Waarom waagt een merk als Bang & Olufsen zich eigenlijk in het overvolle marktsegment van mobiele bluetooth speakers? Dat was mijn eerste gedachte toen men mij vroeg om een review van de Beosound A1 te schrijven. Dit is het antwoord dat Bang & Olufsen gaf in 2016 bij de lancering van het model. Vandaag de dag gaan mensen anders om met muziek: ze zoeken eenvoud, flexibiliteit en een elegant design. Ze willen een luidspreker die een rijk en diep geluidslandschap biedt, in combinatie met een naadloze mobiliteit (zowel thuis als onderweg). Met deze introductie wil Bang & Olufsen grenzen verleggen in de productcategorie van ultra-draagbare luidsprekers en de klant de mogelijkheid bieden om, overal waar ze willen gaan, te genieten van een krachtig geluid en een weergaloos design.

Bang & Olufsen Beosound A1 2nd gen Review

In 2016 geïntroduceerd als de BeoPlay A1, kwam in 2020 de tweede generatie uit met een naamswijziging naar de Beosound A1. Van ‘play’ naar ‘sound’ betekent ook een upgrade in ontwerp, bediening en connectie. Eerlijkheidshalve moet ik zeggen dat ik één exemplaar van de 2e generatie speaker ter beschikking heb en dus enkel een oordeel kan vellen over het geluid en design van 1 enkele Beosound A1.

Eerste indrukken: het design

Het design is een opvallend kenmerk van alle Bang & Olufsen producten. Ik ben niet direct fan van elke speaker-vorm die B&O ontworpen heeft. De no-nonsense-vorm van de Beosound A1 kan me echter wel bekoren. Rond, strak en met een lederen lus zodat je hem overal kan hangen en meenemen, dat is voor mij de meest logische keuze. Ook de materiaalkeuze is in deze goed gemaakt. De onderzijde heeft een zacht kunststoffen omhulsel dat op gladde oppervlakken niet zal schuiven.

De bovenzijde is een ronde aluminium grill. Net omwille van de ‘ultra-draagbaarheid’ heeft Bang & Olufsen dit model stof- en waterdicht gemaakt (volgens de IP67-classificatie) zodat hij mee kan van een vergadertafel naar de douche of tuin. De luidspreker is verkrijgbaar in 5 kleuren. Zowel de meegeleverde USB-C kabel als de boven- en onderzijde van de speaker hebben steeds exact dezelfde kleur.

Benieuwd naar het design en de mogelijkheden? Je ontdekt er nog meer over in deze leuke video die wij maakten van de Bang & Olufsen Beosound A1.

De bedieningstoetsen bevinden zich aan de zijde van de lederen lus. De USB-C poort bevindt zich dan weer tegenover deze lus, dat is ook de enige poort. Er is geen 3,5 mm audio-ingang meer voorzien zoals op de initiële versie van deze speaker. Volledig opladen duurt bijna 3 uur. Een LED naast de USB-C poort verandert van rood naar groen als de speaker 100 procent opgeladen is. Eens opgeladen, varieert de speelduur van 3 uur op vol vermogen tot maar liefst 43 uur op normaal volume (half vermogen). De capaciteit van de batterij van de Beosound A1 is ten opzichte van de BeoPlay A1 met 350% toegenomen.

De bedieningstoetsen kan je niet op de tast vinden, ze lichten ook niet op in het donker. Mensen met een minder goed zicht kunnen hier wel eens problemen mee hebben. Bang & Olufsen heeft de toetsen wel gegroepeerd. Rechts van de lus heb je de play-, pauze- en volumeknop. Links vind je de aan-, uit- , bluetooth- en microfoon-toets.

Iets wat je nergens gaat terugvinden in geen enkele review (en ook niet in de handleiding): om naar een volgend nummer te gaan, druk je 2x op de play/pauze toets. Om terug te keren naar het begin van een nummer of het vorige nummer, kan je 3x drukken.

Naast het design, de geluidsweergave: niet onbelangrijk

Wat de geluidsweergave betreft zal je op de markt, voor deze grootte van draagbare luidspreker serieus moeten zoeken om een gelijkwaardig model te vinden. Alle reviews die ik gelezen en bekeken heb, bevestigen dat.

Uit nieuwsgierigheid heb ik de Beosound A1 toch eens vergeleken met de JBL Clip 4. Je kan zeggen dat het appels met peren vergelijken is, maar beide speakers hebben gedeeltelijk hetzelfde publiek. De Beosound A1 is 4x zo duur als de JBL Clip 4. Gelukkig voor Bang & Olufsen is er ook wel een duidelijk verschil in weergave van de muziek. Over het hele frequentiebereik heb je een beter en gedetailleerder geluid waarbij ook geluidseffecten (zoals galm, echo, …) in de muziek duidelijker hoorbaar zijn.

B&O zocht en vond een ‘rijk en diep geluidslandschap’, ook in deze Beosound A1. Ik heb de speaker op een kast gelegd, op een tafel geplaatst en tegen een muur gehangen. Telkens gaf hij mij het idee de achtergrond mee te gebruiken om de kamer surround sound-gewijs te vullen.

De Beosound A1 kan enkel via bluetooth verbonden worden met één of twee geluidsbronnen. De bluetooth-connectie is wel van die aard dat je je rustig doorheen de woning kan verplaatsen met een mobiele telefoon zonder dat de connectie verbroken wordt. Je kan 2 Beosound A1 luidsprekers ‘pairen’ om een stereo-weergave te krijgen. Dat kan niet met de oudere BeoPlay A1 of een andere speaker.

Lees ook


JBL CLIP 4 ReviewJBL CLIP 4: Review

 


 

Onze eindconclusie: de moeite waard?

Met enkel een zeer goede sound en het Bang & Olufsen-design ga je misschien Bang & Olufsen-fans kunnen overhalen. De twijfelende potentiële koper zal toch meer argumenten nodig hebben om 250 euro op tafel te leggen. Die argumenten zijn conference calls, Amazon Alexa integrated voice assistant en remote control via de B&O app op je mobiel toestel (Android en iOS).

Voor Alexa heb je internet nodig en vermits de Beosound A1 2nd gen geen wifi heeft, zal dat via je mobiel toestel moeten gebeuren. Daarvoor heb je dan zowel de app van Bang & Olufsen als de app van Alexa nodig. Vermits Alexa mij eigenlijk geen meerwaarde geeft, heb ik dit niet geprobeerd. 

Covid-19 dwingt ons om creatief om te gaan met online telewerken, zoals bijvoorbeeld het opzetten van een conference call om te kunnen vergaderen. De compacte vorm van de Beosound A1 laat toe om dit mobiel te verwezenlijken wat heel interessant is wanneer je ergens ‘on sight’ bent. De weergave van het stemgeluid is, net zoals de muziek, zeer duidelijk en gedetailleerd. Dat geldt eveneens voor de opname van jouw stem. Ik kon mij tijdens een telefoongesprek rustig verplaatsen in de ruimte waar ik me bevond en zelfs op meer dan 5 meter afstand van de Beosound A1 merkte mijn gesprekspartner geen verschil.

Het op afstand kunnen bedienen van de speaker is, vermits wij tegenwoordig toch wel wat rondlopen thuis of op de werkplaats/bureau met de mobiele telefoon in de hand of broekzak, wel handig. De bluetooth versie 5.1 zorgt voor een stabiele connectie over grote afstanden en maakt het vrij verplaatsen ook gemakkelijk. De app laat je toe om het geluid in te stellen, een gesprek op speaker te plaatsen, de microfoon te muten, een tweede Beosound A1 te pairen en de laatste firmware voor de speaker te downloaden en te installeren.

Of dat alles de kostprijs van 250 euro rechtvaardigt? Dat zal de koper zelf moeten bepalen. Je gaat moeite moeten doen om een gelijkwaardig klinkende speaker van die grootte te vinden. Ze bestaan echter wel. De beperkte pairing met enkel identieke speakers is misschien een minpuntje.

De Beosound A1 heeft volgens mij 2 grote troeven: enerzijds het strakke en bescheiden design, anderzijds de mogelijkheid tot heldere conference calls in diverse locaties (zowel binnens- als buitenshuis). Een hippe manager kan hier wel mee uitpakken bij collega’s en eventueel klanten.

Bang & Olufsen Beosound A1

250,- euro
8.5

Design

10.0/10

Geluid

10.0/10

Toepassing

8.0/10

Kostprijs

6.0/10

Pros

  • Tijdloos no-nonsense water- en stofdicht design
  • Zeer goede geluidsweergave voor een compacte mobiele speaker
  • Mogelijkheid om duidelijke conference calls te voeren
  • Batterijduur van 43 uur

Cons

  • Kostprijs
  • Zichtbaarheid van de bedieningstoetsen
  • Enkel connectie via bluetooth
Verkooppunten van het merk bang-olufsen