Teufel. Een merk waar ik al veel positieve zaken over gehoord had. Het was dringend tijd om zelf eens het geluid te bewonderen met mijn eigen oren. Dat kan ik deze keer doen met de Teufel Stereo M luidsprekers. Een set van boekenplankspeakers die voorzien zijn van zowel wifi als bluetooth. Daar zeg je toch geen nee tegen?

Imposant

Teufel Stereo M review draadloze luidsprekerGroot en premium. Dat waren de eerste twee woorden die in me opkwamen bij het zien van de Teufel Stereo M. Het is geen ‘stel’ van kleine boekenplank modellen die je gewoon op de kast plaatst. Ze vallen ook wel op met hun afmetingen van 43 x 21 x 27 cm. Daarnaast wegen ze maar liefst 10,5 kg. Niet licht als je het mij vraagt.

Door de afmetingen en het gewicht heb je wel meteen door dat het gaat om een sfeervol belevingsproduct wat geld kost. Ik hoor je nu al denken: op welk budget moet ik rekenen? Dat ga ik nog niet prijsgeven. Dat lees je in de conclusie. Daarenboven: er staat verder heel wat lees- en muziekgenot op het ‘programma’ in deze review.

Design

De looks dan. In één woord: WAUW. Sommige lezers zullen misschien denken dat ik overdrijf, maar wat zo fascinerend is aan deze Teufel Stereo M: het simplistische design. Niet te veel toeters en bellen om de aandacht te trekken. Gewoon simpel maar wel met de nodige ‘fancy’ elementen om er geweldig uit te zien. Als je de hoes over de speaker doet, ziet hij er wat anders uit. Persoonlijk vind ik hem dan saai ogen. Voor mij is deze hoes niet nodig.

Wanneer de hoes weg is, valt het ook op dat de tweeter en midrange driver ‘samengesmolten’ zijn. Dit zorgt er namelijk voor dat alle frequenties op hetzelfde moment je oor bereiken. Iets dat resulteert in een zeer realistisch geluid, aldus Teufel. Benieuwd of deze verwachtingen ingelost worden.

Enkele mogelijkheden

Zoals ik tijdens de inleiding al vertelde is de Teufel Stereo M voorzien van zowel wifi als bluetooth. Perfect voor streaming. Als je de app voor het eerst opent die bij de draadloze luidsprekers komen, wordt je gevraagd om verbinding te maken via wifi. Zo kan het afspelen van je favoriete muziek vereenvoudigd worden. De installatie gebeurde bij mij heel vlot. In no-time was ik verbonden met Spotify. Wanneer de luidspreker uitgeschakeld was, en ik deze vervolgens weer inschakelde, duurde het wel lang voor Spotify hem vond. Dit gebeurde slechts af en toe.

Teufel Stereo M review draadloze luidsprekerOmdat wij thuis muziek luisteren via een andere speaker, werd dit exemplaar gebruikt als luidspreker voor onze televisie. Spijtig genoeg hebben we geen LAN-aansluiting ter beschikking, maar gelukkig kan de Teufel Stereo M verbinden via bluetooth. Dit kan je doen door, op de achterkant van de draadloze luidspreker, het knopje van ‘bluetooth’ aan te zetten. Wanneer je dan gaat zoeken in de beschikbare apparaten, zal je hem snel vinden. Telkens wanneer de TV lange tijd niet gebruikt werd, moesten we wel weer naar bluetooth gaan om de speaker te selecteren. Anders kwam het geluid gewoon via de televisie. Dit heeft de volgende reden: de Teufel Stereo M gaat in slaapmodus na een tijd inactief te zijn geweest. Positief natuurlijk want zo bespaar je weer elektriciteit.

Daarnaast werkt de boekenplanluidspreker met Google Home of Amazon Alexa. Dit model is compatibel met Android, iOS en verschillende streamingdiensten waaronder Spotify en TIDAL. Tot slot zijn er enkele knoppen ter beschikking aan de voorkant (helemaal onderaan). De grote knop in het midden is om hem te activeren en het volume aan te passen. Door te drukken op één van de twee pijltjestoetsen kan het vorige of volgende nummer geselecteerd worden. De cijfers dienen dan weer om kanalen toe te wijzen. Kort samengevat kan men stellen dat het allemaal handige sneltoetsen zijn.

Natuurlijk en realistische geluid?

Eens de Teufel Stereo M uit de doos gehaald, kon ik het niet laten. Ze moesten meteen ‘geïnstalleerd’ worden. Iets dat iedereen waarschijnlijk wel heeft met nieuwe producten. Ik plaatste ze op de kast, plugde de stekker in het stopcontact en vervolledigde de installatie. Eens dit gedaan was, startte ik Spotify op om een klassieker van enkele jaren geleden door mijn nieuwe speakers te doen ‘knallen’: Encore une fois van Sash! (Future Breeze Mix). Een nummer waar niet direct veel bass in zit, maar waar het wel noodzakelijk is dat de hoge en middentonen goed klinken. Hierbij testte ik meteen de ‘samengesmolten’ tweeter en midrange driver die zouden zorgen voor een natuurlijk en realistisch geluid.

Zoals ik bij de inleiding al vermeld had, waren de reacties die ik gehoord had over Teufel unaniem positief. Na het reviewen kan ik je alvast vertellen: dat kan bevestigd worden. De Teufel Stereo M weet een zeer precies geluid voort te brengen, zelfs op hoge volumes. Over volumes gesproken: deze boekenplankluidsprekers kan je zeker ‘hard’ (lees: luid) laten spelen. Ideaal moest je de Stereo M’s van Teufel willen gebruiken om in een feeststemming te komen.

Zit je niet in de meest optimale luisterpositie? Geen probleem want deze speakers zorgen dat het geluid tot bij je komt in zijn ‘beste vorm’. Ongeacht de plek waar je zit of staat. Ideaal als je bijvoorbeeld met het gezin een spannende film aan het kijken bent. Over films gesproken: deze draadloze luidsprekers zijn zeer zeker aan te raden voor een gezellige filmavond! De bass drivers van carbon zorgen namelijk voor een lage vervorming, hoge nauwkeurigheid én een diepe bas die het best omschreven kan worden met een term als ‘crispy’. Wees er maar zeker van dat je dubbel zo hard verschiet wanneer je een horrorfilm kijkt. De bass doet zijn werk uitstekend!

Conclusie

De Teufel Stereo M: een paar boekplankspeakers waar je ‘u’ tegen kan zeggen! Zeer geschikt als je op zoek bent naar een paar luidsprekers die je kan gebruiken om muziek af te spelen, maar ook om een waanzinnige filmervaring te beleven. Ze hebben een stevig formaat en getuigen van een premium design. Dat verwacht je ook wel, zeker gezien de adviesverkoopprijs van 799 euro. Hij is zeker zijn geld waard! Teufel, u heeft meer dan voldaan aan mijn verwachtingen. Bedankt!

Teufel Stereo M

8.7

Prestaties

9.0/10

Functionaliteit

9.0/10

Prijs/Kwaliteit

8.5/10

Bouwkwaliteit

8.5/10

Design

8.5/10

Pros

  • Snelle bediening
  • Geweldig voor zowel muziek als film
  • Mogelijkheden op vlak van connectiviteit: wifi en bluetooth

Cons

  • Redelijk zwaar