Philips is uiteraard een monument onder de elektronicabedrijven en behoeft als Nederlands bedrijf met verschillende (ook audio-) afdelingen in België niet veel introductie. Ze produceren zowat alles waar elektronen doorheen gaan en hun uitvindingen en patenten bestrijken het hele huishoudelijk domein. Hun belangrijkste bijdrage op audio gebied ligt ongetwijfeld bij hun werk rond de audio cassette en later de compact disk CD, waarvoor ze samenwerkten met het Japanse Sony.

Ze gaan echter met hun tijd mee en hebben, ondanks wat turbulente jaren hebben ze ook nu nog een groot gamma aan multimedia producten in hun ‘palet’. De hier besproken Fidelio B97 zit bij de top van het door Philips aangeboden soundbar gamma.

Philips Fidelio B97 review

Technologie en installatie

De B97 is een Dolby Atmos compatibele 7.2.1 soundbar. Dat betekent dat er maar liefst 10 geluidskanalen aan jouw oren worden ‘afgeleverd’. Een soundbar doet dat typisch in een veel compactere vorm dan 10 afzonderlijke ‘kastjes’. De Fidelio B97 komt uit de doos in vier afzonderlijke delen. Er is de soundbar zelf, die naast de typische linker en rechter kanalen uiteraard ook een centerkanaal, zijspeakers en (Atmos specifiek) 2 bovenkanalen aanbieden. Deze laatste gebruiken het plafond als spiegel om tot bij jou te geraken.

Aparte achterluidsprekers zitten er ook bij. Die verbinden draadloos met de soundbar en kunnen permanent gevoed worden via USB-C aansluitingen. Voor kortere sessies zijn ze echter uitgevoerd met ingebouwde batterijen. Die achterluidsprekers kunnen ook op de zijkanten van de soundbar aangesloten worden. Ze stralen dan de achterkanalen maximaal af via de zijwanden. De batterijen worden dan zo ook opgeladen. De soundbar wordt dan wel erg breed (of lang, het is maar hoe je het bekijkt).

Het geheel wordt gecompleteerd door een ietwat uit de kluiten gewassen subwoofer, die bedraad gevoed wordt maar wel draadloos het bas kanaal van de soundbar oppikt.

De soundbar en achterkanaal speakers zijn mooi uitgevoerd met metalen opzetstukken. In de doos zitten trouwens ook de nodige stukken om alle delen aan de wand te bevestigen. De subwoofer is wat so(m)ber uitgevoerd. ‘Ok’ als je hem ergens uit het zicht kan wegwerken, maar niet veel meer.

Lees ook


Phillips OLED+ 984 TVReview: Philips OLED+ 984

 


 

Met 2 HDMI ingangen, een 3,5 mm aux en een optische aansluiting kom je al een heel eind om van de soundbar je sound hub te maken. Ook bluetooth en Apple Play2 zijn van de partij. Je TV koppel je aan de eARC compatibele uitgang, wel zorgen voor een correcte HDMI kabel daarbij. Zo kan ook je TV alle mogelijke audiosignalen naar de soundbar sturen. Een interessante keuze is de missende RoomEQ. Je moet dan de individuele speakers wel even zelf met je oren afregelen, maar het bespaart wel op software en hardware kosten zoals een microfoon. De ondersteunde audioformaten zijn bijna een pagina lang in de handleiding. De soundbar kan met zowat alles overweg.

Bedienen van de B97 soundbar doe je met de nogal ‘plastiekerige’ maar voor de rest prima afstandsbediening ofwel via de PlayFI app van Philips Sound. Voor dat laatste is uiteraard WiFi nodig, wat niet moeilijk in te stellen is op de soundbar als je er even de handleiding op naslaat. PlayFI opent dan ook alle mogelijkheden van streaming services, voor zover je die niet al via je TV kan gebruiken. Alles bij elkaar genomen een vrij simpele installatie waarbij het meeste geautomatiseerd is.

In de praktijk

De Philips Fidelio B97 mag dan wel geen ‘sexy’ naam hebben, de set van features is wél erg aantrekkelijk. Uiteraard wordt TV stereogeluid heel breed de kamer ingestrooid en ga je nooit meer terug naar die volkomen belachelijke ingebouwde TV speakers. Stereo materiaal kan ook elektronisch naar multikanaals opgewaardeerd worden. Niet erg audiofiel of pseudo-high end, maar wel zo prettig.

De échte meerwaarde komt natuurlijk van de directionele surround luidsprekers die maken dat vooral films kijken een bioscoop belevenis wordt. In de boekjes koppel je dan de surrounds los van de bar en zet je die ergens naast of, nog beter, zijdelings achter je. Uiteraard heb ik dat geprobeerd en het werkt écht: het geluid komt dan van overal en actiescénes worden plots heel wat heftiger. Maar het vraagt wel een symmetrische opstelling en een goede plaats om die dingen neer te zetten.

In de praktijk zal die plaats er dikwijls niet echt zijn en die surround speakers aan de muur bevestigen betekent natuurlijk ook dat je ze constant moet voeden. Wat dan weer een USB-C lader vereist, en dus kabels. In mijn opstelling leidde één en ander dus meestal toch tot het zo goed als permanent koppelen van de surrounds aan de soundbar zelf. Je verliest zo wel wat van het surround gevoel, maar het is wél een stuk praktischer. De soundbar wordt dan wel heel breed, maar de huidige teneur naar alsmaar grotere TV’s maakt dat toch een realistische optie. De gekoppelde surround speakers stralen nog altijd heel breed af. Ik en mijn eega komen zo toch tot een compromis.

Lees ook


review Philips Fidelio X3Review: Philips Fidelio X3

 


 

De subwoofer doet zijn werk prima: de bereikte diepgang, zowel bij muziek als bij TV geluid, is erg geloofwaardig. Maar er ontsnappen wel vrij veel hoge tonen tot in de sub. Plaatsing is dan ook bij voorkeur ergens dichtbij, liefst onder, de soundbar. Een blik op de technische specificaties bevestigt: de sub komt al tussen vanaf 150 Hz. Wel wat hoger dan de optimale 80 Hz om te vermijden dat je het laag met je oren kan plaatsen.

De soundbar is niet het summum van realistische weergave, daarvoor is er wat te veel elektronica in het signaalpad aanwezig. Maar het klankbeeld is heel aangenaam, de bar kan met veel muziekstijlen prima overweg en is nog voor een hele poos bij de tijd qua technische specificaties.

Conclusie

De Philips Fidelio B97 is een mooie, innovatieve soundbar met net genoeg mogelijkheden om helemaal mee te zijn met de huidige trends en trapt niet in de val om nog meer dan alles te willen zijn en daardoor veel te complex te worden. De geproduceerde klank is ruimtelijk gezien top, zeker na wat afregelen van de individuele kanalen. De afneembare surround speakers zijn wel eerder een gimmick tenzij je er een speciaal plaatsje voor kan vinden. Alles bij elkaar een heel aangename, praktische set die best in staat is om niet alleen je TV ervaring drastisch te verbeteren, maar ook een bescheiden audio installatie volledig kan vervangen.

Philips Fidelio B97

€ 999,-
8.3

Prestaties

8.0/10

Functionaliteit

8.5/10

Prijs/Kwaliteit

8.0/10

Bouwkwaliteit

8.5/10

Design

8.5/10

Pros

  • Veel beter kan TV geluid niet worden
  • Afstandsbediening niet enkel via app
  • Erg praktisch en veelzijdig, zonder overbodige features die je eigenlijk toch nooit of maar 1 keer gebruikt, zoals RoomEQ

Cons

  • Subwoofer prima laag, maar anders maar net ok
  • Vereist een tikje meer handmatige klank optimalisatie
Verkooppunten van het merk philips