Met Surround:AI presenteert Yamaha de nieuwe generatie Digital Sound Processing (DSP). De consequente volgende stap in de wereld van de verwerking van digitale sound-signalen zorgt voor een automatische optimalisatie van het geluid in films en series – zonder toedoen van de gebruiker. Er wordt gebruik gemaakt van de baanbrekende technologie in de AV-receiver-modellen RX-A3080, RX-A2080 en RX-A1080 van de AVENTAGE-Serie en in de AV-voorversterker CX-A5200.

DSP – er is nog meer mogelijk

Met maatwerk DSP-programma’s wijdt Yamaha zich al meer dan 30 jaar aan een beter klankbeeld. Geoptimaliseerde voorgeprogrammeerde instellingen voor muziek en verschillende filmgenres zorgen dat dramatische momenten dramatischer klinken en geven fijne nuances de benodigde ruimte. Echter: geoptimaliseerde DSP-programma’s halen weliswaar meer uit het bronmateriaal, maar de ingenieurs van Yamaha wilden toch nog een beslissende stap verder gaan en een veelvoorkomend probleem oplossen: iedere filmliefhebber heeft wel eens met de gedachte gespeeld om de DSP-instelling van de AV-receiver handmatig aan te passen. Bij dialogen zijn duidelijk gepositioneerde en verstaanbare stemmen belangrijk, in scènes met veel omgevingsgeluiden moet de volledige ruimtelijke klank worden benut zodat intense momenten optimaal worden beleefd. Alleen is het zeer onpraktisch om dit altijd achteraf te moeten aanpassen en doet het afbreuk aan het eigenlijke filmplezier. Daarom neemt Surround:AI deze taak op zich!

Yamaha Surround:AI RX-A1080
RX-A1080

Yamaha Surround:AI – intelligentie voor beter geluid

Met behulp van een reusachtige en continu groeiende database en met ondersteuning van machinaal leren optimaliseert de DSP permanent het klankbeeld en leert het voortdurend bij. Zo wordt de ruimtelijke akoestiek in iedere scène op maat optimaal benut. De kunstmatige intelligentie analyseert hiervoor films en series tijdens het weergeven in intervallen van 200 milliseconden en plaatst de klankfocus exact op de verschillende elementen – van dialogen en omgevingsgeluiden tot achtergrondmuziek wordt scène voor scène het belangrijkste onderdeel benadrukt. Op deze wijze ontstaat een onvergelijkelijke volle en ruimtelijke Surround Sound, die altijd precies klinkt zoals bedoeld is. De slimme feature levert ook nog meer toegevoegde waarde voor combinaties met Dolby Atmos of DTS:X en haalt zo de maximale klank uit iedere Home Cinema.

Yamaha Surround:AI RX-A2080
RX-A2080

Yamaha AVENTAGE: een nieuwe definitie van Home Cinema

De baanbrekende klankverbetering is beschikbaar in de AV-voorversterker CX-A5200 en in de AV-receiver-modellen RX-A3080, RX-A2080 en RX-A1080 van de AVENTAGE-Serie, die compleet zijn voorbereid voor briljant Home Cinema-entertainment. In de uiterst resonantie-arme behuizing van de AV-receiver zorgen moderne componenten zoals de CINEMA-DSP HD³-chip voor onvervalst geluidsgenot. Actuele Home Cinema-standaarden zoals de objectgebaseerde geluidsindelingen Dolby Atmos en DTS:X zijn eveneens aanwezig, evenals de YPAO R.S.C. automatische meerpuntsinmeting voor optimaal Surround-plezier.

Yamaha Surround:AI RX-A3080
RX-A3080

De genoemde modellen zijn verkrijgbaar in de kleurvarianten zwart en titanium en ondersteunen de Yamaha MusicCast-technologie voor grenzeloos Multiroom-muziekgenot. De AV-receivers van de AVENTAGE-serie leveren met MusicCast Surround daarnaast ook nog eens het hoogste comfort. Hierbij kunnen de draadloze Surround-Sound-luidsprekers MusicCast 20 of MusicCast 50 worden verbonden zodat u zonder dradenchaos kunt genieten van een vol, ruimtelijk geluid. De modellen zijn in de vakhandel verkrijgbaar voor de volgende advies-verkoopprijzen (incl. btw):

  • CX-A5200: €2.649,00
  • RX-A1080: €1.579,00
  • RX-A2080: €1.899,00
  • RX-A3080: €2.649,00
Verkooppunten van het merk yamaha