Harman Kardon, een dochteronderneming van Samsung, produceert al 65 jaar prachtige audiotoestellen voor zowel consumenten als professionelen. Voertuigfabrikanten zoals bijvoorbeeld BMW, Volvo, Mercedes-Benz en zelfs Harley Davidson werkten met het merk samen om in hun assortiment kwalitatieve audio te kunnen aanbieden. Van waar kennen wij vooral Harman Kardon? Het merk staat bij de consument vooral bekend om zijn draadloze home-audio en hoofdtelefoons. Eerder besprak ik al een ander merk in het draadloze gamma van audio, Sonos, en dat maakt me nog nieuwsgieriger. Harman Kardon gaat met de Citation-serie graag de strijd aan. Met de typische Harman Kardon technologie aan de binnenkant en het Scandinavische ontwerp aan de buitenkant, ontwikkelde het merk een krachtige draagbare speaker, de Citation 200.

Wat is de Citation 200?

Harman Kardon Citation 200 v1De Citation-serie van Harman Kardon bestaat uit maar liefst 12 producten in dezelfde stijl en kwaliteit. Gaande van een wekkerradio, soundbar tot een volledig draadloze homecinema-opstelling. De Citations-serie is ontwikkeld om niet alleen kwalitatieve, draadloze audio in je huis te brengen. Ze hebben enorm geïnvesteerd in het zachte Scandinavische design. Ondanks dat zijn concurrent Sonos opteert voor een strak, neutraal design, doet Harman Kardon dit juist niet en gaat het bewust met deze reeks voor gezelligheid. Als je de toestellen van deze serie kijkt, zie je dat elk toestel zijn eigenheid heeft, maar ze toch bij elkaar passen.

De Citation 200 is de draagbare speaker van de reeks. Wat echt opvalt is het geraffineerde design van het toestel. De afwerking met gemêleerde wol van leverancier Kvadrat is vuilafstotend en makkelijk proper te maken door de speciale coating. Het meegeleverde laadpunt is in dezelfde stijl. De multiroom-technologie van Harman Kardon kan je bij dit toestel dus heel letterlijk nemen. De speaker beschikt over een lederen handvat en een rand waarop siliconen is bevestigd om een maximale grip te garanderen. Hierdoor kan je hem makkelijk overal neerzetten.

Benieuwd naar hoe dit Scandinavische design zich precies uit bij Citation 200 van Harman Kardon? Bekijk hieronder dan zeker eens onze sfeervolle video over dit leuke en tevens draadloze belevingsproduct.

Hey Google, speel muziek via Citation 200

Het design is belangrijk, maar als muzikant kijk ik veel verder. Ik wil zo snel mogelijk het geluid kunnen testen. Gelukkig ging dit relatief vlot. In tegenstelling tot vele andere merken, werkt dit toestel enkel met de Google Home-app. Je koppelt het toestel aan de app via je internetverbinding. Vanaf dan kan je bijvoorbeeld ook met je laptop of smartphone muziek streamen.

Harman Kardon Citation 200 v1Het toestel beschikt over Google Assistant. Met deze functie kan je de Citation 200 bedienen. Er is geen afstandsbediening of aparte app voor handen die je kan gebruiken. Met enkele eenvoudige commando’s via “Hey Google” doet de speaker perfect wat je vraagt. Dit vraagt wel wat inoefening. Zeker als je dit niet gewend bent moet je meermaals commando’s herhalen. Gelukkig is de technologie zo ontwikkeld dat Google Assistant jouw stem leert herkennen. Wanneer je de Citation 200 gebruikt als bluetooth-speaker, werkt deze assistant uiteraard niet. Dan maak je gebruik van enkele knopjes of het apparaat waarmee je muziek afspeelt. In de app kan je kiezen in welke kamers je luidsprekers bedient. Als je enkele familieleden van de Citations-serie toevoegt, kan je in elke ruimte jouw muziek kiezen. Ook het toevoegen van andere merken zoals bijvoorbeeld een multiroomspeaker van JBL zijn perfect te bedienen via Google Home.

Lees ook


Review: Sonos MoveReview Sonos Move

 


 

Vol, enthousiast geluid

De muziek die je afspeelt komt uit een toestelletje dat eigenlijk maar 22 cm hoog is. Toch produceert de Citation 200 een vol geluid van 50 Watt met een stevige bas dat vlotjes door je woonkamer klinkt. Als je hem buiten gebruikt, kan je gerust het volume wat hoger zetten. Wanneer je speaker echt test op zijn capaciteiten, merk ik dat de bas soms overheerst. Gezien het apparaat geen klankkast heeft en geen ruimte om de trillingen te laten uitdijen, zien we dit door de vingers.

Even wat technischer

Om vol, stereo- en HD-geluid te kunnen produceren moest het merk natuurlijk gebruik maken van verschillende luidsprekers. De Citation 200 beschikt over een 25 mm tweeter en een 120 mm woofer. De combinatie van deze twee zorgt ervoor dat de mid frequenties mooi verdeeld worden en dat je een volle bas hebt. De batterijduur bedraagt ongeveer 8 uur en in minder dan 3 uur is de batterij terug opgeladen. Je kan hem natuurlijk ook gebruiken vanop zijn laadpunt. Door de mogelijkheden van Airplay en Chromecast built-in kan je meer dan 300 muziekdiensten streamen. De speaker is bovendien spatwaterdicht en weegt ongeveer 2,85 kg. Lekker stabiel voor op je terras in de zomer.

Harmon Kardon Citation 200 of Sonos Move

Ik vergelijk het toestel graag met de Sonos Move die ik eerder al onder de loep nam. Het zijn beiden draadloze speakers met een vol geluid. Het verschil zit in kleine dingen. Waarbij de Citation 200 50 Watt aan vermogen heeft, is de Sonos Move met zijn 45 Watt niet veel kleiner. De Sonos Move daarentegen is 200 gram zwaarder ten opzichte van deze concurrent. Bij Harman Kardon primeert het Scandinavische design terwijl Sonos de prioriteit geeft aan weerbestendigheid. De Sonos Move kan je met de eigen ontwikkelde app bedienen, terwijl de Citation 200 makkelijk gekoppeld kan worden aan Google Home. Dit spaart je een app uit. Het zijn kleine verschillen die voor de consument enkel verschil maken op basis van het gebruik en de bediening.

349 euro (op het moment van schrijven betaal je slechts 331 euro), dat is de prijs voor de Citation 200 van Harman Kardon. Hiermee is hij iets goedkoper dan de Sonos Move. Nochtans moet hij voor dit schamele prijsverschil niet onderdoen voor zijn concurrent. Met een stevige bas, zijn prachtige design en het grote aanbod van streamingdiensten behoort hij voor mij echt tot de betere draadloze speakers. Ik gebruikte hem op verschillende plekken waarbij mijn voorkeur uitging naar de woonkamer en het terras. Ik overweeg zeker om hem huis te halen, het geluid is top en het leuke design maakt mijn vrouw eveneens gelukkig.

Harman Kardon Citation 200

349 euro
7.8

Prestaties

8.0/10

Prijs/Kwaliteit

7.0/10

Bouwkwaliteit

7.0/10

Design

9.0/10

Pros

  • Gebruiksvriendelijke installatie
  • Slechts één kabel op het laadpunt. Het laadpunt functioneert overigens als voetsteun.
  • Airplay en Chromecast built-in
  • Diepe bass
  • 8 uur luisterplezier

Cons

  • Geen app om te equalizen
  • Het gewicht
  • Kwetsbaar design voor buiten
Verkooppunten van het merk harman-kardon