De Mission 770 vertegenwoordigt één van de meest iconische modellen uit de geschiedenis van Mission luidsprekers. De originele Mission 770 maakte zijn debuut in 1978 en al snel werd het de best verkochte speaker van de fabrikant. Er volgde andere modellen met verbeteringen maar geen enkele had de verkoopimpact of de bekendheid die de oorspronkelijke 770 kreeg. Benieuwd wat deze ‘next-gen’ jou te bieden heeft?

Mission, het Britse merk van speakers, herintroduceert hun iconische 770 luidsprekers. Deze exemplaren staan bekend om de goede geluidsprestaties ‘verpakt’ in een herkenbare stijl. 100 procent Mission. In de loop der jaren zijn een aantal unieke verbeteringen aangebracht. Kort gezegd kan men stellen dat de 770 ontworpen is om de diepte, het gevoel en de ‘intelligentie’ van muziek weer te geven. Deze speaker houdt er alvast een zeer goede verhouding op na wat betreft prijs/kwaliteit. Op de Facebook pagina van Mission wordt er gecommuniceerd dat deze nieuwe oplage beperkt is. Naar verwachting worden de eerste modellen beschikbaar vanaf april 2022.

Mission-770

Voor de nieuwe 770 haalt het merk de productie terug naar zijn oorsprong: het Verenigd Koninkrijk. Mission is gevestigd in Huntingdon, Cambridgeshire, waar de oorsprong van de Britse HiFi ligt.

Moest je minder bekend zijn met Mission, het is één van de meest geliefde Britse luidsprekermerken die opgericht werd in 07/07/1977 door wijlen Farad Azima die bekend stond om zijn voorliefde voor het getal zeven. Het jaar daarop lanceerde Mission een luidspreker die het bedrijf naar de voorgrond van de ontluikende Britse ‘hi-fi-scene’ stuwde – de zeer influentiële Mission 770.

44 jaar na zijn debuut brengt Mission de 770 opnieuw uit. Herontworpen om de ‘vruchten’ te plukken van de moderne technieken en technologieën. Tegelijk wordt de geest van het origineel ‘opgeroepen’ in termen van technische ethos, uiterlijk én geluid. De aantrekkingskracht van de Mission 770 was ongetwijfeld het geluid. Dat lijkt misschien voor de hand liggend, maar hij werd geboren in een tijd waarin subjectieve evaluatie via luistertests ondergeschikt was aan technische specificaties. Zowel wat betreft de manier waarop producten werden ontworpen als hoe ze werden beoordeeld. Op het eerste zicht leek de oorspronkelijke 770 niet bijzonder radicaal, ondanks zijn kenmerkende witte baffle en slimme techniek. Maar van cruciaal belang is dat het geluid werd geperfectioneerd na honderden uren luistertests met inbreng van opkomende industrieleiders zoals Philip Swift en Derek Scotland (kort erna oprichters van Audiolab).

“The Mission 770 represents one of the most iconic models in the long history of Mission loudspeakers. A model that embodied the Mission pioneering research through the late 70s and 80s, with a bloodline dating back to 1977. The original Mission 770 debuted in 1978.”

Mission-770

In het ontwerp ligt de nadruk wel op de combinatie van een polypropyleen conus en een resonantiegeregelde kast. Om die reden heeft Mission een nieuwe polypropyleen driver ontwikkeld. Deze geeft een uitgebreide respons en weinig ‘kleuring’ bij de reproductie van het origineel. Dit allemaal in combinatie met het opgewaardeerde ‘motorsysteem’ om rekening te houden met de moderne vermogensverwerking en dynamische vereisten.

Net zoals bij het origineel is de driver gebouwd op een 8 inch ‘die-cast chassis ‘. Dit geeft een rijke en gecontroleerde basweergave met dynamische prestaties. Wel met grotere ‘‘windows’ om de vroege terugslag door de conus te verminderen. Dit levert je een zeer strakke en snelle bas op. Hierdoor ben je in staat om precies te horen hoe basinstrumenten bespeeld worden. Een ‘low-density nitrile surround sound’? Dat zeker!

Een luidspreker met een klassiek Mission-traditie ontwerp. Dat is wat de nieuwe Mission 770 jou kan brengen. Prachtig afgewerkt met de hand in houtfineer. Inclusief een klankkast met een traditionele stoffen grille ‘verpakt’ in een tijdloos ontwerp door een mix van traditionele en geavanceerde technologie. Ook de voet is met de hand gemaakt van robuust, Brits staal.

Op het moment van schrijven is de productie van de nieuwe Mission 770 aan de gang. Uiteraard in strikt beperkte hoeveelheden om de meest veeleisende muziekliefhebbers te ‘bedienen’. De eerste leveringen voor de Benelux worden eind april verwacht. Deze hoogwaardige speaker is beschikbaar in twee uitvoeringen: walnoot of zwart houtfineer.

De adviesprijs is vastgelegd op €4.499 per paar. Dit bedrag is inclusief een paar speciale ‘floorstatieven’, ‘custom made’ in het Verenigd Koninkrijk om ervoor te zorgen dat elke luidspreker op de perfecte hoogte staat. Inclusief een gedempt koolstofstalen frame en grote roestvrijstalen spikes ter bescherming tegen ongewenste trillingen. Het pakket wordt gecompleteerd door een set roestvrijstalen spikezittingen voor harde vloeren en een paar gebruikshandschoenen.

Nieuwsgierig naar enkele specificaties van de luidspreker, ‘Made in the UK’? Hieronder een overzicht:

 • Type luidspreker: tweeweg (standmount)
 • Enclosure type: bass reflex
 • Treble driver: 28 mm microfibre dome
 • Mid/bass driver: 200 mm polypropyleen conus
 • Gevoeligheid: 88 dB (2,8V @ 1m)
 • Nominale impedantie: 8 Ohm
 • Aanbevolen vermogen (versterker): 25 – 200 Watt
 • Frequentiegebied: 42 Hz – 20 kHz (+/-3 dB)
 • Bass extension: 30 Hz (-6 dB)
 • Crossover: 2,9 kHz
 • Afmetingen speaker: 59 x 30 x 32,2 cm (inc. terminals)
 • Gewicht: 19,2 kg
 • Afmetingen stands: 44,5 x 30 x 30 cm
 • Gewicht (per stand): 17,9 kg

Voor alle specificaties van de Mission 770 kan je alvast terecht op de productpagina. Benieuwd wat Mission jou nog meer te bieden heeft? Dan is onderstaand filmpje niet te missen. Klaar om volledig ondergedompeld te worden?

Verkooppunten van het merk mission