De CR-M10DAB-W, CR-ST50DAB-W, CR-ST100S-B, … De typenummers zullen je waarschijnlijk niet veel zeggen maar het zijn slechts enkele leuke radio’s die we terugvinden in het Portable Audio-gamma van het gekende KENWOOD. In dit portfolio bevindt zich ook de CR-ST80DAB-B radio. Wat ons wordt beloofd door KENWOOD? Een kleine en compacte stereo radio. Voorzien van o.a. DAB+, FM en bluetooth audio. Equipped with the latest technology, nothing remains to be desired. Aldus KENWOOD. Nieuwsgierig of KENWOOD de eer hoog weet te houden met de CR-ST80DAB.

Zo, daar staat ie dan. Mooi te blinken op de kast in onze woonkamer. Modieus en stijlvol. Twee begrippen die dit plaatje het best omschrijven. Geen onaardig zicht. In een zwarte afwerking zou je misschien verwachten dat het de ‘levendigheid’ van de ‘omgeving’, waarin de CR-ST80DAB-B wordt gezet, zou weghalen (met zijn donkere design). Maar niets is minder waar. Het traditionele ontwerp integreert naadloos. I like it.

Let’s get ready

Het enige wat we nu nog moeten doen om hem te laten spelen? Is de voedingskabel in het stopcontact steken. Et voila. Zo gezegd, zo gedaan. Na een korte opstarttijd zijn we klaar om de mogelijkheden te ontdekken. Op voorhand had ik al wat research gedaan naar dit specifieke model. Waar ik vooral naar uitkeek? Dat was de DAB+-integratie voor een ‘storingsvrij’ radiosignaal. Later in deze review meer daarover.

Kenwood CR-ST80DAB-B Review

Met de bijgeleverde afstandsbediening kon er heel snel en gemakkelijk door de menu’s ‘gescrold’ worden. De EQ-instellingen, alarmfunctie, BT-pairing, … Het is allemaal binnen handbereik, vanop een afstand weliswaar dankzij de ‘remote control’. Op de radio zelf zijn er ook heel wat verschillende knoppen terug te vinden om de CR-ST80DAB te bedienen. Hiermee kan bijvoorbeeld de radio in- en uitgeschakeld worden, het volume geregeld worden, een radiozender geselecteerd worden, …

Maar al snel werd duidelijk dat mijn persoonlijke voorkeur uitging naar het gebruik van de afstandsbediening. Het werkt net iets prettiger dan continu heen en weer lopen als je bijvoorbeeld een andere zender wilt selecteren. Op het 6,1 cm hoge TFT kleurendisplay werd alles duidelijk weergeven. Al mocht de lettergrootte van de tekst op het schermpje misschien net iets groter zijn. 

Benieuwd naar onze leuke reviewvideo die wij maakten om de CR-ST80DAB-B van KENWOOD kort voor te stellen?

De CR-ST80DAB-B in al zijn glorie

Daar gingen we dan. Beginnen deden we steevast met mijn favoriete radiozender af te spelen via DAB+. Het Bass-Reflex luidspreker systeem, met 2 x 10 Watt (RMS) aan vermogen, deed zijn werk meer dan goed. Al vlug merkte ik dat deze stereo radio mij alles behalve teleurstelde. Integendeel. Impressionant eigenlijk hoe een dergelijk klein ‘apparaat’ toch een ‘knallende geluidsweergave’ kan neerzetten. Zeker nadat ik de EQ volledig op punt had gesteld. Een mooi design gecombineerd met een excellente klank. Bestaat er nog iets beter?

Dezelfde ‘lijn’ kan doorgetrokken worden op vlak van de overige connectiviteits-mogelijkheden. Of je nu connecteert via bluetooth of de AUX-ingang gebruikt voor je geliefkoosde muziek mooi ten gehore te brengen, de warme klank van de CR-ST80DAB krijg je er altijd bij.

Nooit meer te laat?

Na een weekje te hebben gestaan in de woonkamer, was het tijd voor een andere omgeving: de slaapkamer. Een plek waarbij de CR-ST80DAB, naar mijn mening, nog beter tot zijn recht kan komen. De reden daartoe? Twee ingebouwde wekker functies in combinatie met een display dat dimbaar is. 

Vanaf dan werd ik elke ochtend gewekt met een radiozender naar keuze op de achtergrond. Er is een spreekwoord dat gaat: de ochtendstond heeft goud in de mond en dat klopt volledig. Na enkele dagen zette ik de alarmfunctie bewust iets vroeger dan de dagen ervoor. Niet omdat ik vroeger op moest vanwege mijn werk, maar vooral omdat ik dan in bed nog heel even wat nummers kon meepikken. Een muzikaal begin van de dag: kan niet beter. Met al dat thuiswerken had het zelfs een positieve invloed op mijn humeur. 

Lees ook


Review: KENWOOD M-918DAB-H

 


 

Naast natuurlijk de geïntegreerde klok met wekker functie, was ook het display dat ‘versteld’ kon worden in helderheid extreem handig. Gewoon met enkele drukken op de knop. Een absolute meerwaarde. Zeker omdat het schermpje dan volledig afgestemd kan worden op het moment van de dag. Is het een zonnige dag? Dan wordt de helderheid best maximaal gezet. Begint de avond te vallen en begint het donkerder te worden? Dan ‘schroef’ je best de helderheid een klein beetje terug.

EQ ‘all the way’

Equalizing, een niet te missen functionaliteit die deze radio nog completer maakt. Jazz, Classic, Pop, Rock, … Het zijn maar enkele presets die in dit model vervat zitten. Als je je ‘muzikale gading’ hierin niet kan vinden, geen zorgen want er is ook een preset genaamd ‘My EQ’. Daarbij ben je in de mogelijkheid om de ‘Treble’, ‘Bass’ en ‘Loudness’ volledig af te stemmen op jouw persoonlijke luistervoorkeuren. De ‘Bass’ op +10 zetten? Een absolute aanrader. 

Conclusie

Dit model heeft me eerlijk gezegd onmiddellijk weten te overtuigen. Niet alleen met zijn looks en geluidsweergave, maar ook met de functionaliteiten die ik geleidelijk aan heb ontdekt. In alle eerlijkheid valt er heel weinig aan te merken op de CR-ST80DAB. Als ik dan toch 1 ‘nadeel’ moet noemen: een ingebouwde accu zou handig geweest zijn. Dit model behoort toe aan het Portable Audio-assortiment. Al lijkt me die naam niet super strategisch gekozen aangezien je, om dit exemplaar echt ‘Portable’ te gebruiken, je toch zal moeten slepen met een verlengkabel.

“In conjunction with the excellent sound quality this radio ensures an extraordinary sound experience.”

We kunnen KENWOOD geen ongelijk geven na het reviewen. Met zijn prachtige en robuuste design past deze eye-catcher overal in huis. In de woonkamer, keuken, slaapkamer, … Waar je hem ook plaatst, een weergaloze integratie wordt werkelijkheid. En dat al vanaf 119,99 euro om precies te zijn.

Ben je volledig overtuigd? Of twijfel je nog om de CR-ST80DAB-B zelf in huis te halen? Ga dan vooral eens langs bij een gespecialiseerde winkel in jouw buurt en ontdek of dit model precies is wat jij nodig hebt. De CR-ST80DAB radio is vanaf nu een vaste waarde op mijn slaapkamer. 

Voor moest je het trouwens afvragen, de B in CR-ST80DAB-B ‘staat symbool’ voor zijn zwarte (Black) afwerking die uiterst fraai oogt. Ben je niet zo een fan? Geen zorgen want de CR-ST80DAB is ook beschikbaar in het wit (CR-ST80DAB-W).

Kenwood CR-ST80DAB-B

119,99 euro
9.7

Prestaties

9.0/10

Functionaliteit

10.0/10

Prijs/Kwaliteit

10.0/10

Bouwkwaliteit

9.5/10

Design

10.0/10

Pros

  • Multifunctionaliteit troef
  • ‘Stevig’ geluidsbeeld
  • Robuust design
  • Prachtige afwerking
  • Makkelijke bediening

Cons

  • Een ingebouwde batterij zou een mooie aanvulling geweest zijn