Sony. Het wereldwijd bekende merk dat een extreem brede waaier heeft aan verschillende belevingsproducten: (draadloze) luidsprekers, in-ears, soundbars, subwoofers, … Je kan het bijna zo gek niet bedenken of Sony heeft het wel in hun mooie portfolio zitten. Maar een productgroep die ik hierboven niet heb genoemd, die toch niet onbelangrijk is, dat is het segment van televisies. Vandaag de dag, anno 2021, niet meer weg te denken uit ons leven. Het maakt er bijna integraal deel van uit. Een hele tijd terug kwam de elektronicagigant aanzetten met een reeks van beloftevolle tv’s. Hieronder mochten we rekenen op verschillende type modellen binnen de BRAVIA XR line-up: de A80J, A90J, X80J, X90J en Z9J. Wij hadden de eer en het genoegen om Sony’s A80J, het ‘kleinere broertje’ van de A90J, aan een grondige test te onderwerpen. Benieuwd naar onze review?

De BRAVIA XR-65A80J. Daar staat hij dan op het fraaie tv-meubel in de living van mijn appartement. Een knap staaltje techniek in een formaat van niet minder dan 65 inch. Dat dit tv-model heel wat nieuwigheden met zich meebrengt, dat kunnen we niet onder stoelen of banken stoppen. Het zou ons hier natuurlijk wat ver leiden om alles, van naaldje tot draadje, tot in detail uit te spitten omtrent de A80J. Gelukkig is dát niet de bedoeling van een review. 

Sony BRAVIA XR-65A80J Review

Waar ik vooral naar uitkeek was onder meer Google TV en de kracht die volgens Sony vervat zou zitten in de, ondertussen bijna iconische, Cognitieve XR Processor waar ze de laatste tijd gretig mee uitpakken. Naar eigen zeggen willen ze daarmee een antwoord bieden op de vraag: hoe voelt de realiteit? Sounds impressive. Nieuwsgierig of Sony dit ook in de praktijk weet te brengen. Let’s get started!

Design

Vooraleer ik iets dieper ga duiken in het technische verhaal, wil ik toch even de aandacht vestigen op het design. Het 65” OLED-scherm is omkaderd door een flinterdunne metalen rand in de kleur van titanium. Kan eigenlijk niet beter want zo valt deze ‘omranding’ volledig weg eens je aan het kijken bent. Zelfs het logo van Sony is subtiel weggewerkt. Niet te groot en niet te klein. Just right!

Benieuwd naar onze leuke review video die wij maakten van de Sony BRAVIA XR-65A80J waarin je alles ontdekt over hetgeen dat dit toestel te bieden heeft?

Ook het paneel zelf is erg dun. Niet zo flinterdun als de rand rondom het scherm, maar toch. Aan de onderzijde van het scherm wordt het toestel wat dikker. Niet vreemd aangezien hier de uitgebreide aansluitmogelijkheden beschikbaar zijn (later in deze review meer daarover). Op zijn dikste punt meet ik ongeveer zo’n 5 cm. Niet te dik, perfect voor een naadloze integratie in mijn interieur.

Leuk om te vermelden: bij het plaatsen van de televisie kunnen de voetsteunen op niet 2, maar wel 3 manieren gemonteerd worden.

  • Plaats je de voetsteunen in hun ‘breedste positie’? Dan kan je kiezen voor een opstelling waarbij de tv laag bij het meubel komt.
  • Heb je een soundbar? Dan kan de tv wat hoger gezet worden waardoor je niets van het scherm hoeft te missen (ook hierbij plaats je de voetsteunen in hun ‘breedste positie’). Erg handig.
  • Is jouw tv-meubel/oppervlak minder breed dan het scherm? Dan kan je de voetsteunen meer naar het midden van het toestel monteren. Weer slim gezien van Sony.

Connectiviteit

Wat betreft de connectiviteit kan ik vrij kort zijn. Er zijn in totaal 4 HDMI-poorten beschikbaar. Samen met nog 1 ethernet aansluiting, een stereo mini jack ingang, een optische digitale uitgang en 3 USB-poorten. Helaas waren er wel maar 2 HDMI-poorten voorhanden die beschikken over HDMI 2.1. Anyway, volgens mij meer dan genoeg om de moderne muziek- en/of filmliefhebber te plezieren. Ter info: onder die laatste reken ik graag mezelf.

Dankzij de HDMI eARC compatibiliteit wordt het mogelijk gemaakt om met slechts 1 kabel alle randapparatuur te verbinden. In mijn geval specifiek was het perfect om de Marantz receiver aan te sluiten. Ook het terugsturen van bijvoorbeeld Netflix geluid naar de receiver vormde geen enkel probleem. Hierdoor kan je heel makkelijk de apps van de Sony BRAVIA XR-65A80J over je eigen home cinema afspelen. 

Lees ook


Sony WH-1000XM4 ReviewSony WH-1000XM4: Review

 


 

Nog een laatste puntje over de connectiviteit: Sony heeft een aansluiting voorzien (HDMI) aan de zijkant van het scherm. Dat maakt het, zeker voor de computer liefhebbers onder ons, nog gemakkelijker én toegankelijker om snel even een pc aan te sluiten wanneer nodig.

Technisch

Vooraleer ik mijn bevindingen uit de doeken zal doen, wil ik toch nog een woordje uitleg geven bij die zogenaamde Cognitieve XR Processor van Sony. Net zoals zijn grotere broers (of zussen, het is maar hoe je het bekijkt), maakt de A80J-serie gebruik van een nieuwe en unieke beeldprocessor. Daar valt natuurlijk heel wat over te vertellen. Kort door de bocht zorgt deze technologie ervoor dat hetgeen dat wij op het scherm zien, nog nauwkeuriger wordt getoond. Levensecht, net alsof we er zelf bij waren.

Sony BRAVIA XR-65A80J ReviewWij zien natuurlijk de wereld op basis van informatie die tegelijk via onze ogen en oren naar onze hersenen worden gestuurd. Conventionele AI kan bijvoorbeeld alleen elementen als kleur, contrast en details individueel detecteren en analyseren terwijl het bij de Cognitieve XR Processor veel verder gaat. Deze kan alles in één keer analyseren, net als onze hersenen. Dit zou volgens Sony moeten resulteren in nog meer spanning en emotie op het scherm. Time to put this to the test…

Wil je toch nog meer weten over Sony’s XR Processor? Bekijk dan zeker eens dit filmpje en wordt omver geblazen (figuurlijk dan) door al het fraais dat de Cognitieve XR Processor te bieden heeft.

Het beeld

En eerlijk gezegd, ik moet dit laatste absoluut bijtreden want op vlak van beeldverwerking valt er werkelijk niets aan te merken. Ik heb de televisie getest met verschillende type content. Denk daarbij aan gewone televisie, maar evengoed films die gestreamd worden via Netflix, YouTube, … Alles zag er excellent uit op het 65 inch OLED-scherm. Hierbij primeerde naar mijn mening de natuurlijkheid van het beeld. Ik was zelfs aangenaam verrast door de OLED-ervaring want het gaf echt een heel nieuwe beleving.

Sony BRAVIA XR-65A80J ReviewWat de verdere pluspunten betreft omtrent het beeld. Ik was erg te spreken over de upscaling mogelijkheden. Er is nagenoeg geen ruis in het beeld te bespeuren en de ‘bewerkte beelden’ voelde nooit aan als overmaats. De kleuren blijven mooi binnen een acceptabele range. Ben je iemand zoals mij die toch liever nog wat extra detail in het beeld wil zien? Dan kan er altijd gefinetuned worden met de scherpte instelling.

Qua beeld beschrijf ik Sony’s BRAVIA XR-A80J dan ook graag als volgt: topkwaliteit in zijn prijsklasse. Om dan toch echt op een minpunt te stoten, het viel soms op dat er bij snellere beelden wel eens een kleine hapering durfde optreden. Gelukkig werd dat dan meteen goed gemaakt tijdens het gamen met de PS4. Het beeld kon ik op geen enkele ‘misstap’ betrappen. Een lage input lag (lees: ingangsvertraging)? Check. Weinig last van reflectie op het scherm? Dubbel check.

Het geluid

Uiteraard, wat zou beeld zijn zonder geluid? Sony heeft de 65 inch modellen uit de A80J-serie 30 Watt aan vermogen gegeven. Dankzij hun Acoustic Surface krijg je een uitstekende geluidskwaliteit meegeleverd. Voor de mensen die Acoustic Surface trouwens niet zouden kennen, deze ‘techniek’ zorgt ervoor dat het geluid rechtstreeks uit het scherm komt. Het scherm wordt in dit geval gebruikt als een soort luidsprekermembraam. Hierdoor klinkt het geluid niet alleen realistischer, maar het biedt daarnaast het grote voordeel dat je geen extra ruimte kwijt bent aan de ‘omkadering’ van het scherm wat vaak resulteert in iets dikkere randen. 

In ieder geval, Sony did a great job. De geluidskwaliteit is goed te noemen voor een tv. Niet uitstekend of excellent, gewoon goed. Het bleef steeds ​​zuiver en verstaanbaar. Met voldoende volume wisten ze mijn middelgrote living te vullen met geluid. Ideaal om te genieten van een film of wat rustgevende muziek. Al moet ik eerlijk toegeven dat er wat bas miste. Met een dergelijk dun opgevatte ontwerp is dat begrijpelijk. 

Lees ook


Sony HT-S40R reviewSony HT-S40R: Review

 


 

Moest dit toch niet voldoende zijn voor jou, dan ben je altijd in de mogelijkheid om een extra soundbar onder de BRAVIA XR-65A80J te plaatsen. Zo krijg je net dat tikkeltje beleving extra. En daarvoor hoef je niet meteen te gaan kijken naar andere merken want twee keer raden: ook soundbars heeft Sony in haar portfolio zitten. Het enige wat je dan zou moeten doen is de opstelling wat aanpassen met behulp van de ‘voetjes’ zodanig dat deze netjes onder het tv-toestel past (zoals eerder gezegd in deze review).

Smart TV

Zoals je al kon afleiden uit bovenstaande tussentitel hoort de Sony BRAVIA XR-65A80J televisie thuis in de categorie ‘Smart TV’. Dit exemplaar draait op de Google TV interface van Android 10. Het viel meteen in de smaak door zijn gebruiksgemak en vlotte bediening. Het menu is overigens intuïtief opgebouwd waardoor je snel kan vinden wat je zoekt. Het was echt een genot om hiermee te werken.

We kregen dankzij bovengenoemde processor een vloeiende interface voorgeschoteld die snel reageerde op iedere invoer. Een snelle opstarttijd van apps zoals Netflix, Disney+ of YouTube? Triple check!

Dankzij de toevoeging van de Chromecast en AirPlay 2 functie is streamen vanaf je laptop of smartphone kinderspel. Al moet ik wel stellen dat de Chromecast functie ons soms in de steek liet. Na enkele minuten casten viel het regelmatig uit en startte het volledige Google TV platform opnieuw op. Dit ‘kwaaltje’ lijkt ons eerder een Google TV probleem te zijn en zal hoogstwaarschijnlijk met een volgende software-update verholpen zijn.

Overige ‘functies’ zoals een dubbele TV tuner, CI+ slot, compatibiliteit met Apple HomeKit en een mediaplayer zijn niet weg te denken uit de BRAVIA XR-65A80J.

Bediening en functionaliteiten

Sony BRAVIA XR-65A80J ReviewAl het bovengenoemde kan eenvoudig bediend worden door middel van de bijgeleverde afstandsbediening die overigens is voorzien van allerlei sneltoetsen. Netflix, YouTube, Disney, Prime, … om er maar enkele te noemen. De afstandsbediening heeft een slank design, de toetsen zijn makkelijk te bedienen en het ‘oppervlak’ heeft iets weg van een geborstelde metaal textuur dat me wel weet te bekoren.

Conclusie

Helemaal afgeborsteld op vlak van ontwerp en niets aan het toeval overgelaten ‘onder de motorkap’. Het zou een mooie samenvatting kunnen zijn van de BRAVIA XR-65A80J, maar dat is het gewoon ook. Dankzij het OLED-scherm is het genieten vanaf het eerste moment. Met dank aan de uitmuntende beeldkwaliteit.

De Smart TV functionaliteiten zorgen ervoor dat je beschikt over bijna iedere streamingdienst. Zowel op vlak van muziek als video. Gaande van Spotify tot Deezer en van Netflix tot Apple TV. En dat alles te bedienen op een vlotte en gebruiksvriendelijke manier. Wat wil jij als muziek- en/of filmliefhebber nog meer? Met dit toestel ben je helemaal klaar voor de toekomst.

Sony BRAVIA XR-65A80J

8.7

Prestaties

8.0/10

Functionaliteit

9.0/10

Prijs/Kwaliteit

9.0/10

Bouwkwaliteit

8.5/10

Design

9.0/10

Pros

  • Google TV interface
  • Strak ontwerp
  • Uitmuntende beeldkwaliteit

Cons

  • Chromecast functie heeft een update nodig
  • Slechts 2 HDMI 2.1 aansluitingen beschikbaar
Verkooppunten van het merk sony