Wil jij, kost wat kost, het onderste uit de ‘muzikale kan’ halen wanneer je intens geniet van jouw favoriete vinyl platen? Dan heeft DS Audio misschien wel een handig accessoire dat perfect aansluit bij jouw wensen. Ontdek de ES-001. De naam zal het waarschijnlijk niet doen vermoeden maar dit betreft ‘s werelds eerste stabilisator die de excentriciteit nauwgezet controleert. Door deze extra controle zorg je er voor dat de wow en flutter tot een minimum beperkt worden. Bezoekers van High End Munich 2022 waren alvast in de mogelijkheid om dit toestel met eigen ogen te aanschouwen.

Een excentriciteitsdetectiestabilisator. Dat is, kort gezegd, een mooie omschrijving voor de ES-001 van DS Audio. Het bedrijf maakt zich sterk dat, zelfs bij de beste draaitafels die nu beschikbaar zijn, de algehele wow en flutter van het systeem niet aanzienlijk verminderd worden als de excentriciteit niet wordt gecorrigeerd. Om een natuurgetrouwe geluidsweergave van het bronmateriaal te garanderen is dit nieuwe apparaat op de markt gebracht. Een absoluut unicum, dat kan je wel zeggen.

Nieuwsgierig hoe dit precies allemaal in zijn werk gaat? Dan werkt onderstaande video zeer verhelderend.

DS Audio verduidelijkt dit nog verder met een rekenvoorbeeld. Bedraagt de excentriciteit 0,34 mm, zelfs wanneer er geen inherente wow en flutter geproduceerd wordt? Dan bereikt deze ongeveer zo’n 0,15 % (WTD RMS) op de binnenste groeven van het speeloppervlak. In werkelijkheid is de gemiddelde ‘snelheidsfout’ van hoogwaardige draaitafels ongeveer 0,008 %. Beide factoren kunnen dus zorgen voor een een wow- en flutterwaarde die 20 keer hoger is dan die van de ‘geïsoleerde draaitafel’. Aldus DS Audio. Om de muzikaliteit te waarborgen is het dus cruciaal om de excentriciteit van een plaat tot een minimum te beperken.

Of dit nu echt zo belangrijk is? Volgens de Japanse producent wel. Een te hoge flutter of wow zorgt voor twee problemen. Enerzijds kunnen onstabiele rotatie schommelingen optreden waardoor de toonhoogte niet over het volledige frequentiebereik gegarandeerd is. Daarnaast, als de excentriciteit van de plaat niet wordt gecorrigeerd, zullen de de cartridge en toonarm ‘gedwongen’ worden om van links naar rechts te ‘zwalpen’ wanneer ze
de groef volgen. Zo wordt het vermogen van de stylus, om de groef nauwkeurig te volgen, aangetast. Dat resulteert dan weer in een onstabiel geluidsbeeld.

“The ES-001 is equipped with two sets of infrared LEDʼs and PSD (position detection elements) arranged at an angle that intersect at 90º. Each of these sets of sensors detects the position change of the end groove at the innermost circumference of the record.”

Met andere woorden: DS Audio wil met hun ES-001 stabilisator voor excentriciteitsdetectie ervoor zorgen dat het volledige potentieel van jouw hoogwaardig systeem een feit wordt. Zo kan jij als luisteraar ‘optimaal profiteren’ van alles wat jouw systeem ‘in zijn mars’ heeft.

Op het moment van schrijven is het nog niet duidelijk wat de adviesprijs zou zijn voor de Benelux. Meer weten? Dan is de ES-001 productpagina ‘the place to be’.

Verkooppunten van het merk ds-audio