Het weekend van 14 en 15 oktober 2023 had wisselvallig weer, maar er heerste een zonnige sfeer in de prachtige ruimtes van het BluePoint complex in Brussel, waar de Noir et Blanc Brussels Hifi Show 2023 plaatsvond. Dit evenement, uitermate geschikt voor muziekliefhebbers en audiofielen uit België en daarbuiten, beleefde zijn tweede editie. Het succes van vorig jaar werd opnieuw overtroffen. Het is vermeldenswaardig dat de organisatie in handen is van de bekende winkel Noir et Blanc in Brussel. Deze zaak staat al sinds de oprichting in 1933 synoniem voor muziekplezier en kwaliteit. Perfect voor muziekliefhebbers! Professionaliteit staat voorop. Tijdens de show heerste er een ontspannen sfeer, zodat bezoekers zich op hun gemak voelden terwijl ze het beste van de audiowereld ontdekten.

Vanaf zaterdagochtend vormde zich een rij aan de hoofdingang. Iedereen wachtte geduldig (maar toch met een beetje ongeduld, laten we eerlijk zijn) om zich in te schrijven. Moet ik jullie eraan herinneren dat inschrijven gratis was, maar noodzakelijk om deel te nemen aan de wedstrijd waarbij prijzen te winnen waren (ter waarde van € 5.000)? Say no more!

Eenmaal voorbij de ingang, heerste er een aangename sfeer met prachtige pianoklanken die je begroetten. In de ontvangstruimte stond namelijk een prachtige Steinway Model B-piano. Maar niet zomaar een piano. De Steinway Spirio werd aan het audiofiele publiek gepresenteerd. Het ziet eruit als een piano, het is ook een piano maar het is veel meer dan dat. Wanneer de getalenteerde pianist zijn zachte melodieën speelde en stopte met spelen, activeerde hij een digitaal programma. Vervolgens bewogen de toetsen en pedalen onder de vingers. Spirio is eigenlijk een slim concept dat het spel van eerder opgenomen grote pianisten reproduceert. Als dat niet leuk is?

De rondleiding kan beginnen. Maar wie is deze grote jongeman die van links naar rechts, van stand naar stand gaat en af en toe stopt om een bezoeker te begroeten? Dat is Gregory, de eigenaar van Noir et Blanc. Hij zorgt ervoor dat alles volgens plan verloopt, zonder problemen. En inderdaad, alle exposanten en bezoekers hebben de uitstekende organisatie van de beurs gezien.

Noir & Blanc Hifi Show 2023Natuurlijk is de Noir et Blanc Brussels Hifi Show niet zo’n enorme beurs als die in Las Vegas of München, met duizenden bezoekers. Dat is ook niet de bedoeling van Gregory. Hoe zou het kleine België kunnen concurreren met de enorme macht van de Verenigde Staten en Duitsland? Nou, juist door kleinschaliger te gaan en de nadruk te leggen op het comfort van bezoekers die perfect geïmplementeerde systemen kunnen ontdekken én beluisteren. Rustig en op het gemak. Het is een soort van ‘slow-listening’ in plaats van ‘fast-listening’. In die zin was het succes compleet: een bezoek vol leuke ontdekkingen. Zonder geduw of stress. Aan de bar kon je praten met andere enthousiastelingen. Een glas in de hand…

Dit intieme aspect van de beurs weerhield de standhouders er niet van om primeurs onder de aandacht te brengen. En we kunnen zeggen dat de Noir et Blanc Brussels Hifi Show 2023 er een aantal had, en niet de minste! Laten we eens denken aan de nieuwe Radia-versterkers van Arcam en de NuVista 800.2 van Musical Fidelity, evenals de zeer decoratieve Diptyque DP140MKII-luidsprekers. DALI, het bekende Deense merk, presenteerde zijn nieuwe draadloze koptelefoon IO-12, die de high-end koptelefoons in de wereld van headfi uitdaagde. Alleen al om de nieuwigheden te ontdekken, was het meer dan de moeite waard.

Wij waren getuige! Nieuwsgierig naar onze video van de Noir & Blanc Hifi Show 2023? Je bekijkt ‘m hier (ondertiteling in het Nederlands is voorzien).

Enkele opmerkelijke luisterervaringen

Het was moeilijk om de exposanten van elkaar te onderscheiden en te beslissen wie de beste was. Uitmuntendheid wachtte op je, elke keer dat je een ruimte betrad.
Het team van Audiovidéo2day volgde dus de stappen van een gewone bezoeker, een liefhebber van mooi geluid en gepassioneerde muziekliefhebber. Laten we hem Jean-Pierre noemen, maar je kan hem ook een andere naam geven, aangezien onze getuige-bezoeker het standaardprofiel heeft van een muziekliefhebber die je een plezier doet met hoogwaardige apparatuur.

Noir & Blanc Hifi Show 2023We hebben hem aangespoord om enkele demonstraties te kiezen die hem bijzonder opvielen. Nota bene: uit de twintig luisterkamers die er waren. Gedreven door zijn enthousiasme heeft hij ons alle demo’s gepresenteerd, absoluut alle demo’s in alle kamers! Dus moesten we er een paar willekeurig uitkiezen. Laat de andere exposanten zich hierdoor niet beledigd voelen. De keuze van de luisterroute die volgt, is het resultaat van toeval, niet van de superioriteit van de ene luisterervaring boven de andere.

De nadruk ligt op de ervaringen die zijn opgedaan, niet op een langdradige beschrijving van alle producten die op de beurs getoond werden. Als je niet kon gaan, en een volledige lijst van de apparatuur wilt, raden we je aan om even langs te gaan bij Noir et Blanc, gelegen aan de Charleroisesteenweg 154 in 1060 Brussel. Daar kan je een exemplaar opvragen van de prachtige catalogus die werd uitgegeven. Ga door, music maestro!

Dune Blue (zaal Planck)

Een paradijs voor liefhebbers van hoofdtelefoons. Deze importeur had het briljante idee om het allerbeste, op het gebied van individueel luisteren, samen te brengen. Hier zijn geen koptelefoons die alleen de naam dragen, zoals diegene die je lastigvallen met hun krakende geluid in het openbaar vervoer. Dune Audio neemt ons mee naar het hoogste niveau. Met andere woorden: juweeltjes die kunnen concurreren met de meest luxe luidsprekers.

Dune Blue had het uitstekende idee om stoelen te plaatsen zodat je verschillende modellen van verschillende merken kon beluisteren. Het is moeilijk om op te staan met een goed bevestigde Hifiman Arya Organic of een Hedd Audio Heddphone Two op je hoofd, aangedreven door hoogwaardige versterkers/DAC’s! Als je, zoals deze bezoeker, echte, goed gedefinieerde bassen met gedetailleerde middentonen en echt kristalheldere hoge tonen wilt ervaren, dan is er goed nieuws: Noir et Blanc biedt hetzelfde comfort voor het beluisteren van deze fantastische producten. Ga zeker eens langs!

Dimex (zaal Galilei)

Ontdek hoe audiosystemen erin slagen muzikale perfectie te combineren met interieurdecoratie. De luidsprekers van de fabrikant Diptyque zijn ontworpen én vervaardigd in Frankrijk. De modellen waren oorspronkelijk bedoeld voor tentoonstellingen van hedendaagse kunst. Dat wil zeggen dat ze er niet uitzagen als grote vierkante dozen! René Degens, die al jarenlang het bedrijf Dimex leidt vol passie, gaf toe dat toen hij de nieuwe Diptyques DP140 MKII in de woonkamer plaatste, zijn vrouw meteen dol was op hun ontwerp. Hij voegde eraan toe dat ze sindsdien vaker naar muziek luistert dan hij!

De Diptyque is een isodynamisch luidsprekersysteem, plat van uiterlijk, met een diafragma voor lage tonen en middentonen, badend in het veld – uitgestraald door bipolaire Push-Pull-magneten. De tweeter werkt in fase met de andere transducers. Luisterindruk: oh pardon, nee, eerst de visuele indruk. Oh! Hoe graag zou je dit thuis willen hebben. Een absolute blikvanger!

En dan het luisteren: transparantie, transparantie en nog meer transparantie. In tegenstelling tot elektrostatische systemen is er bas. Zuivere bas, zonder een resonantiebehuizing. Heb je zoiets al eerder gehoord? Oh ja, bij een concert! Deze waren relatief eenvoudig aan te sturen. Ze werden aangesloten op een KORA-versterker, ook van Franse makelij. De bron werd, op het moment van het bezoek, verzorgd door een streamingoplossing bestaande uit de bekende merken: Silent Angel en Melco Audio. Alles was bekabeld met Cardas Audio.

Joenit (zaal Huygens)

Oké, we kennen Rega. We kennen Totem. We kennen Chord. En we kennen de twee broers, Bram en Sam, ook als steunpilaren van elke beurs waar muzikaliteit de boventoon neemt. Maar het is altijd een genoegen om de ruimte te betreden die gewijd is aan hun bedrijf Joenit. Er is zoiets als een Joenit-geur. Het is natuurlijk geen geur, maar iets dat al onze zintuigen wakker maakt, iets dat onze ogen doet sluiten en gewoon naar muziek laat luisteren, met kippenvel dat zeer snel komt.

De combinatie Rega/Totem in het middensegment en Totem/Chord in het topsegment is zo succesvol dat Joenit dit jaar na jaar blijft herhalen. Altijd mét succes. Als een onervaren muziekliefhebber zou vragen: welk (betaalbaar) systeem moet ik kiezen? Dan zouden veel kenners zonder twijfel wijzen op een Rega/Totem-oplossing. Muzikale emotie, als je ons vasthoudt…

Monitor Audio Nederland (zaal Newton B/C)

Noir & Blanc Hifi Show 2023Dit Nederlandse bedrijf deelt de distributie van de Engelse luidsprekers van Monitor Audio met het Belgische bedrijf Transtel. De één voor Nederland, de ander voor België. Deze samenwerking werkt goed ten voordele van klanten die profiteren van een “korte distributieketen”. Het gericht luisteren naar “Italiaanse geluid” (typisch, maar wat een prachtig geluid!) deed je meteen zin krijgen om kaartjes te reserveren voor de opera. En trouwens, de prachtige luidsprekers heten zo: Opera. Ze hebben hun evenbeeld van schoonheid en muzikaliteit met de elektronica van Unison Research, massieve houten sculpturen die ruimte laten voor buizen om veel, heel veel muziek te maken. Andere Italiaanse elektronica, Pathos, bleef niet achter om een subliem geluid te benaderen.

Toen we langs de kamer liepen, was de bekroonde Leema Tucana II geïntegreerde versterker helaas niet in bedrijf. Dit model uit Wales behoort tot de “12 beste Engelse versterkers” geselecteerd door het tijdschrift What HiFi.

Een andere luisterervaring die bijna fataal was voor onze bezoeker (hij had bijna een gelukzalige ineenstorting) die van de sculpturale meesterwerken waarvan we u de eer laten om de naam te proberen uit te spreken: de Monitor Audio HYPHN. Deze monumenten van akoestische technologie en ongekende innovatie leverden één van de, zo niet het beste geluid van de beurs. Alles was er: klank, dynamiek, 3D-beeldvorming, snelheid, eenheid, details, … Kortom: ideaal voor de muziekliefhebber die op zoek gaat naar de ‘holy grail’.

Transtel (zaal Vesalius)

Bij de collega’s van Monitor Audio Nederland had onze bezoeker de kans om andere Monitor Audio-luidsprekers te beluisteren uit het meer betaalbare assortiment, met de nieuwe ARCAM-versterkers uit de Radia-serie, waar iedereen momenteel over praat. Hier vindt een veeleisende muziekliefhebber een reden om te leven: ja, het is mogelijk om muzikale emotie te voelen zonder de prijs te betalen van een grote SUV of een kleine jacht! Arcam en Monitor Audio: merken die rustig evolueren in de soms woelige wereld van HiFi met duurzame producten die nooit teleurstellen.

House of Music (zaal Newton A)

Noir & Blanc Hifi Show 2023Hier bewees men dat het niet nodig was om je huis te verkopen, in ruil voor muzikaal plezier – gebracht door een high-end HiFi-systeem. House of Music levert al lange tijd kwaliteitsproducten in diverse prijsklassen. Het was dan ook geen verrassing dat onze bezoeker lang bleef hangen bij een luistersessie met de nieuwe ELAC-luidsprekers, aangestuurd door een all-in-one systeem (versterker – CD – streamer) van Advance Paris. Het verleidde bezoekers met zijn mooie, grote blauwe VU-meters.

Guy De Jaeger, die op zijn visitekaartje trots ‘retail rockstar’ vermeldt, vertelde dat hij nog niet alle nieuwigheden van Music Hall had ontvangen, het uitdagende merk dat wordt geleid door de excentrieke Roy Hall, of van Elipson, wiens assortiment dit jaar sterk zal uitbreiden.

Noir & Blanc Hifi Show 2023Een andere interessante luisterervaring waren de Franse Revival Audio-luidsprekers. Geen oude modellen die nieuw leven zijn ingeblazen of bijgewerkt, maar een moderne benadering (geïnspireerd op de grote drie-weg luidsprekers uit de jaren ’70 – toen er nog ruimte was in onze woonkamers en slaapkamers om ze te plaatsen). Goed, groot geluid. Het raakt je in de maag en kietelt op een plezierige manier. Een serieuze constructie, volledig in Frankrijk gemaakt.

Pro-Ject (zaal Darwin)

Nogmaals een demonstratie waarbij de mogelijkheid was om een zeer goed HiFi-systeem samen te stellen met een redelijk budget (4 cijfers, maar geen 5 vóór het “€” teken!) Dat is het motto van Vincent Hopchet, de vertegenwoordiger van Pro-Ject, die daarmee de filosofie van het merk weerspiegelt. Of liever gezegd, van de groep. Want Pro-Ject, ooit alleen ontwerper van een draaitafel tijdens de opkomst van de gevreesde CD, is uitgegroeid tot een gerenommeerd bedrijf (en waarschijnlijk het belangrijkste in Europa). Dit is te danken aan twee kwaliteiten van Heinz Lichtenegger, de CEO en oprichter: zijn passie voor analoge weergave en zijn ondernemersgenie. Nee, niet twee, er is een derde: zijn vastberadenheid om alleen “made in Europe” producten aan te bieden, waar veel anderen gewoon rondneuzen in Shenzhen… Heinz doet oude fabrieken en werkplaatsen herleven, voornamelijk in Oost-Europese landen, door het benodigde kapitaal te investeren om ze te moderniseren. Deze nabijheid van de productielocaties maakt het ook mogelijk om sneller te reageren bij de ontwikkeling van nieuwe producten. Pro-Ject groeit elk jaar. Het omvat nu, naast producten onder zijn eigen merk, ook Musical Fidelity en EAT.

Noir & Blanc Hifi Show 2023Een verrassende eerste luisterervaring werd geboden door de heruitgave van de legendarische Musical Fidelity A1-versterker, destijds bekend als ‘wafelijzer’ of ‘broodrooster’ vanwege zijn bovenkant die fungeerde als een radiator en tegelijkertijd hitte uitstraalde. De nieuwe versie gaf iets minder warmte af, maar onze bezoeker kon zijn hand er niet langer dan een paar seconden op houden…

Noir & Blanc Hifi Show 2023De luidsprekers van dienst: de JBL L82 Mk2, speciaal geselecteerd door Noir et Blanc. Een eerlijke, directe luisterervaring, goed aanwezig maar zonder agressie dankzij de klasse A werking van de Musical Fidelity A1. Een “zuivere” luisterervaring die het mogelijk maakte om met plezier naar oude rocknummers en Franse chansons te luisteren.

Een kleine teleurstelling: de kleurrijke all-in-one systemen (maar met afzonderlijke componenten!) van Pro-Ject die waren aangekondigd, waren niet aanwezig. De schuld van hun commercieel succes dat de voorraad van de fabriek heeft uitgeput. De werkplaatsen zullen ook op zondag geopend moeten worden om aan de vraag te kunnen voldoen!

ERCT (zaal Einstein C)

Noir & Blanc Hifi Show 2023Bij het rondlopen op een HiFi-beurs, merk je meteen wanneer ‘het klikt’ of niet. De match is er volledig, of ze is er niet. Het is alsof de bezoeker onmiddellijk reageert op de feromonen die het systeem uitstraalt terwijl het speelt. Eerste indrukken zijn vaak juist omdat ze intuïtief zijn. Vervolgens wordt er beroep gedaan op intellectuele overwegingen, beïnvloed door de reputatie van het merk (of door het gesprek met een standhouder die soms met talent een eerste negatieve indruk kan veranderen).

Bij de eerste stap in zaal Einstein C voelde onze bezoeker zich meteen ondergedompeld in een geluidslandschap waarin hij zich onmiddellijk verloor. Ken je ‘Les Petits Plaisirs’, het boek dat eenvoudige geneugten onthult? Het kan ijskoud bier zijn als je dorst hebt, een kleine lekkernij als je trek hebt, een verrukking als je aan het einde van het bospad komt en de ruisende waterval ontdekt, of… die muzikale vreugde die je doet vergeten waar je bent als het je overspoelt. Dat is precies wat onze bezoeker voelde, waardoor hij daar wilde blijven.

De vermeende daders van deze overvloed aan betoverende feromonen? De Ø Audio-luidsprekers (hoe spreek je dat uit?), van Noorse oorsprong, zijn grote tweeweg luidsprekers, maar wat een tweewegsysteem! Een hoornluidspreker die profiteert van vele aanpassingen om het inherente gebrek van dit soort transducers, namelijk schel geluid, te elimineren. Versterkt door de prachtige Octave buizenelektronica (één van de favorieten van Noir et Blanc), leverden ze een levensecht geluid met een bijna tastbare aanwezigheid en adem. Een adem die je recht in het gezicht raakt zoals bij een groot concert. Onze bezoeker heeft lang gezocht naar gebreken. Hij heeft er nooit één gevonden. Zelfs als die er zouden moeten zijn. Een prachtig systeem, helaas niet voor alle budgetten toegankelijk.

DALI Benelux (zaal Hertz)

Noir & Blanc Hifi Show 2023Voor iedereen toegankelijk en verrassend goed: de “budget” oplossing, aangeboden door DALI Benelux. Een Bluesound Powernode versterker/streamer die leven geeft aan de DALI Oberon 3 luidsprekers en een abonnement op jouw favoriete online muziekservice. En daar gaat het echte muziekplezier, uur na uur, maand na maand, jaar na jaar. En omdat Bluesound zijn eigen streaming- en multiroomplatform BluOs heeft ontwikkeld, één van de betere op de markt, kan je de installatie aanvullen met draadloze luidsprekers in andere kamers van het huis. Het is moeilijk te begrijpen dat mensen voor een budget van 1.300 euro (plus enkele accessoires, maar dat is niet het einde van de wereld) nog steeds slechte apparatuur kopen op online sites.. Bluesound is namelijk het zusterbedrijf van NAD, met hetzelfde ontwikkelingsteam dat dezelfde passie deelt.

Onze bezoeker waardeerde ook een duurder systeem, maar met een even onverslaanbare prijs-kwaliteitverhouding. Bestaande uit de NAD M10 versterker/DAC/streamer en kolomluidsprekers van DALI. Het luisteren naar de nieuwe draadloze DALI IO-12 koptelefoon laat zien dat het Deense merk met succes zijn intrede heeft gedaan in de wereld van high-end hoofdtelefoons, alsook de concurrentie met grote spelers in de branche kan aangaan.

Audionec (Salle Edison)

De schok! Meteen bij binnenkomst. Een geluidsexplosie! Natuurgeluid! Nee! Groter dan de natuur! Extreem muzikaal aanwezig! Te veel superlatieven om op te noemen. Absolute high-end? De uitdrukking is te zwak en sowieso al duizend keer gebruikt. Laten we het dus niet hebben over deze te veel gebruikte “high-end”. Laten we het eerder hebben over het absolute. Dat is het: dit is het meest absolute systeem dat we ooit gehoord hebben. Het enige wat nog ontbrak, was de fysieke aanwezigheid van de muzikanten tussen de luidsprekers om te denken dat we bij een concert waren. Luidsprekers? Nee! Monumenten ter ere van muziek!

Noir & Blanc Hifi Show 2023Het visuele aspect was ook bewonderingswaardig. Een zwarte metalen architectuur stond tegenover kubussen houtwerk die prachtig mat wit waren geschilderd. Modules met telkens een luidspreker erin. Omdat we ons in het hoogste segment bevonden, legde ontwerper Francis Chaillet, overigens erg vriendelijk en sympathiek, de geniale kwaliteiten uit van zijn benadering. Het is opgebouwd rond een evolutief concept. De liefhebber kan beginnen met een oplossing, inclusief twee modules (bas – hoge tonen) en vervolgens modules toevoegen om te evolueren. Een compleet systeem omvat subwoofer-, laag-, middenlaag- en tweetermodules, allemaal intern ontwikkeld. De basisoplossing wordt daardoor budgettair haalbaar en is qua prijs vergelijkbaar met grote systemen van andere merken. Daarnaast kan men upgraden, zonder te hoeven verkopen.

Noir & Blanc Hifi Show 2023Het is ook meteen duidelijk dat Francis Chaillet van mooie dingen houdt en wordt aangetrokken door verfijnde kunst. Zijn luidsprekers moeten zich niet alleen onderscheiden door hun geluidskwaliteit, maar ook door hun afwerking. Klanten kunnen hun toekomstige EVO-systeem personaliseren door bij de bestelling een bepaalde RAL-kleur, afwerking met echt houtfineer, satijn of glanzende lak op te geven. Het hoogste niveau van verfijning wordt geboden.

18 uur, einde van de audioshow

Met al deze wonderen die de bezoekers prikkelden, vloog de dag snel voorbij. De ogen en oren verblind, de tred een beetje vermoeid, een snelle stop bij de bar was welkom. Vooral omdat het ontmoeten van gelijkgestemden meteen een band schept. Zeker in zo’n gezellige omgeving. Er ontstaan gemakkelijk vriendschappen. Aan de tafels werden levendige discussies gevoerd, waarin zowel enthousiasme als kritiek ruimte kregen want zo’n beurs is bedoeld om te vergelijken en je mening te geven.

Et voila, een verslag van de Noir et Blanc Brussels HiFi Show (editie 2023) – zoals die ervaren werd door een bezoeker. Deze show is een weerspiegeling van hetgeen waar Noir et Blanc voor staat. Alles was professioneel, serieus en vakkundig georganiseerd. Tot volgend jaar!

Verkooppunten van het merk grimm-audio