Terwijl ik dit schrijf draag ik de nieuwste hoofdtelefoon van het Deense audio- en lifestylebedrijf Bang & Olufsen. De Beoplay HX is een draadloze hoofdtelefoon gemaakt van mooie materialen en voorzien van de noise-cancelling techniek. Ik draag de nieuwe Beoplay HX in een zwarte antraciet uitvoering. Later dit jaar zullen een zandkleurige en bruine uitvoering volgen. 

De nieuwe hoofdtelefoon is draadloos maar een kabel kan ook. De Beoplay HX ziet er luxueus uit, is licht in gewicht en ergonomisch. Dus ideaal om een hele dag comfortabel te dragen. Wat betreft hoogwaardige materialen: de oorkussens zijn van traagschuim. Het kussen zelf is in een zacht lamsleer uitgevoerd. De hoofdband is gemaakt van rundleer en heeft een centraal rustpunt dat de druk verminderd en het draagcomfort vergroot.

Bang & Olufsen Beoplay HX Review

De Beoplay HX kan tot 35 uur muziek leveren met ANC ingeschakeld. Volledig opladen duurt ongeveer drie uur. Dit maakt dat de Beoplay HX zowat de langste stamina van de huidige generatie hoofdtelefoons heeft. 

De draadloze verbinding werkt via Bluetooth 5.1 (met ondersteuning van aptX Adaptive, AAC en SBC). Tevens is hij gecertifieerd voor Google Fast Pair, Made for iPhone (MFi) en Microsoft Swift Pair. Ook kan er simultaan verbinding gemaakt worden met twee apparaten. De maximale afstand tot de bron bedraagt ongeveer 12 meter. 

Nieuwsgierig naar het weergaloze design van de gerenommeerde Deense audiofabrikant? Dan loont het zeker en vast de moeite om onderstaande video te bekijken die wij maakten van de Beoplay HX headphone.

De Beoplay HX wordt geleverd in een stevige met stof beklede hard-case waarin ook de USB-A naar USB-C kabel van 1,25 meter en de 3,5 mm stereo kabel hun plaatsje hebben. Niet onbelangrijk is dat B&O na registratie 3 jaar garantie geeft. 

Bang & Olufsen Beoplay HX ReviewDe Beoplay HX is door de ingenieurs van Bang & Olufsen nauwkeurig afgesteld om ervoor te zorgen dat je jouw muziek hoort zoals de artiest dat bedoeld heeft. Op maat gemaakte 40 mm-drivers met neodymium magneten zorgen voor een precieze en meeslepende luisterervaring. Je kan je geluidsprofiel ook aanpassen via BeoSonic in de Bang & Olufsen-app. Tevens kan je ook de ANC-niveaus aanpassen aan je behoeften, waar je ook bent.

Dat ga ik nu ook eens testen! En ik doe dit op 3 verschillende punten. 

  1. Connectiviteit: Hoe makkelijk verbind ik me met een toestel?
  2. Bedieningsgemak: Hoe gebruik ik de koptelefoon, zet hem luider, start ik een telefoongesprek, …
  3. Geluids- en spraakkwaliteit: Hoe hoor ik muziek, telefoongesprekken. Hoe hoort men mij.

Connectiviteit

Je kan de Beoplay HX verbinden via bluetooth of via een 3,5 mm audiokabel (hierover later meer). De verbinding via bluetooth loopt vrij automatisch. Afhankelijk van het toestel waarmee je een connectie wil maken, gaat het ofwel rechtstreeks: bijvoorbeeld via een pc of laptop. Of je laat je pc een bluetooth toestel zoeken en de Beoplay HX verschijnt, even connecteren en klaar. 

Bang & Olufsen Beoplay HX ReviewVia je smartphone download je de app van B&O en automatisch wordt je Beoplay HX herkent en verbonden. Van dat ogenblik af gebruik je de Beoplay HX voor al je communicatie en geluid. Je kan muziek beluisteren, telefoneren en natuurlijk Zoom of Teams vergaderingen voeren. Dankzij de 4 ingebouwde microfoons verstaat iedereen je klaar en duidelijk. 

De Beoplay HX ondersteunt ook Multipoint Bluetooth, zodat je twee apparaten tegelijkertijd kan verbinden met de koptelefoon. Opladen doe je via de meegeleverde USB-C kabel. 

Lees ook


Bang & Olufsen Beosound A1: ReviewBang & Olufsen Beosound A1 Review

 


 

Bedieningsgemak

De touch-bediening op de HX werkt heel intuïtief. Het regelen van het volume doe je door met je vinger met de klok mee of tegen de klok in op ‘de schelp’ rond te draaien. Daar moet je iets meer kracht zetten dan je zou verwachten. Dat heeft als voordeel dat je niet per ongeluk je volume op maximum zet. Pauzeren kan je door op de HX iets harder te tikken. Al kan dat ook door de koptelefoon af te zetten. 

Via de app kan je ook de ANC (Automatic Noise Cancelling) aanpassen aan je behoeften. In auto modus schakelt de Beoplay HX zelf ANC aan en uit afhankelijk van de situatie. Zeer handig. Het enige wat mij stoort is dat het aan/uit knopje zich net op de plaats bevindt waar je de schelpen vastneemt om de HX van je hoofd te halen. Daardoor zet je de HX per ongeluk soms uit. Een design-tip voor de volgende versie? 

Geluids- en spraakkwaliteit

Het geluid van de Beoplay HX klinkt heerlijk vol en gebalanceerd. De adaptieve en actieve  ruisonderdrukking werkt feilloos. De 4 ingebouwde microfoons voor spraak leveren een perfecte kwaliteit. 

Ik heb de Beoplay HX zowel voor telefoongesprekken via smartphone als via PC voor Teams en Zoom vergaderingen gebruikt. Al mijn correspondenten en mensen die aan de diverse vergaderingen hebben deelgenomen, bevestigden mij een perfecte spraakkwaliteit. 

“De Beoplay HX is ook uitgetest als HiFi-koptelefoon.”

Door middel van de 3,5 mm audiostekker heb ik muziek beluisterd via de zopas uitgebrachte Naim Uniti Atom Headphone Amp. Een splinternieuwe, speciaal voor koptelefoons ontwikkelde mediaspeler met ingebouwde voorversterker en DAC van het Britse merk Naim. 

Door middel van de B&O app kan je de akoestische karakteristieken aanpassen. Dit is wel nodig vermits de klank voor een Zoom-vergadering fundamenteel anders is dan bij het beluisteren van muziek. Via de luistermodi pas je de klankkleur naar eigen smaak aan en creëer je zo je eigen geluidsomgeving. 

Bij het beluisteren van ‘Endroll’ uit de film ‘The Last Emperor’ waarvoor Ryuichi Sakamoto tekent voor de prachtige muziek en het Brussels Filharmonisch orkest o.l.v. Dirk Brossé voor de prachtige uitvoering, hoor je echt de kwaliteit van de op maat gemaakte 40 mm drivers met neodymium magneten. De muziek klinkt vol en neemt je zonder enig probleem mee. 

Ook de ANC zorgt ervoor dat je geen storende geluiden van buiten waarneemt! Daarna het zojuist uitgebrachte ‘Live at Knebworth’ concert door Pink Floyd uit 1990 in FLAC kwaliteit, het klinkt zoals het hoort: vol, meeslepend en uiteraard prachtig in balans. David Jon  Gilmour & band op z’n best. 

Conclusie

De Beoplay HX levert voor zijn 499,- euro een prachtig afgewerkte en luxueuze koptelefoon. Dat hij ook qua connectiviteit, bedieningsgemak en audiokwaliteit uitblinkt maakt zijn (iets hogere) prijs zeker aanvaardbaar.  

Het enige kleine minpuntje in draagcomfort zijn de ronde oorschelpen. Ovale bieden net dat ietsje meer ruimte. Maar het kleine gewicht en de lederen oorschelpen zelf maken het dragen gedurende meerdere uren aangenaam. 

De belangrijkste troeven echter zijn de audiokwaliteit, het draagcomfort samen met 35 uur lang luisterplezier zonder opladen!

Bang & Olufsen Beoplay HX

499,- euro
9

PRESTATIES

9.2/10

FUNCTIONALITEIT

9.5/10

BOUWKWALITEIT

9.5/10

PRIJS/KWALITEIT

9.0/10

DESIGN

7.9/10

Pros

  • Probleemloze installatie via Bluetooth 5.1
  • Perfecte spraakkwaliteit via de 4 ingebouwde microfoons
  • Ruimtevullend en evenwichtig klankbeeld bij muziekweergave
  • Ook als HiFi koptelefoon prima bruikbaar
  • Luxueuze afwerking en comfortabel gebruik gedurende langere tijd & 35 uur probleemloze werking op batterij, zelfs met ANC ingeschakeld

Cons

  • Aan/uit knopje wordt bij afnemen soms ingedrukt
  • Ronde oorschelpen in plaats van ovale
Verkooppunten van het merk bang-olufsen