De 4K UHD OLED Android 806 televisie van Philips. Een hele ‘mond vol’. Kortweg betreft dit een hoogwaardig 55 inch tv-toestel (OLED) van Philips dat zich situeert in het, wat meer, ‘high-end’ segment van televisies. Het staat niet aan de ‘top top’. Maar behoort, naar mijn bescheiden mening, tot de hoogwaardige middenklasse. Met een bijhorend prijskaartje tussen de 1.000 en 2.000 euro is dat ook niet vreemd. Zoals het ‘typenummer’ laat uitschijnen, kan er ‘geprofiteerd’ worden van een degelijke 4K UHD resolutie. Gecombineerd met een Android smart tv interface. Philips garandeert me een ongekend, levensecht beeld dat berust op OLED-technologie die gecombineerd wordt met hun, toch wel ‘befaamde’ én unieke, 4-zijdig Ambilight systeem. Perfect om volledig ondergedompeld te worden. Net zoals in de bioscoop. Ongeacht waar je naar kijkt, de actie springt van het scherm jouw woonkamer in. Tot zover de overtuigende introductietekst die terug te vinden is op de productpagina van deze 4K televisie. Zoals je leest: redenen genoeg om Philips’ OLED 806 4K UHD OLED tv wat verder onder de loep te nemen.
Design
Laten we tot dusver even spreken over het design dat onmiddellijk erg in de smaak valt. En dan hebben we de stekker nog niet met stopcontact verbonden. Het valt gelijk op dat er vrijwel geen ‘bezel’ (omlijsting) rond het scherm zit. Wat een naadloze integratie in een woonkamer alleen maar ten goede komt. Ook in die van mij. Picture perfect zou ik zeggen.
Het scherm ‘rust’ op erg smalle voetjes waarvan je misschien op het eerste zicht zou denken dat Philips de verkeerde ‘support’ heeft meegeleverd aangezien ze zo klein én smal zijn. Maar nee, toch niet. Gelukkig wordt de eerder genoemde indruk teniet gedaan na installatie. Indien je beslist om de televisie niet aan de muur te hangen, net zoals mij, dan kan je kiezen hoe je de ‘voetjes’ monteert. Deze zijn verstelbaar in een hoek van 180 graden. Nu vraag je je waarschijnlijk af: is dat belangrijk? Indien je een ‘fashionista’ bent die houdt van mooi design: vermoedelijk wel. De bijgeleverde ‘voetjes’ hebben een ‘duo kleur’ afwerking. De ene helft van een voetje is verchroomd, de andere helft is donker uitgevoerd. Op die manier kan je zelf kiezen, afhankelijk van het meubel waarop de televisie staat, wat het mooist zou zijn.
En dan: Ambilight. Je kan er hoe dan ook niet omheen. Iets waarmee Philips de concurrentie ver voorbij is: hun welbekende Ambilight systeem dat garant staat voor meer sfeer. Rondom de 4 zijden van de televisie zijn RGB-led’s aangebracht die ervoor zorgen dat je ‘omgeving’ achter het toestel ‘meespeelt’ met de televisie. Indien op het scherm bijvoorbeeld een mooi natuurbeeld te zien is met veel groen, dan zal Ambilight ervoor zorgen dat hetzelfde groen wordt ‘geprojecteerd’. Wordt vervolgens een beeld getoond van een blauwe oceaan? Dan zal er een mooie transitie worden gemaakt naar blauw. Iets dat zorgt voor meer sfeer in je (woon)kamer. Later in deze review meer over Ambilight.
Hierbij meld ik graag al dat de OLED 806 van Philips wordt geleverd met een afstandsbediening waarbij de toetsen, verrassend genoeg, verlicht zijn. Erg handig. Zeker als je ervan houdt om jouw favoriete films of series te ‘verslinden’ in een zo donker mogelijke ruimte. Het laatste wat je in een dergelijk geval wil is de verlichting van de ruimte inschakelen om te de knop te vinden zodat je bijvoorbeeld door kan spoelen, het volume kan wijzigen, …
Aansluitingen en functionaliteit
Nu we de televisie toch nog niet definitief op zijn plek hebben staan, werpen we eens een blik op de achterzijde. Zoals gewoonlijk zijn hier de aansluitingen weggewerkt. Bij de Philips OLED 806 was dat niet anders. Wat betreft connectiviteit zijn er verschillende aansluitingen beschikbaar. Voor een moderne doch jeugdige volwassene met een leeftijd tussen de 20 en 30 jaar die (bijna) altijd mee is met de nieuwste snufjes en gadgets, lijken die aansluitingen meer dan genoeg te zijn. Er zijn in totaal 4 HDMI aansluitingen disponibel waarvan 2 ondersteuning bieden voor HDMI 2.1. Verder is er een CI+ slot, ethernet poort en optisch digitale uitgang vrij. Alsook twee satelliet ingangen in combinatie met een 3,5 mm hoofdtelefoon aansluiting. Voor het koppelen van externe USB-media is er de keuze uit 3 USB connecties (waarvan 1 USB 3.0).
Erg leuk om hierbij te vermelden is het feit dat deze aansluitingen ‘verschuild’ kunnen worden achter een soort ‘klep’. Als het ware een afneembare ‘kap’ die gebruikt wordt om mogelijke ‘kabelspaghetti’ weg te werken. Voor jou als consument lijkt dit misschien niet direct een meerwaarde te zijn of dé ultieme reden waarom jij de OLED 806 van Philips in huis zou halen (aangezien deze vaak toch niet zichtbaar is), maar voor de persoon die instaat voor het poetsen zou dit wellicht handig kunnen zijn.
Lees ook
Review: Met de OLED+ 984 zet Philips een prachtige 4K OLED TV in de markt, eentje met een enorme beleving
Voor mij persoonlijk sprong de satellietaansluiting, het CI+ slot voor digitale tv en Chromecast functionaliteit erboven uit aangezien deze, specifiek in mijn situatie, erg van toepassing waren. Hadden we ook al gezegd dat deze OLED 806 beschikt over spraakbesturing? Perfect om, door middel van stemcommando’s, iets ‘gedaan te krijgen’ zonder dat je daarvoor hoeft te drukken op talloze toetsen van een afstandsbediening.
Afstandsbediening en smart tv interface
Over die afstandsbediening gesproken. Zoals eerder al gezegd ontvang je bij levering een ‘remote’ die op het eerste gevoel erg robuust aanvoelt. Deze is voorzien van allerlei sneltoetsen waarmee ogenblikkelijk genavigeerd kan worden naar apps zoals Netflix, Rakuten en Prime. Tot mijn grote spijt is YouTube niet toegevoegd aan dit ‘lijstje’. Erg jammer dat Philips beslist om 3 vaste ‘partners’ te programmeren. Philips, als je dit leest: misschien zou het handig zijn om een instelbare (snel)toets te voorzien waarmee je ogenblikkelijk kan navigeren naar je meest favoriet streaming app.
Goed om hierbij toe te lichten is dat de toetsen op de afstandsbediening volledig vlak zijn. Indien je dus graag, zonder te kijken, een bepaalde handeling uitvoert: dan zal enige ‘ervaring’ nodig zijn als je dit wil bewerkstelligen zonder je blik af te wenden van het scherm. Maar dit wordt dan wel weer ‘goedgemaakt’ door de toetsen die verlicht zijn. Hierdoor vind je altijd in één oogopslag de toets die je nodig hebt.
Deze Philips OLED 806 4K televisie is uitgerust met Android TV v10 die meteen fungeert als smart tv interface. Vanaf het eerste moment valt het op dat deze interface erg vlot is in gebruik. Bovendien draait alles zeer soepel waardoor je tv-ervaring nog completer wordt. Alles kan eenvoudig bereikt worden dankzij toetsen op de robuuste afstandsbediening. Aan apps zal je geen gebrek hebben. Er wordt een uitstekende integratie voorzien met bijvoorbeeld YouTube, Netflix, Rakuten, Prime, … Niets op aan te merken.
Beeldkwaliteit
En dan zijn we aangekomen aan hét meest belangrijke aspect van deze OLED 806 televisie: de beeldkwaliteit. Het OLED-paneel werd geleverd door LG. Net zoals ik stiekem al hoopte, werd ik verrast met een beeldkwaliteit die ik graag beschrijf met een term als uitmuntend. Op het scherm zijn mooie, heldere maar bovenal natuurlijke kleuren te zien. Merkwaardig is dat ‘picture perfect’ eigenlijk al goed staat ingesteld wat impliceert dat jij als eindgebruiker niet meer in de menu’s hoeft te ‘duiken’ om het ‘plaatje’ volledig af te stemmen op jouw persoonlijke voorkeuren. Daaraan voeg ik graag toe dat het contrast alvast erg goed zit met de ‘aangeleverde instellingen’. Een belangstellende kan uiteraard altijd, in tweede instantie, zich wat verdiepen in de kleurinstellingen. Maar in mijn geval was dat niet nodig.
Verder biedt de Philips OLED 806 ondersteuning voor alle gangbare HDR formaten zoals HDR10, HDR10+, HLG en Dolby Vision. Voor de ‘doorsnee’ kijker die dagdagelijks zijn favoriete soaps niet wil missen, zal het bovengenoemde vermoedelijk niet meteen relevant zijn. Maar als jij een fervente filmliefhebber bent die ervan houdt om de content te ervaren, net zoals de makers het origineel bedoeld hadden? Dan heeft deze OLED 806 van Philips absoluut een streepje voor.
Daarenboven moet het gezegd worden: er wordt je een uitstekende kijkhoek gegarandeerd. Indien je beschikt over een smalle woonkamer zoals mij waarbij de televisie parallel staat gepositioneerd t.o.v. de kortste muur, dan is dat misschien belangrijk. Maar voor mensen die een grote woonkamer hebben waarbij het mogelijk is dat je vanaf de zijkant een blik wil werpen op het beeld, is dit een pluspunt.
Overigens beschikt de Philips OLED 806 over AI upscaling voor beeldmateriaal dat niet in 4K is opgenomen.
Ambilight
Misschien wel mijn meest favoriete onderdeel van deze Philips tv: het unieke Ambilight systeem. Voor mij moet televisie kijken synoniem staan aan ‘even tot rust komen’. Naar mijn bescheiden mening slaagt Philips met glans. De Ambilight ervaring is én blijft een fantastisch gegeven. Zeker bij deze variant van het ‘systeem’ waarbij alle zijden rondom een lichte gloed creëren op de ‘achterliggende omgeving’. Ambilight zorgt bovendien niet alleen voor meer rust, maar het schept ook een sfeer van gezelligheid waarin je oneindig zou willen vertoeven. Een troef die je enkel en alleen bij Philips zal terugvinden.
Voor de fans van Philips Hue: er wordt ondersteuning geboden om het Ambilight systeem van de televisie verder uit te breiden met (bestaande) Hue lampen. Op die manier kan je ervoor zorgen dat jouw ‘entertainment ervaring’ ten top wordt.
Geluidskwaliteit
Wat betreft geluid moet ik helaas wat minder euforisch zijn. Er wordt een vermogen opgegeven van 50 Watt aan speakers. Philips spreekt over een ‘geluidsinstallatie’ die in theorie neerkomt op een 2.1 ‘setup’. Maar laat ons eerlijk wezen en het gewoon op 2.0 houden. De ingebouwde subwoofer verdeelt zich over beide ingebouwde speakers. Er is voldoende bas aanwezig en het geluid klinkt zuiver. Maar verder moeten we het niet gaan zoeken. Vandaar onze ‘downgrade’ van 2.1 naar 2.0. Wellicht brengt een bijhorende soundbar ‘verheldering’.
Daarnaast ondersteunt deze Philips tv ook nog steeds DTS. Iets wat andere fabrikanten tegenwoordig niet altijd ondersteunen om zo licentiekosten te drukken. Dat maakt dat dat deze Philips OLED 806 4K UHD televisie compatibel is met de Play-Fi app. Op die manier kan het geluid draadloos naar bepaalde luidsprekers gestuurd kunnen worden. In mijn geval is dat aanbod zeer klein. Bij het gebruik van deze ‘functionaliteit’ zou ook de lipsync verloren gaan, wat de functie erg veel beperkingen oplegt.
Lees ook
Conclusie
Over het algemeen ben ik erg fan van Philips’ 4K UHD OLED Android 806 televisie. Een hoog kwalitatief model in een formaat van 55 inch. Een exemplaar dat voorzien is van heel wat features die maken dat de OLED 806 een voorsprong neemt op vergelijkbare tv’s van concurrenten in gelijkaardige prijsklassen. Mijn persoonlijke favorieten? Dat waren ongetwijfeld Ambilight, Chromecast en als ‘kers op de taart’: de degelijke Android interface waar ik enorm fan van was én nog steeds ben. Het gebruiksgemak spatte er echt vanaf (figuurlijk toch). Of je met de Philips OLED 806 mag rekenen op een intuïtieve bediening? Absoluut!
Iets dat wel opviel was dat deze televisie issues had met de eARC functie. Op regelmatige basis liet deze het afweten waardoor je geen beeld of geluid meer had. De enige oplossing was dan de stekker uit het stopcontact halen en vervolgens opnieuw opstarten. Na wat research te hebben gedaan bleek ik niet de enige met dit probleem. Laten we hopen dat Philips snel werk maakt van een update om dit ‘euvel’ op te lossen.
Maar voor de rest is dit echt een toptoestel dat van harte aanbevolen kan worden aan eigenlijk iedereen die wil genieten van een beeldkwaliteit om ‘u’ tegen te zeggen. Gecombineerd met een uitgebreide connectiviteit die perfect is om al jouw externe toestellen zoals blu-ray spelers, game consoles, … te koppelen. Uiteraard staat hier een prijskaartje tegenover dat dicht aanleunt tegen de 2.000 euro, meer bepaald 1.699,- euro, maar zoals dat spreekwoord gaat: voor wat, hoort wat.