Een druilerige zondag in de late herfst. Een dag die je in jouw zetel kan doorbrengen voor tv. Lekker knus en warm binnenMet een zonnebril op. Een beetje dwaas? Misschien wel ja, maar het is wel met een Bose zonnebril. En vermits ik geen modetrends bespreek en iets meer kan vertellen over hoe luidsprekers klinken, moet dit nu ook wel kunnen. De tv is in beslag genomen: ‘Married At First Sight Australia’… Dus de Bose Frames Tenor zal het worden.

De bril = een fancy design voor oortjes

De Bose Frames Tenor heeft, naar mijn mening, een cool uiterlijk weliswaar met redelijk brede ‘brilbenen’. Die bredere benen zijn nodig om de techniek in onder te brengen en uiteindelijk geeft dat de bril een vintage look. De bril voelt niet zwaar aan en zit comfortabel. Je hebt bovendien nog eens de mogelijkheid om de lenzen te verwisselen. Standaard zitten er vrij donkere gepolariseerde breuk- en krasbestendige kunststof lenzen in de bril. Je kan echter ook blauwe of zilver spiegelende lenzen bijkopen. Eventueel kan je zelfs lenzen op sterkte laten maken.

Het montuur is gemaakt van TR-90 nylon. Bovendien is het waterbestendig volgens IPX2 wat impliceert dat je er gerust mee door een regenbuitje kan lopen. Bij Bose weet men ook dat smaken verschillen. Valt het design van de Tenor wat tegen? Dan heb je nog de keuze uit de Soprano, Alto of Rondo en voor de sportievelingen: de Tempo. Op de website van Bose vind je een stijlgids waarbij je het model kan kiezen dat het best bij jouw gezichtsvorm past. De Rondo en Alto zijn de klassiekers terwijl de Soprano en Tenor de ‘new kids in town’ zijn. Madames, messieurs: faites vos choix s’il vous plait!

De bril = een hoofdtelefoon

De Bose Frames maakt verbinding met je smartphone via bluetooth. De Bose Frames Tenor is voorzien van de exclusieve Bose Open Ear Audio technologie die een hoofdtelefoon overbodig maakt. In elk ‘pootje’ zit een flinterdunne akoestische structuur met poorten aan de buiten- en onderkant die ervoor zorgen dat het geluid zich niet door de ruimte verspreidt. Een ‘plat kabeltje’ door de stalen scharnieren zorgt voor voeding en audio naar de speakers. Ter hoogte van onze slapen zit ook een geïntegreerd microfoonsysteem waarmee je onderweg moeiteloos handsfree kan bellen.

De hoek waarin de speakers zijn geplaatst zorgt voor een geluid en klank dat je niet uit een zonnebril zou verwachten. Terwijl tegelijkertijd de mensen om je heen vrijwel niets horen. Ook niet als ze aardig dichtbij staan.

Noise cancelling hoofdtelefoons zijn ontzettend handig als je je wilt afsluiten van je omgeving. Bijvoorbeeld op het strand, een drukke trein of het tv-programma dat u niet boeit maar toch moet op blijven staan. Met Open Ear Audio technologie is die noise cancelling wel beperkt in luidruchtigere omgevingen. Pluspunt is dan wel dat je bewust blijft van wat er om je heen gebeurt. Bijvoorbeeld veilig bij het sporten (fietsen, lopen, ….) of om de opmerkingen van de echtgenoot niet te missen…

De bril is van Bose en doet wat je van een Bose speaker verwacht: de klank is goed. Al moet je geen stevige bass verwachten zoals bij goede in-ears of over-ear hoofdtelefoons. De hoge en middentonen komen goed en gedetailleerd door. Er is geen toonregeling beschikbaar. Noch rechtstreek op de bril, noch via de app. Het volume vol open zetten, geeft wel wat vervorming. Bij net iets minder luid is de klank zuiver.

Frames = bril met handleiding

Met alle Frames kan je muziek luisteren en telefoongesprekken voeren. Bij zowel de eerste generatie (Alto, Rondo) als tweede generatie (Tenor, Soprano, Tempo) druk je op de knop aan de onderzijde van het rechterbeen van de audiozonnebril om muziek te pauzeren of een nummer vooruit of achteruit te gaan. Met dezelfde knop kan je ook een telefoongesprek aannemen of beëindigen.

De tweede generatie Bose Frames (Tenor, Soprano en Tempo) heeft daarbovenop touchbediening en bewegingssensoren. ‘Veeg’ langs het rechterbeen van de bril om het geluidsvolume te veranderen. Doe de bril af en leg hem ondersteboven om de bluetooth connectie te verbreken en de bril in stand by te zetten. Als je hem terug opzet moet je een keer op het knopje duwen om de connectie te maken en nog een keer om de muziek terug te starten.

Eindconclusie

In deze tijd van het jaar is de Bose Frames Tenor, of een andere model, misschien een leuk idee om cadeau te doen of te krijgen als je het geld eraan wil en kan geven. Het is een kwalitatief goede, trendy zonnebril met verwisselbare lenzen in combinatie met de Open Ear audiotechnologie. Hierdoor kan je genieten van een relatief goed gedetailleerd geluid terwijl je toch contact blijft houden met de omgeving.

Bij alle ‘Frames’ kan je handsfree telefoneren, muziek spelen of pauzeren via de bediening aan de bril. Je kan je smartphone gewoon in je zak of tas laten zitten. Zeker bij de tweede generatie waar ook het geluidsvolume via de bril aangepast kan worden.

Een goede merkzonnebril in combinatie met een goede hoofdtelefoon, waarmee je nog eens kan telefoneren, zullen samen qua prijs vlot in de buurt van de prijs van de Frames komen. Terwijl jullie daarover nadenken, ga ik thuis – looking like a ‘Blues Brother’ – luisteren naar ‘Sunglasses at Night’ van Tiga.

Bose Frames Tenor

7.2

PRESTATIES

7.0/10

FUNCTIONALITEIT

7.5/10

BOUWKWALITEIT

7.0/10

PRIJS/KWALITEIT

7.0/10

DESIGN

7.5/10

Pros

  • Design
  • Open Ear Audio waardoor je attent blijft voor de omgeving
  • Eenvoudige connectie en bediening
  • Telefoonfunctie
  • Verwisselbare lenzen

Cons

  • Tekort aan lage tonen
  • Prijs van tweede generatie Frames
  • App
  • Waterbestendigheid IP2x mag hoger omdat je de bril toch vooral buiten gebruikt
Verkooppunten van het merk bose