boenicke Audio voor de Benelux. Het is daar dat ik kennis maakte met de Boenicke W5, de kleinste speaker uit het Boenicke-gamma.

‘Oorspronkelijk dachten we dat Boenicke een puur design product was, maar we waren al snel serieus onder de indruk’

Boenicke W5

Boenicke W5De W5 is niet veel groter dan een Zwitserse koekoeksklok. Niettemin heeft hij, net zoals zijn grote broers de W8, W11 en W13 een behuizing uit massief hout. Die is samengesteld uit twee gespiegelde helften die opgebouwd worden uit gedraaide houten blokken die vakkundig aaneengelijmd worden en waaruit de compartimenten voor de drivers gefreesd worden. Nadien worden de twee helften samengevoegd tot een vrij uniek vormgegeven behuizing, zonder demping of basreflex. Je hebt keuze uit eik, kerselaar, notelaar en es.

Een flexibel statief

De W5 wordt gemonteerd op een minimalistisch metalen statief met een zekere flexibiliteit. Tussen de speaker en het statief zit een vilten laagje als buffer tussen beiden. Je mag de speaker niet te fors op het statief vastschroeven zodat hij de nodige energie kan vrijlaten. Een doordacht en verfijnd ontwerp.

Meerdere versies

De Boenicke W5 wordt uitgevoerd in meerdere versies. Naast het W5 basismodel zijn er de W5 SE en de W5 SE+. Alle modellen worden uitgebreid getuned en verschillen van elkaar op het vlak van filtering, condensatoren en resonatoren. Zo heeft de nieuwe W5 een nieuwe bass driver zodat hij nu ook afgestemd is op 50 Hz zoals de SE versie. De W5 SE gaat nog een stap verder met elektrische en mechanische componenten, zodat de muzikale presentatie nog wat ruimtelijker en open klinkt. En de W5 SE+ heeft tuning devices van Harmonix aan boord en is door tal van bijkomende aanpassingen het topmodel van de W5 serie.

‘Van heel eenvoudige systemen tot high end, je kunt met de W5 alle kanten uit’

High end

Is de Boenicke W5 een high end speaker? “Absoluut”, aldus Yourick Van Impe en Henk Catry van Henrick en Younck. “Oorspronkelijk dachten we dat Boenicke een puur designproduct was, maar we waren al snel serieus onder de indruk. De W5 is klein, maar de vorm volgt de functie, niet andersom. Boenicke speakers hebben een bepaald karakter en een grote openheid. De muziek komt los van de speakers, dat is het eerste wat een goede klank definieert en dat is wat direct opvalt. Mensen die er naar luisteren zijn steeds onder de indruk. Komt dat allemaal uit dat kleine kastje, vragen ze zich af.”

Boenicke W5
Yourick Van Impe (links) en Henk Catry (rechts) van Henrick en Younk

Terug naar de woonkamer

“De W5 is een speaker voor in de woonkamer, zegt Yourick. “Hij is ontworpen om mensen bijeen te brengen om samen naar muziek te luisteren. Hij is dan ook eenvoudig te positioneren. Met de woofers naar binnen of naar buiten, afhankelijk van de ruimte en de tonale balans van de speaker, probeer het maar uit. De W5 voelt zich het best op wat afstand van de muur. Op de achterkant van de W5 zit een kleine tweeter die informatie naar achter verspreid. Hoe verder de W5 van de muur staat, hoe groter het effect.”

Cijfers

De W5 heeft, afhankelijk van de frequentie, een gevoeligheid die schommelt tussen 83 en 86 dB en een nominale impedantie van 4 Ohm.  Hoewel je je niet mag blindstaren op cijfers. “Specs komen niet altijd overeen met de realiteit die je hoort”, meent Henk. “Je moet durven te experimenteren met speakers. Dat levert soms verrassende resultaten op. Zo hebben we ondervonden dat de W5 gemakkelijk te combineren is met heel wat apparatuur. Van heel eenvoudige systemen tot high end, je kunt er alle kanten mee uit.”

Set-up

Bij Henrick en Younck werd de W5 aangestuurd door de RSA-F33EX versterker van Spec Audio, wat een zeer geslaagde combinatie bleek. In mijn luisterruimte nam de W5 de plaats in van mijn Sonus Faber en werd hij aangestuurd door de Lyngdorf TDAI-2170 met als bronnen de 432EVO streamer met Roon, het Atoll CD200sig cd-loopwerk en de Clearaudio Concept draaitafel.

Boenicke W5

Luisteren

Het is onvoorstelbaar hoeveel lage tonen de W5 in een behuizing van nauwelijks 3,5 kilogram en 2,8 liter inhoud kan produceren. Dat laag is strak gecontroleerd. Zelfs met de elektronische muziek van Yello, Boris Blank, Hirte en Claptone. Met Chet Baker toont de W5 zijn zachte tonaliteit en rijk timbre. De glasheldere stem van Christina Branco spat de leefruimte in, zonder enige vorm van agressie. Het klankbeeld van de W5 is uitmuntend, het is kamerbreed maar luchtig. De instrumenten en stemmen komen lekker van elkaar los, zonder enige vorm van versmering. Het is aangenaam luisteren naar de W5, urenlang.

‘De meerwaarde van de W5 schuilt niet alleen in zijn verschijning maar minstens even veel in zijn prestaties’

Het prijskaartje

Boenicke speakers zijn speakers op mensenmaat, ontworpen door een opname-ingenieur die aanvankelijk zijn speakers eigenhandig bouwde in een klein atelier. De productie is ondertussen in een stroomversnelling geraakt, maar Sven Boenicke blijft er nauw bij betrokken. Zelfs bij de keuze van het hout dat eerst goed moet drogen voor het verzaagd wordt. Elke Boenicke speaker is ‘made in Switserland’. Dat alles verantwoordt het vrij forse prijskaartje.

De meerwaarde

De Boenicke W5 is een speaker voor mensen die van een goed geluid en een fraai design houden maar die geen grote apparatuur in huis willen. Een steeds breder wordend publiek waarop de W5 een grote aantrekkingskracht uitoefent. Hij heeft een vriendelijke en natuurlijke uitstraling, zonder dominant aanwezig te zijn. De meerwaarde van de W5 schuilt niet alleen in zijn verschijning maar minstens even veel in zijn prestaties. Het is een speaker waaraan je snel gewend raakt, zoals aan een koekoeksklok. Maar dan wel eentje met een fraai design en een gouden vogeltje aan boord.

Noot: Op 19 mei, van 12.00-18.00, komt Sven Boenicke naar Widescreen Audio in Gent om zijn luidsprekerontwerpen toe te lichten. Aansluitend is er een Q&A-sessie waar Sven antwoorden geeft op al uw vragen. Meer info op de website van Widescreen Audio.

Maar ook op zondag 26 mei zal Sven Boenicke terug te vinden zijn bij Hifi Studio Wilbert in Utrecht waar hij demostraties zal geven terwijl hij de Boenicke-luidsprekers toelicht.

Boenicke W5

€4.800
8.9

Prestaties

9.0/10

Functionaliteiten

8.0/10

Prijs/Kwaliteit

8.5/10

Bouwkwaliteit

9.5/10

Design

9.5/10

Pros

  • Design
  • Muzikale kwaliteiten
  • Een verrassing van formaat

Cons

  • Eerst luisteren, dan pas prijskaartje bekijken
Verkooppunten van het merk boenicke