Een blinde test voor OLED tv’s doet natuurlijk hier en daar de wenkbrauwen fronsen. Onze collega’s van AV Forum zijn de uitdaging aangegaan en hebben voor een testpubliek, zonder te weten welk merk van OLED TV staat te spelen, een ‘blinde’ test georganiseerd. En de verrassende resultaten delen we met jullie graag.

Onze collega’s van AV Forum (AVForums.com) hebben tijdens deze blinde test vier 55”-tv’s vergeleken: de Philips 9002, de Panasonic Z952, de Sony A1 en de LG C7. De vakkundige lezers van deze community kwamen in het London Film Museum bijeen om de kwaliteit van 4 tv’s met hetzelfde OLED-paneel ‘blind’ te jureren. Hiermee werd voor het eerst de beeldverwerkingstechnologie van vier fabrikanten direct met elkaar vergeleken. Deze tv’s werden allereerst onherkenbaar gemaakt zodat de 28 leden van het forum ze blind konden beoordelen. Daarna werden alle tv’s gekalibreerd door het redactieteam van AV Forums. Zes video’s werden twee keer afgespeeld vanaf een PC en gestreamd via Netflix vanaf een X-box S. Een derde van de stemmen ging naar de Philips 9002. En hiermee won hij dit onderdeel met 33% van de stemmen waarna LG volgde met 22%. De optie ‘geen voorkeur’ kreeg 21% van de stemmen.

Verwerkingscapaciteit

Vervolgens werd de volledige verwerkingscapaciteit van iedere tv vergeleken. Hiervoor werd het beeld in de Vivid-modus gezet. De kijkers kregen weer twee keer dezelfde zes video’s te zien vanaf een PC, de video’s werden ook gestreamd via Netflix. Daarna werden drie HDR-video’s twee keer via een 4K Blu-ray-speler afgespeeld. De uitkomsten van deze test lieten zien dat 68% van het vakkundige testpanel op de Philips 9002 stemde. 14% van de stemmen gingen naar Panasonic die hiermee op de tweede plaats eindigde. De testers kregen aan het einde van de wedstrijd de mogelijkheid hun stem aan te passen doordat dezelfde video’s nogmaals aan hen werden getoond in de filmmodus. De tv’s waren nog steeds onherkenbaar. Geen van de testers paste zijn eerdere bevindingen aan.

“We hebben er met behulp van het team van AV Forums alles aan gedaan om de wedstrijd zo eerlijk mogelijk te laten verlopen. We waren enigszins verbaasd over de testresultaten van de kalibratie. Alle fabrikanten gebruiken de Vivid-modus om het volledige vermogen van hun processors te tonen. De uitkomst van deze blinde test wijst uit waar we op hoopten, namelijk dat onze nieuwe P5-beeldprocessor zeer krachtig en geavanceerd is”, aldus Danny Tack, director bij Philips TV.

De test toonde aan dat niet alle OLED-tv’s hetzelfde zijn en dat een hogere prijs niet automatisch betekent dat een tv betere prestaties levert. De Philips P5 Perfect Picture Engine is 50% krachtiger dan zijn voorganger. Deze processor beschikt over de kracht van 5 processors en is daardoor in staat om de hoeveelheid data te verwerken die nodig is voor Ultra HD en 4K-beelden. De P5-processor analyseert, deconstrueert en stuurt de vijf variabelen aan die de beeldkwaliteit bepalen, namelijk: bron perfectie, scherpte, kleur, contrast en beweging.

De Philips 55POS9002 is reeds te koop met een adviesprijs van €1.999 en t.e.m. 31 december 2017 een cashback van € 200.

Verkooppunten van het merk philips