DEQX zet een nagelnieuwe state-of-the-art home audio processor in de audio markt. Beter gekend als de DEQX Gen4. En dat in wel drie verschillende varianten. Met het topmodel, dat voorzien is van 4 kanalen stereo uit, is een 4-weg actief systeem te bouwen: sub-bass, bass, mid en high. Het kan aangesloten worden op het netwerk én Roon ready. Maar het gaat nog veel verder want ook aan connectiviteitsmogelijkheden zoals USB audio, wifi en bluetooth is gedacht.

Aan de voorzijde vinden we een aanraakscherm terug dat een 1K resolutie heeft. Inclusief het Cap touch AMOLED 5.5” display. Naast het topmodel, is verder nog een DEQX voor een passief luidspreker systeem. Deze kan dienen als pré. Als derde derde is er een DEQX die 2×200 Watt kan leveren bij 4 Ohm. Alle drie met kamerakoestiek én speaker correctie.

Na ongeveer 20 jaar de shark audio processor te hebben gebruikt in de HDP serie, komt er nu een veel krachtigere 64 bit hexacore arm processor. Hierdoor kan het PCM-signaal tot wel 192 kHz native worden bewerkt. Het resultaat? Een betere resolutie en minder fase verschuiving in het lage bereik. Erg impressionant.

Lees ook


AudioSense Open Baffle nr 2 ReferenceAudioSense introduceert ‘grotere broer’ van Open Baffle systeem

 


 

Daarnaast is de correctie in het tijds- en frequentiedomein nauwkeuriger. Dankzij ESS Sabre DAC’s en ADC’s is de omzetting gegarandeerd fraai. Zeker met de ultra low noise voedingen in de apparaten.

“The new DEQX Gen4 speaker calibration and room correction processors feature an order-of-magnitude improvement in resolution, all-new digital and analog hardware and unparalleled connectivity.”

Er is een aansluiting voor een hoofdtelefoon en optioneel een phono (mm) ingang beschikbaar. Verder is de voorheen gebruikte DEQX software is nu cloud gebaseerd. Ook met een iPad is het instellen mogelijk. Voor de afstandsbediening komt er een app in plaats van de IR-RC.

Natuurlijk heeft het gekende DEQX helaas ook te kampen met de gevolgen van Covid-19. Zo worden de huidige HDP4 en HDP5 al bijna een jaar niet meer geproduceerd vanwege tekorten aan IC’s. Maar uiteraard heeft ‘de medaille’ een keerzijde want dit heeft de ontwikkeling van deze nieuwe generatie versneld.

De eerste leveringen worden volgens AudioSense verwacht in 2022. Op dit moment is het nog niet duidelijk wat de adviesprijs zou zijn. Wil je in tussentijd alles te weten komen over de drie verschillende varianten van deze DEQX Gen4? Je ontdekt ze hier.