Naast hun Evolution Two vloerstaanders, introduceert TAD twee nieuwe telgen die ‘nauw’ met elkaar verbonden zijn. Ontdek het D1000TX Digital Media Center en de DA1000TX digitaal naar analoog converter. De Japanse fabrikant van sfeervolle belevingsproducten is enorm verheugd om dit ‘duo’ voor te stellen aan het grote publiek. Om nog betere audioprestaties te bereiken dan hun voorgangers, zijn zowel de D1000TX en DA1000TX van TAD voorzien van een zogeheten asynchrone USB ‘Communication Engine’ (derde generatie) en een verscheidenheid aan technische verfijningen met een focus op de zuiverheid van muzikale expressie. Aldus TAD. Klinkt indrukwekkend.

De D1000TX en DA1000TX van TAD. De ‘namen’ van deze apparaten klinken misschien wat ‘gewoontjes’, maar dat zijn ze zeker niet. Integendeel. ‘Blikvanger’ is ongetwijfeld de nieuw ontwikkelde USB ‘Communicatie Engine’ die ondertussen al toe is aan zijn derde generatie. Van doorontwikkeling gesproken. Deze ‘engine’ is herontworpen met het oog op een nóg nauwkeurige regeling. Overigens kan de USB-engine digitale signalen uitlezen met een klok zodanig dat jitter-vrije, uiterst nauwkeurige prestaties in de praktijk ten gehore worden gebracht.

Niet alleen de TAD D1000TX maar ook de DA1000TX is uitgerust met de Ultra-High C/N Master Clock UPCG (ultra-high-precision crystal generator) die oorspronkelijk werd ontwikkeld voor de TAD-D600 Reference Series. Deze eigen kristaloscillator is gebaseerd op technologieën die gecreëerd zijn om hoge C/N-prestaties te bereiken bij digitale communicatiestations. Zo wordt ervoor gezorgd dat het origineel heel natuurgetrouw gereproduceerd kan worden.

Lees ook


TAD Evolution TwoDe Evolution Two vloerstaander van TAD met MACC-woofers én beryllium tweeter

 


 

Om de zuiverheid van de voeding te maximaliseren, is de interne spoel van de transformator rechtstreeks verbonden met het voedingscircuit waardoor contactpunten met voedingsdraden tot een minimum beperkt worden. Bovendien zijn de aansluitklemmen voor de rechtstreeks aangesloten spoelen, de montageterminals voor moederborden en de klemschroeven, allemaal gemaakt van zuurstofvrij koper met een coating van niet-magnetische materialen. Vervormingen worden op die manier geëlimineerd. Voorts is de de transformator stevig gemonteerd op een 6 mm dikke messing ‘voet’ om ongewenste trillingen te onderdrukken.

Zoals je kan zien én lezen heeft dit ‘gespan’ heel wat gemeen met elkaar op technisch vlak. Maar wat is nu het verschil tussen de twee? Zoals je misschien al hebt gezien op de foto’s hierboven is de vorm van zowel de D1000TX als DA1000TX hetzelfde. Het grootste verschil zit ‘m vooral in de ‘frontplaat’: bij de D1000TX is een SACD-loopwerk geïntegreerd terwijl dat bij de DA1000TX niet voorzien is.

Met het loopwerk wordt het heel eenvoudig om te genieten van je favoriete die muziek die staat op CD’s. Een nauwgezette reproductie van de échte opname? Daar mag je op rekenen. De ontwerpers hebben het zo gemaakt dat externe trillingen geen invloed hebben op het servosysteem. Dit wordt mee ondersteunt door een juiste keuze van materialen. In dit geval aluminium.

Het is gelukkig niet meer zo heel lang wachten op het D1000TX Digital Media Center van TAD want vanaf april 2022 wordt dit exemplaar verkrijgbaar. Een belangstellende zal wel aardig moeten ‘graaien’ in zijn portefeuille want dit model zal over de toonbank gaan voor niet minder dan 18.800 euro. De DA1000TX daarentegen is net wat ‘goedkoper’, al is die term natuurlijk relatief. De DAC wordt verkrijgbaar voor 14.500 euro.

Verkooppunten van het merk tad