Een barbecue bij goed weer met vrienden, een tuinfeestje op verplaatsing, … Elk van deze ‘gelegenheden’ kan een ‘muzikale invulling’ gebruiken. Of beter gezegd: deze ‘gelegenheden’ vragen soms gewoon om een streepje muziek. Maar natuurlijk wil je in dergelijke gevallen vaak niet slepen met een set van zware speakers die misschien aangesloten moeten worden op een, minstens even zware, versterker. Als alternatief kan je bijvoorbeeld terugvallen op het geluid van je smartphone maar helaas laat deze, op vlak van muziekkwaliteit, vaak de wensen over. Ook het beperkte geluidsniveau (zelfs op maximum) helpt niet echt. Met bluetooth luidsprekers wordt een mooie oplossing geboden. Je hebt ze vandaag de dag in allerlei verschillende vormen, groottes, gewichten, gedaantes, … Bijna elk merk heeft wel een aanbod van draadloze luidsprekers voor ‘on-the-go’ muziekplezier. In 2021 is er een ‘moordende concurrentie’ op dit productsegment van verscheidene bedrijven. JBL, Sonos, Sony, … om er maar enkele te noemen. Eén van die vele audiomerken die thuishoort in dit rijtje is onder andere Bose. Bekend van hun hoofdtelefoons en speakers tot zelfs audiozonnebrillen. In deze review nemen wij voor jullie graag de SoundLink Revolve verder onder de loep. 

De SoundLink Revolve. Een bluetooth speaker die origineel werd gelanceerd in 2017. Inderdaad, misschien een ‘gedateerd’ toestel zou je denken dat ondertussen al 4 jaar bestaat. Maar toch blijft het een ‘klassieker’ van Bose. Deze ‘klassieker’ vormde namelijk de basis voor heel wat opvolgers. In de jaren daaropvolgend kwam Bose aanzetten met doorontwikkelde SoundLink Revolve’s. Zo werd de Revolve+, Revolve II en Revolve+ II ‘geboren’. Telkens met net dat tikkeltje extra. Een beetje groter, een beetje krachtiger, … en ga zo maar verder.

In ieder geval beperkt deze review zich enkel tot de SoundLink Revolve. Een draadloze luidspreker die ontworpen is om een mooi 360°-geluid neer te zetten. Naar eigen zeggen staat dit model synoniem voor een vol én verbluffend geluid in elke richting. Dit impliceert dat iedereen het geluid op dezelfde manier ervaart aangezien de geluidsgolven zich ‘voortbewegen’ in elke richting. Benieuwd wat daarvan aan is.

Over dit exemplaar

Bose SoundLink Revolve Review bluetooth speakerOnmiskenbaar kan je niet om het design heen van de SoundLink Revolve. Bij het uitpakken van deze speaker deed het me wat denken aan die oude lava lamp die vroeger op mijn nachtkastje stond. Een niet onaardig accessoire dat toen naadloos integreerde op mijn slaapkamer. Het was echter meer dan een puur ‘decoratief stuk’. Het gaf me een stukje beleving, een gevoel, … En die plek zou wel eens handig ingenomen kunnen worden door de SoundLink Revolve. Een perfecte vervanger leek me. Op vlak van ontwerp had dit model, wat mij betreft, alvast een streepje voor.

De Revolve geeft van het eerste moment een premium indruk. Het exemplaar omvat een moderne metalen behuizing die fraai oogt. Aan de bovenzijde is deze ‘overdekt’ met een soort ‘zachte stof’ die zorgt voor de nodige grip. Hier zijn overigens alle bedieningstoetsen geïntegreerd (later in deze review meer daarover).

Merk op dat de behuizing bestaat uit 1 geheel, zonder naden. Gerekend buiten de boven- onderkant. Vanaf de helft tot de onderzijde is de draadloze speaker voorzien van ‘gaatjes’. Door deze ‘gaatjes’ worden de ‘geluidsgolven’ gestuurd. Het hoogwaardige design mag echt wel gezien worden. Een stevige bouwkwaliteit incluis. Vermoedelijk zal de SoundLink Revolve wel tegen een stootje kunnen. 

Lees ook


Bang & Olufsen Beosound Explore reviewBang & Olufsen Beosound Explore: Review

 


 

Met zijn 660 gram en afmetingen van 8,2 x 8,2 x 15,2 cm is dit model opmerkelijk licht en compact. Je kan het qua hoogte best vergelijken met een bierglas. Alleen de diameter van de Revolve is toch net wat groter. Dat komt het geluid hoogstwaarschijnlijk ten goede. Overigens voeg ik er graag aan toe dat dit exemplaar spatwaterdicht is volgens IPX4.

Let’s get connected

Bose SoundLink Revolve Review bluetooth speakerEen hoogwaardige look: check. Maar wat veel belangrijker is, althans voor een jonge twintiger die gebruiksvriendelijkheid hoog in het vaandel draagt: hoe vlot gaat het verbinden via bluetooth? Een niet onbelangrijke vraag aangezien ik in het verleden al heel wat mindere ervaringen hebben gehad met bluetooth speakers (van andere merken weliswaar) die me soms in de steek lieten. Maar dat was bij de SoundLink Revolve gelukkig niet het geval. In 1, 2, 3 was je ‘connected’ na de eerste set-up. Hierbij is het vermelden waard dat, naarmate ik de SoundLink Revolve meer en meer integreerde in mijn dagelijkse leven, het opviel hoe snel de verbinding tot stand werd gebracht. Van het moment dat je de speaker inschakelt en je smartphone in de buurt houdt, weerklinkt de stem: verbonden met OnePlus 9 Pro (naam van je smartphone).

Naast de bluetooth functionaliteit, heeft Bose ook gedacht aan de ‘bekabelde’ liefhebbers van mobiel muziekplezier. Er is een AUX- en USB- aansluiting beschikbaar. Iets dat ik minder heb gebruikt tijdens het testen omdat draadloos, in mijn specifieke levensstijl, nu eenmaal wat eenvoudiger werkte. Als je immers houdt van spontane momenten, dan wil je gewoon iets simpel en klein dat werkt zoals het moet. Zonder een ‘gedoe met kabels’ etc.

Bediening

De Bose SoundLink Revolve heeft in totaal zes knoppen (of eerder toetsen) aan de bovenzijde waardoor waardoor het apparaat eenvoudig bediend kan worden. Er is 1 knop voor aan/uit, 1 voor bluetooth, 2 voor het aanpassen van het volume (- en +), 1 multifunctionele knop en ten slotte de laatste waarmee je kan kiezen tussen de AUX- of USB-ingang.

Op die multifunctionele toets zou ik graag extra aandacht willen vestigen want deze kan voor verschillende ‘dingen’ gebruikt worden. Ben je naar muziek aan het luisteren en druk je één keer? Dan pauzeert het nummer. Druk je twee keer? Dan ga je over naar het volgende muziekstuk. Druk je vervolgens drie keer? Dan ga je terug naar het vorige.

Ook is deze toets ideaal als je een inkomende oproep wil beantwoorden. De stem van jouw gesprekspartner zal daarna weerklinken op de SoundLink Revolve. ‘En plus’, de microfoon van de draadloze luidspreker wordt gebruikt om jouw stem op te nemen. Erg handig. Zeker als je vaak belt, van thuis uit werkt én niet altijd zin hebt om die telefoon in de hand te nemen.

Lees ook


Sony SRS-XG500 reviewSony SRS-XG500: Review

 


 

Al moet ik er wel aan toevoegen dat mijn gesprekspartners vaak te kennen gaven dat ze mij niet heel duidelijk konden verstaan. Dit kwam door het feit dat de speaker redelijk ver van mijn mond stond. Hierdoor was het vaak wel noodzakelijk om de SoundLink Revolve ‘belachelijk dicht’ bij me te zetten.

Geluid

Allemaal leuk en wel. Naar hoe presteert de SoundLink Revolve nu in de praktijk? Nieuwsgierig of dit exemplaar mij, naast de geslaagde visuele identiteit, ook weet te bekoren op muzikaal vlak.

Als eerste plaatste ik hem in het midden van onze middelgrote woonkamer. Een bijpassende playlist genaamd ‘Quarantaine Suprise Jams’ werd afgespeeld. Het eerste wat me opviel was de warme en ruimtelijke geluidsweergave. Bijna overal hoorde ik hetzelfde geluid. Met dank aan natuurlijk het 360 graden ontwerp waardoor geluidsgolven omnidirectioneel gestuurd worden. Een kamervullend geluid, dat zeker. Maar wat ik wel gelijk merkte was dat de SoundLink Revolve vooral gericht was op de midden en hoge tonen. Minder op lage basgeluiden. Iets wat, voor mij persoonlijk, een ‘deal breaker’ kan zijn omdat ik nogal liefhebber ben van een stevige bas.

Maar buiten het bovengenoemde valt er heel weinig aan te merken wat betreft de klank. In heel wat verschillende situaties werd ik aangenaam verrast. De SoundLink Revolve werd een ‘muzikale compagnon’. Aan het zwembad, in het park, … Jammer dat hij niet in je broekzak past.

Wel minder geschikt als je iemand bent die houdt van de ‘mobiele sporten’ zoals wandelen of fietsen. Dan zou je de SoundLink Revolve respectievelijk in je hand moeten houden of in een rugzak steken. Iets dat een belangstellende wel mee in rekening moet nemen want geef toe: het is niet aangenaam om de SoundLink Revolve urenlang in je hand te houden vanwege het ronde design.

Een kritische opmerking die moet gemaakt worden: als je het volume van de muziek opdrijft richting 75 – 100 procent, dan merk je wel gelijk op dat de SoundLink Revolve het moeilijk heeft om de nodige ‘power’ van de muziek te behouden. Net alsof de bluetooth speaker wat aan kracht verliest. Uiteraard wordt door Bose de mogelijkheid geboden om nog andere SoundLink’s aan elkaar te koppelen met behulp van de Party-modus. Iets dat we helaas niet hebben kunnen testen maar vermoedelijk komt zo bovengenoemd ‘nadeel’ te vervallen. Al zal je wel moeten rekenen op een extra budget.

Batterijduur en functionaliteiten

Bose claim een afspeeltijd van 12 uur. De ervaring leert dat dit in de praktijk vaak veel lager ligt en met de SoundLink Revolve van Bose kwam dit tot uiting. De speaker heb ik niet continu laten spelen om te testen. De kans dat jij als belangstellende het op die manier zou gebruiken is kleiner. Vandaar dat ik deze gebruikt heb zoals past in mijn levensstijl. Het zorgde voor de ‘muzikale toets’ tijdens uitstapjes met vrienden, spontane momenten, het ‘chillen’ thuis, … Als ik alles bij elkaar tel, dan mag je rekenen op zo’n (niet-continu) 9 uur (gemiddelde) bij een volledig opgeladen batterij. Hou er rekening mee dat dit kan variëren afhankelijk van verschillende factoren (luistervolume, bluetooth/bedraad, …).

Ook komt dit model met een bijhorende Bose Connect app. Hiermee kan je:

  • basisfuncties bedienen zoals vorige/volgende, play/pauze, volume
  • het exacte batterijpercentage controleren
  • instellingen wijzigen die betrekking hebben op ‘parameters’ zoals ‘Verbindingen’, ‘Timer voor automatisch uitschakelen’, ‘Taal van meldingen’, …

Helaas wel geen EQ voor het geluid volledig af te stemmen op jouw oren.

Zo te zien leek het er ook op dat Bose een soort ‘Easter Egg’ heeft verstopt in hun bijhorende Bose Connect applicatie. Niets baanbrekend maar wel verrassend. Een ‘lachwekkende instelling’ waarmee je in de mogelijkheid wordt gesteld om jouw SoundLink Revolve een zogenaamde ‘bijnaam’ te geven. Je kan er zelf één verzinnen maar als je zelf niet zo creatief bent, dan kan je je laten verassen door te klikken op de knop ‘Verras me’. ‘The Genius’, ‘Big Ears’, ‘Beat Slayer’, … Het zijn er maar enkele bijnamen die werden voorgesteld. ‘Disco Baller’. Zo werd mijn SoundLink Revolve ‘gedoopt’.

Conclusie: to get or not to get

Of ik nu de SoundLink Revolve specifiek zou aanraden om in huis te halen? Mogelijks wel als je uitgaat van een prijs tussen de 100 en 200 euro. Laat het me uitleggen. Het is een prima bluetooth luidspreker voor onderweg waarbij je tot wel 12 uur kan genieten van muziek (in de praktijk blijkt minder). Mogelijks zelfs jouw ideale reismaatje als je niet veel ‘toeters en bellen’ nodig hebt/wilt. Gewoon plug/connect, play & go. 

Maar heb je toch wat meer budget? Dan loont het om een prijsklasse hoger te gaan. De SoundLink Revolve is immers een iets ‘ouder toestel’ waardoor niet alle hedendaagse mogelijkheden van 2021 benut zijn/worden. Daarom zou ik je zeker aanraden om ook eens je oog en oor te laten vallen op de doorontwikkelde Revolve+, Revolve II en Revolve+ II. Wij kunnen met zekerheid zeggen dat het omnidirectionele geluid van de SoundLink Revolve+ je hoogstwaarschijnlijk zal weten te bekoren. Ons heeft het alvast overtuigd (gerekend buiten de de lage tonen).

Bose SoundLink Revolve: Review bluetooth speaker

8.1

Prestaties

7.5/10

Functionaliteit

7.5/10

Prijs/Kwaliteit

8.0/10

Bouwkwaliteit

9.0/10

Design

8.5/10

Pros

  • Volledig omnidirectioneel en kamervullend geluid (360 graden)
  • Mogelijkheid om meerdere speakers te koppelen
  • Compacte formaat
  • Batterijduur: 12 uur (in de praktijk eerder zo’n 9 uur)
  • Veelzijdigheid omtrent connectiviteit (bedraad + draadloos)

Cons

  • Minder focus op lage basgeluiden
  • SoundLink Revolve mist wat kracht bij hogere volumes
  • Moeilijker om te integreren bij ‘mobielere sporten’ zoals wandelen, fietsen, ...
Verkooppunten van het merk bose