Synthesis bestaat al van in de jaren vijftig, de vader van de huidige eigenaar Luigi Lorenzon bouwde toen audiotransformatoren voor onder andere VOX versterkers. In 1992 heeft Luigi de firma overgenomen. Audio zit dus in het bloed van deze familie. De productie van de versterkers gebeurt volledig in Italiƫ en op kleinschalige wijze, met de hand. De besproken versterkers zijn de op EL34 buizen gebaseerde Roma 96DC en de sterk contrasterende D-klasse Roma 54DC. Beide versterkers zitten in dezelfde prijsrange en zijn dus ideale kandidaten voor een vergelijking.

Technologie en installatie

De geleverde versterkers zijn afgewerkt in het optionele geborsteld aluminium zwart. Een prima kleur wat mij betreft, neutraal en niet te vingerafdruk- of stofgevoelig. Een blik op de website van Synthesis leert dat hun versterkers ook beschikbaar zijn in andere kleuren en materialen. Glanzend zwart bijvoorbeeld en ook een aantal prachtige houten afwerkingen. Beide versterkers zijn smetteloos afgewerkt, volledig in metaal en met een dikke frontplaat.Ā Een houten frontplaat is trouwens de standaard uitvoering, terwijl voor aluminium een meerprijs van 100 Euro wordt gevraagd. Beide geteste amps staan hier in hun basisuitvoering, maar zijn, onder de naam 96DC+ en 54DC+, voor een meerprijs van 300 Euro ook beschikbaar met ingebouwde DAC en dus digitale aansluitingen. Zelf verkies ik een aparte DAC, althans voor stereo versterkers. Een goed geconstrueerde versterker heeft een levensduur van zeker 10 jaar en zelfs 20 jaar hoeft geen probleem te zijn. Maar de evolutie van digitale componenten en aansluitingen gaat veel sneller. De amps worden beide standaard met een remote geleverd. De apparaten hebben niet-standaard buitenafmetingen, smaller dan de norm, maar breder dan de helft daarvan, en zijn daardoor een beetje een vreemde eend in de bijt in mijn hifi-rack.

Beginnen we met de Roma 96DC. Deze 25 Watter is gebouwd rond 2 EL34 buizen van ElekroHarmonix in de eindtrap en ECC82/12AU7 in de voorversterker. 25W die in klasse A worden gegenereerd in een pentode configuratie klinkt op het eerste gehoor niet als erg veel in vergelijking met de typische solidstate versterkers van nu, inbegrepen de Roma 54DC die verder aan de beurt komt, maar volstaan ruimschoots om het gros van luidsprekers aan te sturen. Je zou ervan versteld staan hoe hard Ć©Ć©n enkele Watt klinkt. De EL34 is een gouwe ouwe onder de audio- en gitaarversterker buizen en staat bekend voor zijn potige verschijning op het middengebied, een echte rocker onder de buizen.

Een phono aansluiting is naast 3 lijningangen beschikbaar voor aanlevering van analoge signalen. Voorts is er een Rec Out aansluiting, een onversterkt duplicaat van de gekozen ingang. Een prima set aansluitingen voor een enkel stereopaar luidsprekers zijn uiteraard ook aanwezig. Een vakje onder de aansluiting voor stroom verbergt een zo handig bereikbare zekering. Aan de voorzijde vinden we dan een aan/uit knop, een grote volumeregelaar en de kanaalkeuzeknoppen. Een hoofdtelefoonaansluiting ontbreekt jammer genoeg. Een afneembare grille verbergt de buizen gedeeltelijk aan het zicht en verhindert zo aanraking van de gloeiende en toch ietwat fragiele buizen. Maar de buizen zijn dus wel snel bereikbaar en zo kan er eventueel ook aan ā€œtube rollingā€ worden gedaan : het verwisselen van audio buizen voor gelijk(w)aardige exemplaren van andere merken of types. Er is geen specifieke info over te vinden, maar ik vermoed ten sterkste dat er een auto-bias circuit in de versterker zit. Hierdoor worden buizen automatisch bijgeregeld om “gelijk” te klinken, een proces wat nodig is bij buizenversterkers omdat buizen onderling door hun productieproces allemaal net wat verschillend zijn.

Benieuwd naar het design en de specificaties van de Synthesis Roma 54DC & Roma 96DC? Je ontdek het via deze leuke en sfeervolle video’s die wij maakten over beide modellen.

De Roma 54DC is de 100W bij 8 Ohm en zelfs 170W bij 4 Ohm per kanaal sterke antipode van de 96DC. Klasse D eindversterking zorgt hier voor de pret en ook de voorversterking wordt gerealiseerd via silicium. Naast een phono ingang staan wel slechts 2 cinch paren ter beschikking voor analoge toevoer. Ook is er hier een pre-out terug te vinden, net zoals, aan de voorzijde van het apparaat, een hoofdtelefoonaansluiting.

In de praktijk

De 96DC voel ik als eerste aan de tand. In mijn verzameling luidsprekers bevindt zich ook een set breedband Fostex gebaseerde hoorns met hoog rendement, de op het eerste zicht ideale partner voor een buizenversterker. Jazz, klassiek en vocale muziek zijn het ideale werkterrein voor deze combinatie, waar het relatieve gebrek aan laag, volledig op het conto van de luidsprekers trouwens, eventueel kan gecompenseerd worden door een subwoofer met muzikale aspiraties, zeg bijvoorbeeld een exemplaar van REL. De focus van de EL34 op het middengebied, waar ook stemmen en de meeste akoestische instrumenten zich het meest profileren, zorgt voor een heerlijk dynamische beleving. Een heel goede afbeelding van kleine bezettingen en zang tonen waartoe een buizenversterker en hoorns toe in staat zijn.

Maar ook met een grote drieweg weet de DC96 wel blijf. De slechts middelmatig gevoelige AOS 100 geweldenaars, 90dB, hebben allesbehalve een subwoofer nodig. De 96DC laat hier zien, in tegenstelling tot de 2A3 gebaseerde 3,5 Watt buizenversterker die ik de mijne mag noemen, dat hij ook de speakers beheerst in het laag. Rock, al dan niet hard, is de versterker op het lijf geschreven. Gillende gitaren in overdrive zijn zijn tweede natuur. Maar ook voor andere muziekstijlen draait de versterker zijn hand niet om. Van de blues van J.J.Cale tot de dreunende hip-hop van Snoop Dogg. Deze versterker is een heel interessante, Europese, redelijk betaalbare alleskunner. De standaard aanwezige phono trap is zeker een meerwaarde en een zeldzaamheid bij buizenversterkers. Het feit dat er geen echt zwakke punten zijn vind ik zijn voornaamste sterkte. Alleen die ontbrekende hoofdtelefoon maakt hem wat minder universeelĀ  …

De 54DC heeft uiteraard ook geen moeite met het aansturen van de hoornluidsprekers. Het hoog is wat meer aanwezig, maar zeker niet schreeuwerig. In de lagere regionen vind ik het verschil minder opvallend, maar ook hier is het uiteraard de beperking van de luidsprekers zelf die het verschil maakt. De algemene indruk is die van een grotere neutraliteit. De phono trap klinkt ook bij deze versterker prima trouwens, ik vermoed dat er intern weinig verschillen zullen zijn met die van de 96DC. Bij de combinatie met de AOS valt de mindere focus op het middengebied wat meer op. De warmere, centraal gerichte presentatie van de EL34 wordt hier beter uitgemiddeld. De ruimtelijke afbeelding is wat breder dan bij de 96DC, dat wel, maar de 54DC mist wat karakter. Nu is daar eigenlijk helemaal niks mis mee : ook in vorige reviews heb ik al aangemerkt dat het niet hebben van een sonisch karakter eigenlijk een opsteker is voor een versterker, die moet namelijk alleen dat doen waar hij voor gebouwd is, versterken, en voor de rest niets veranderen aan de sfeer of de gelaagdheid van de muziek.

Maar ik moet toegeven, als ik de keuze zou moeten maken tussen deze twee versterkers, zou ik de neiging hebben de voorkeur te geven aan de wat meer onpraktische 96DC. Wat uiteraard nog maar eens aantoont dat audio verder gaat dan de keuze van het hoofd of de portemonnee. Het hart blijft toch nog altijd een wezenlijk onderdeel.

Conclusie

Het Italiaanse Synthesis is een wat nobele onbekende in Belgenland, zeker bij het grote publiek. Een ronkende naam is echter geen vereiste voor een heel mooi afgewerkt en verzorgd product, zowel vanbuiten als klankmatig. De 54DC is een echt wel goede versterker met de juiste features die enkel een paar extra ingangen nodig heeft. Geen kille vroeg-D-klasse problemen hier, maar een knap neutrale presentatie, in positieve zin. De wat meer karaktervolle 96DC is een uitstekend lid van de buizenversterker familie, het EL34 karakter van de amp wordt perfect tentoongesteld. Een uitnodiging om er eens rustig voor te gaan zitten en te genieten. Of om de rock te laten knallen. En nog Europees ook. Een aanrader.

Richtprijs

  • Synthesis Roma 96DC : 2.199 euro
  • Synthesis Roma 54DC : 1.999 euro
  • Alu + 100 Euro, Digitale aansluitingen + 300 Euro

Synthesis Roma 54DC & Roma 96DC

ā‚¬ 2.099,- & ā‚¬ 2.299,-
8.3

Prestaties

8.5/10

Functionaliteit

8.0/10

Prijs/Kwaliteit

8.0/10

Bouwkwaliteit

9.0/10

Design

8.0/10

Pros

  • Europees
  • 96DC: warme EL34 sound in strakke presentatie
  • Kwaliteitsvolle afwerking, houten frontpaneel in optie

Cons

  • Eigenzinnige vormfactor
  • 54DC: blijft wat onder het maaiveld
Verkooppunten van het merk synthesis