Als je de naam Bang & Olufsen hoort vallen of ergens op een product ziet staan, dan gaan de klokken luiden of hoor je het donderen in Keulen. Wie kent deze iconische naam nu niet vraag je je dan af. Uit mijn jeugd ken ik het van mijn grootouders zaliger. Die hadden de welbekende platte stereo-installatie met schuifdeurtjes voor de cd of cassette, platenspelers en gouden luidsprekers. Later besefte ik dat het geen echt goud was… Je bent jong en naïef. Dus gekend voor design, geluid en afwerking. Dit geeft hoop voor de Beosound Explore die we in deze review wat verder ‘onder de loep’ zullen nemen.
Let’s Explore
Mijn eerste idee was: oh nee, weer een zoveelste kleine bluetooth speaker die de markt wil veroveren. Maar toen ik dit ‘kleinood’ de eerste keer in mijn handen kreeg, was ik direct onder de indruk. En dit enkel van het ‘Explore-gewicht’. Wat hebben ze hierin gestopt? Een stuk lood of een ander ‘heavy metal’? Ja, ondertussen weten jullie dat ik een metal fan ben, maar ik smaak ook wel andere muziek.
Openmaken maar! Naast de stevig gebouwde speaker, vinden we de ‘usual suspects’: een USB-C kabel, handleiding en een carabiner om de Explore ergens aan vast te hangen tijdens een trektocht of uitje. Standaard komt hij met een handstrap vastgemaakt aan de draadloze luidspreker. Hij is vervaardigd uit aluminium en heeft een mooie soft-touch afwerking. Dus ook nog aangenaam om vast te nemen. Zoals de naam en accessoires doen vermoeden, is dit een speaker om ‘overal’ mee naartoe te nemen. Tevens is dit exemplaar gecertificeerd volgens de IP67 norm.
Bovenaan de speaker vinden we alle nodige knoppen terug voor de bediening: aan/uit, bluetooth, play/pause/vorig/volgend en volume +/-. Om alle andere instellingen aan te passen, is er de B&O app voor zowel Android als iOS. Na het installeren van de applicatie en het kiezen van de Explore, krijg je een handige tutorial die je alles leert omtrent de functies van deze speaker.
In de app vind je het batterijniveau terug, in combinatie met de mogelijkheden om het volume of de luistermodi aan te passen. Zo kan je voor die laatste bijvoorbeeld kiezen tussen optimaal, favoriet, spraak, party of een zelf instelbaar geluid. Dit kan variëren tussen een helder, ontspannen, krachtig en warm geluid. Voor ieder wat wils. Zelf hou ik het op optimaal 😜 .
360°
Nee, hier gaat het niet om een skateboard-move maar wel om het geluidsveld. Zo heb jij samen met de anderen, waar je ook zit, altijd een goed geluid. Al dan niet staand of liggend. Wat een geluid! ‘Explore’ niet alleen naar gebruik, maar ook naar luistergenot. Wat is het een plezier om naar de Explore te luisteren zou ik zelfs durven stellen: ‘Explore & Explode’. Ik had het niet durven dromen of denken dat hij zo hard kon gaan en een goede bas kan afleveren.
Hoofdzakelijk heb ik de Explore gebruikt om Studio Brussel af te spelen doorheen het huis en buiten. Het geluid in de optimale stand komt goed tot zijn recht in alle scenario’s. Zowel bij interviews als bij het spelen van rock, pop of house.
Ik zou dit dan ook het best kunnen benoemen met een volle klank: niet te heldere hoge tonen, een warmer aanvoelend midden en voldoende bas voor zo’n kleine speaker. Het maximale volume heb ik niet nodig gehad omdat hij voldoende luid kan gaan en kamervullend is. Ik heb dit overigens wel getest maar dan treed er wat vervorming op waarbij de vollere klank verdwijnt.
360 euro…
Zou je dat denken voor deze speaker van Bang & Olufsen? ‘Lager Walter’ klinkt het antwoord, want de retailprijs voor de Explore is 199 euro! Dit had ik niet verwacht voor een speaker van dit kaliber qua naam, faam en prestaties. Mocht ik de keuze hebben tussen de Explore en de gelijkaardige Bose Soundlink Revolve, zou ik vastberaden voor deze gaan. Vooral vanwege het vollere, krachtige en instelbare geluid dat gecombineerd wordt met een betere afwerking.