Astell&Kern, een wereldwijde marktleider als het aankomt op draagbare audioapparatuur, zet een nieuwe muziekspeler in de markt. Het model is ‘gedoopt’ tot de A&ultima SP3000. Naar eigen zeggen weerspiegelt dit exemplaar de essentie van alles wat het bedrijf de afgelopen 10+ jaar heeft geleerd en ontwikkeld. De A&ultima SP3000 bevat verschillende nieuwe features die voor het eerst in een draagbare, digitale audiospeler zijn toegepast. Als je dus toevallig in de markt bent voor een dergelijk exemplaar, dan lijkt deze ‘speler’ wel een interessante optie te zijn. De eerdergenoemde DAP (digitale audiospeler) past binnen hun ‘flagship line’.

Astell&Kern A&ultima SP3000Wat het precies is, kort door de bocht? ‘s Werelds eerste DAP waarbij de digitale en analoge signaalverwerking volledig gescheiden is van elkaar. Hoe Astell&Kern dat heeft kunnen bewerkstelligen? Door het gebruik van zogenaamd HEXA-Audio Circuitry DAC ontwerp. Goed om te vermelden: in dit topmodel is de nieuwste vlaggenschip DAC van Asahi Kasei toegepast: de AKM4499EX.

De, naar eigen zeggen, verbluffende audioprestaties worden mede mogelijk door het gebruik van onafhankelijke, dubbele audiocircuits. Qua behuizing hebben de ontwerpers gekozen voor roestvrij staal (904L). Als we nog wat ‘dieper duiken’, dan is een Qualcomm Snapdragon 6125 CPU terug te vinden. Wanneer je beslist om de A&ultima SP3000 in huis te halen, kan je profiteren van een 4e generatie gebruikersinterface.

De speler bevat 256 GB aan intern geheugen. Uitbreiding is mogelijk met behulp van een microSD-kaart tot 1 TB. Een full HD (1920×1080) touchscreen, met een grootte van 5,46″, is toegepast. De SP3000 ondersteunt de ‘native weergave’ van high-res PCM-muziek tot 32 bit, 768 kHz en DSD512.

Een digitale USB uitgang (voor audio) is aanwezig. Een comptabiliteit met USB-C is gegarandeerd voor zowel de overdracht van gegevens gegevens als het opladen. Voorts kan de SP3000 gebruikt worden als een USB DAC voor je Apple of Windows computer. Klaar om je ogen ‘de kost’ te geven met deze mooie video die Astell&Kern heeft gemaakt?

Andere ‘elementen’ die de SP3000 kenmerken zijn ‘ReplayGain’, Crossfeed ondersteuning, AK File Drop om draadloos muziekbestanden naar de speler over te brengen, ondersteuning voor aptX HD + LDAC bluetooth codecs en BT Sink. Wanneer je een extern apparaat connecteert, kan de SP3000 functioneren als bluetooth DAC.

“The SP3000 will add Roon Ready support pending completion of testing and final certification by Roon Labs.”

Astell&Kern verwacht dat de A&ultima SP3000 zijn intrede zal maken in oktober 2022, specifiek voor de VS en Canada. Op het moment van schrijven is er nog geen leveringsinformatie bekend voor onze regio. Wat wel al zeker is: indien Astell&Kern’s SP3000 de ‘overtocht’ zou maken, dan heeft een belangstellende de keuze tussen een zwarte of zilveren afwerking. Ter referentie: de adviesprijs (in de VS en Canada) is vastgelegd op 3.699 dollar.

Verkooppunten van het merk astell-kern