Alles komt samen… en alles is verbonden. Connected in tijden van streaming. Met 4K, High Resolution en High Definition is je TV een toestel dat talloze mogelijkheden aanbiedt en moet meegroeien. Update na update. Als TV fabrikant moet je heel scherp staan om het onderscheid te maken. Philips, waar het in de jaren 70 en 80 een heel groot marktaandeel had, heeft deze scherpte wat gemist en de laatste 2 decennia zijn koppositie afgestaan aan een heleboel fabrikanten uit het oosten. Concurrentie uit Zuid-Korea en Japan heeft hen bijna volledig uit de nieuwe flatscreen-markt gedrongen. Of ‘had bijna….’ want Philips slaat terug. Met nieuwe technologieën en sterke samenwerkingen. Met de OLED+984 TV hebben ze als enige fabrikant het concept TV een nieuwe dimensie gegeven. Met hun nieuwste TV producten staan ze klaar om als pioneers en conceptbedenkers hun koppositie weer in te nemen. Eindelijk… Hoe TV kijken, mooi design, verlichting en je SmartHome besturen samen komen lees je in volgende review.

OLED+: meer dan een TV

Phillips OLED+ 984 TV

Tegenwoordig kijk je geen maar beleef je TV. Films, scherpte, diepte, mogelijkheden, integratie… Veel is mogelijk. Philips doet er met de OLED+ 984 TV een schepje bovenop. Allereerst is er de samenwerking met werelds grootste luidspreker fabrikant Bowers & Wilkins.

Vorig jaar is deze samenwerking voorzichtig gestart met een voorzichtige eerste aanzet in de hogere Philips TV’s. Dit jaar mochten de Bowers & Wilkins ingenieurs met een nieuw concept hun gang gaan. Waar ze in de vorige modellen een geluidssysteem integreerden in de behuizing hebben ze dit jaar een geluidssysteem rond de OLED TV ontwikkeld. Een mooie soundbar bij de OLED+ 934 TV en een prachtige soundbar met aparte tweeter bij de OLED+ 984 TV. Qua geluid zit dat goed.

Licht en design

Phillips OLED+ 984 TV

Maar de OLED+ 984 gaat een hele stap verder. Om de beeld- en geluidsbeleving kracht bij te zetten wordt de OLED TV in een mooie stand gezet. Met een mooie stijlvolle aluminium uitstraling worden de looks van de TV op het niveau van de designfirma’s gebracht. En als kers op taart heeft Philips achteraan een vierzijdig Ambilight systeem aangebracht.

Dit feature wordt danig onderschat. Een gemiddelde OLED TV knalt het beeld nogal fel de kamer in en in een donkere kamer kan dit contrast nogal vermoeiend zijn. Door de achtergrond verlichting van het Ambilight systeem wordt dit contrast verminderd en een aangename sfeer gecreëerd rond het 65” grote scherm. Daardoor wordt de beleving van deze TV vele malen groter dan zijn afmetingen en vult deze volledig de ruimte met aangename kleuren.

Technisch

Het hart van de kijkbeleving bij de OLED+ 984 TV is de P5 Pro Perfect Picture Engine. Dit is reeds de 3de generatie van de P5 engine die de meest realistische beelden en haarscherpe details met een enorm snelheid op het OLED paneel kunnen weergeven. Deze innovatieve engine kan gemakkelijk met HDR beelden en formaten zoals Dolby Vision overweg. Persoonlijk vind ik de beeldweergave zeer sterk maar menig OLED tv wordt in deze prijsklasse wel voorzien van een zeer krachtige processor. Philips scoort hier met een zeer sterke beeldweergave, maar op dit punt maakt de OLED+ 984 TV niet het uitgesproken verschil. De kracht van deze OLED TV schuilt hem in het zeer uitgebreide aanbod van mogelijkheden en het presenteren van deze mogelijkheden op een gebruiksvriendelijke manier ondersteund door een krachtig audio- en beeldsysteem. We gaan hier verder op in.

Phillips OLED+ 984 TVApps

Phillips OLED+ 984 TV

Bij het opstarten van de TV zie je verschillende mogelijkheden. Terwijl we wat combinaties uittesten met de kwalitatieve afstandbediening duikt een overaanbod aan mogelijkheden op.

De Philips OLED+ 984 is een Android TV. Vanuit de Google Play store kan je Netflix, Prime video, Google Play, Youtube en Moviemax Apps installeren. Maar verder heb je ook toegang tot de ‘oneindige’ mogelijkheden van het Android platform.

Daarnaast vind je de Philips Tv-Collectie. Deze biedt heel wat eigen app’s aan: sommige staan zelfs dubbel, zoals Rakuten TV. Hiermee kan je het grootste film aanbod in 4K kopen of huren en in de beste kwaliteit streamen. Verder vind je heel wat entertainment app’s en games terug zodat er voor iedereen wat leuks terug te vinden is en je de TV op maat van elke huiskamer kan afstemmen. Kortom ook hier zijn de mogelijkheden onbeperkt.

Gebruiksvriendelijk

De Philips OLED+ 984 TV geeft een totaalbeleving. Ook bij de installatie en het gebruik ervan. Het begint al met de verpakking. Hij zit in een stevige, grote doos die op een handige manier tot de installatieplaats kan gebracht worden. Hiervoor heb je wel 2 krachtpatsers nodig omdat de doos met al z’n metalen attributen toch een heel gewicht heeft. Maar ondanks het hoge gewicht en de stevige afmetingen slaagden we erin om deze met 2 mensen in onze testruimte te krijgen. Eens de doos opengemaakt, kom je een handleiding tegen die je onmiddellijk duidelijk maakt dat je deze TV op een staander zet of tegen een muur hangt. Beide attributen (muurbeugel en staander) zitten standaard in de verpakking zodat je zelf de keuze en de mogelijkheid hebt om deze op de gewenste wijze in je ruimte te hangen. We kozen voor de staander en dankzij de duidelijke handleiding werd de TV zonder problemen en relatief snel in elkaar gezet.

De 2e stap bij de opstart was de ‘elektrische’ installatie. De TV werd verbonden met het lichtnet, daarna met de settopbox, Apple TV en Blu-ray speler. Aan de achterzijde van de TV verbergt de staander een slim kabel-managementsysteem zodat kabels zonder zichtbaar te zijn in de HDMI-poorten steken. Hierdoor komt de TV als meubel nog mooier visueel tot zijn recht.

Bij stap 3 komt de afstandsbediening om de hoek kijken. Bij het aanzetten van de TV valt ons de degelijke afwerking in aluminium op en de ingebouwde microfoon aan de voorzijde. Keer je de afstandsbediening om dan vind je op de achterzijde een volwaardig toetsenbord terug. Hiermee kan je eenvoudig letters, cijfers of tekst ingeven tijdens het instellen van je wifi-verbinding, het koppelen van je streaming-accounts of bij het gebruik van verschillende zoekfuncties.

Phillips OLED+ 984 TV

Bij stap 4 duiken we wat dieper in de mogelijkheden van de Philips OLED+ 984 TV. In het overzichtsmenu staat een rubriek : ‘Zo kunt u…’. Een heel handige tool want hierachter zitten een heleboel video’s verscholen die je wegwijs maken bij het gebruik en het instellen van deze TV. Ook binnen het instellingsmenu kan je snel de basisinstellingen voor beeld en geluid bereiken en verder ook het Ambilight systeem en het Hue verlichtingssysteem van Philips koppelen. Duik je nog dieper in de instellingen kan je zowel voor beeld en geluid persoonlijke instellingen maken en de TV op ISF niveau in kalibreren. Jammer genoeg kunnen we in deze review niet alle functionaliteiten en details van deze TV grondig bespreken want ze zijn zeer uitgebreid.

Verder vermeld ik graag de voice-control of het geven van commando’s aan de ingebouwde microfoon van je afstandsbediening. Met de Google Assistant functie kan je dan je TV en zelfs je SmartHome via Google Home of Alexa bedienen.

Kortom deze TV heeft intern zoveel aan boord dat je tot slot zou vergeten dat hij 4 HDMI-ingangen, 1 YPbPr-ingang, een USB-aansluiting en een netwerk harde schijf aan boord heeft. Dus mogelijkheden in overvloed in deze gebruiksvriendelijke TV.

Totaalbeleving: beeldkwaliteit & geluidskwaliteit

Phillips OLED+ 984 TVMijn eerste ervaring met de Philips OLED+ 984 TV was er één van sfeer en gebruiksvriendelijkheid. Hiervoor krijgt hij alvast een topscore. Maar krijgt hij ook een goed beeld de kamer ingestuurd? Ik beken dat we in onze referentie-ruimte heel graag aan de slag gingen met de Philips TV. Gedurende de testperiode zoog het toestel ons steeds naar hem toe. We ontdekten telkens meer mogelijkheden en genoten steeds van een prachtige beeld- en een krachtige heldere geluidsweergave.

Tijdens het testen stelden we de soundbar of de geluidsweergave voornamelijk in op de ‘Film’-stand. Deze benaderde het best een volwaardig surround-systeem omdat het geluid dan langs alle kanten van de kamer lijkt te komen. Ook worden in deze stand de spectaculaire bastonen tijdens een film het best weergegeven. Bij elke kijksessie hebben we telkens van het Ambilight-systeem gebruikgemaakt. Aanvankelijk zag ik hiervan de meerwaarde niet in. Maar gaandeweg voel je dat de TV meer de ruimte vult en een kleurrijke aangename sfeer in de kamer brengt die het TV kijken gemakkelijker en minder vermoeiend maakt.

Phillips OLED+ 984 TVQua beeldweergave heb ik echt niets op te merken bij de OLED+ 984 TV. De weergave is contrastrijk maar vooral kleurrijk, vloeiend en zeker niet vermoeiend zoals bij sommige OLED TV’s wel eens het geval is. Verder zie je bij de 4K weergave de echte kracht van de P5 engine. De verwerking van de beelden, zelfs in HDR, worden zo vloeiend weergegeven dat je werkelijk vergeet naar een scherm te kijken. Je wordt bijna letterlijke meetrokken of meegezogen in een super-realistisch beeld dat bijna letterlijk van het scherm spat.

Conclusie

Zeer compleet… Zo kan je de Philips OLED+ 984 TV het best omschrijven. Je kan hem ook moeilijk alleen maar een OLED TV noemen. Deze Philips, die 4999,- euro kost, is een ultra-modern TV concept dat veel verder gaat dan concurrerende fabrikanten. Hij geeft naast een top beeldweergave ook nog een topgeluid en dat vanuit dezelfde behuizing. En deze behuizing ziet er ook nog eens heel aantrekkelijk uit. Verder geeft het vierzijdige Ambilight systeem een voelbare meerwaarde aan de kijkbeleving en vult je kamer met beeld en geluid. Zet daarnaast nog het uitgebreide Android systeem, het aanbod van apps, de integratie van je SmartHome en de enorme gebruiksvriendelijkheid. Dan is de beleving compleet. We spreken hier over een TV concept dat we nog niet eerder gezien of gehoord hebben want de Philips OLED+ 984 TV presenteert zich als een heel innovatieve toestel dat nog jarenlang kan mee evolueren met de noden van een moderne consument. Eentje om de komende tijd zeker te beleven in de winkel of misschien wel bij je thuis.

Phillips OLED+ 984 TV

€4999
9.7

Prestaties

9.5/10

Functionaliteit

10.0/10

Prijs/Kwaliteit

9.0/10

Bouwkwaliteit

10.0/10

Design

10.0/10

Pros

  • Compleet TV systeem met uitgebreide mogelijkheden
  • Prachtig design met Ambilight
  • Bovengemiddelde beeldkwaliteit
  • Bowers & Wilkins Soundbar
  • Google Assistant

Cons

  • Geen idee...
Verkooppunten van het merk philips