Klipsch. Een fabrikant waar ik persoonlijk minder bekend mee ben, maar toch al heel wat leuks van heb gehoord. Niet alleen met mijn eigen oren. Ook heb ik andere redacteurs binnen ons team al enthousiast horen vertellen over hun mooie ervaringen met Klipsch speakers. Een betere start voor het reviewen van de ProMedia Heritage 2.1 kan je je niet wensen. Deze keer is het de beurt aan een systeem dat valt in een ietwat lagere prijsklasse. Interpreteer het voorgaande absoluut niet negatief. Het bejubelde audiomerk heeft alles op alles gezet om hun ontwikkelde technologieën in te zetten voor deze ‘retro set’ die over de toonbank gaat voor een zeer ‘aantrekkelijke’ prijs. En de term ‘aantrekkelijk’ is zorgvuldig uitgekozen. Zeker als je weet wat dit exemplaar allemaal ‘aan boord’ heeft, is het totaal niet duur of dergelijke. ‘Let’s dive in’!
Het ‘Klipsch ProMedia Heritage 2.1 Multimedia System’. Een hele mond vol. Dit alles herbergt een 2.1 systeem dat de welbekende producent presenteert als een ideale geïntegreerde geluidsoplossing die het best tot zijn recht komt in een bureau- of werkomgeving. Maar dat is niet alles. Naast interessante mogelijkheden op vlak van connectiviteit, kan er gerekend worden op exclusieve Tractrix hoorntechnologie. Iets waar het Amerikaanse audiobedrijf voor gekend is bij veel muziekliefhebbers, audiofielen, … Tijd om de doos, waarin dit ‘potige systeem’ goed zit opgeborgen, uit te pakken.
Eerste indrukken
Wow, wat een degelijkheid. Ik dacht even dat het ging om ‘degelijkheid van Duitse oorsprong’, maar nee hoor: Klipsch is nog steeds Amerikaans. In ieder geval: dat is het eerste wat in me opkwam toen ik de speakers (a.k.a. de ‘satellieten’) en subwoofer uit de doos haalde. Dit komt met een ‘aardig’ gewicht, dat kan ik je vertellen (later in deze review meer over waar dat ‘gewicht’ precies vandaan komt).
Je merkt gelijk: het is geen ‘rommel’. Je voelt dat niet alleen, maar je ziet dat gewoon. Het multimediasysteem, dat verkrijgbaar is in een zwarte of walnoot uitvoering, komt in een hoogwaardige afwerking die prettig aanvoelt. Dat resulteert in een perfect oppervlak. Gecombineerd met de welbekende ‘grille’ aan de voorkant, het Klipsch logo rechts onderaan niet te vergeten, integreert het systeem naadloos op mijn bureau.
Benieuwd naar onze leuke review video die wij hebben gemaakt van het Klipsch ProMedia Heritage 2.1 multimedia systeem?
Design
Zoals hierboven al kort aangehaald is het design 100 procent trouw aan Klipsch. De vorm, de afwerking, de front grilles, … Klipsch heeft er wederom een ‘pareltje’ van gemaakt. Ik zou zelfs durven spreken van een premium look die ‘opgaat’ in bijna elke omgeving. Tot grote vreugde van mezelf, vrienden en familie. Wanneer zij de ruimte binnenkwamen, was het in veel gevallen de ‘eyecatcher’ en dus ook de gespreksstarter. Wat zien die speakers er leuk uit! Het was een reactie die ik vaak hoorde. Maar niet alleen het design viel in de smaak, het geluid kon iedereen bekoren. Good job Klipsch!
De ‘satellieten’ doen denken aan de legendarische Heresy. Vooral vanwege het geweven metalen rooster in het ontwerp. Het toverde eerder al een glimlach op het gezicht van vele ‘vintage hifi liefhebbers’, maar naar verwachting zal de ProMedia Heritage 2.1 dat ook doen. Zelfs wanneer deze uitgeschakeld is. Al verkies ik toch dat het systeem ingeschakeld is én effectief muziek speelt. Want geef toe: dat is toch waar het nu écht om draait.
Technologie
Genoeg over mijn eerste indrukken en het design waar iedereen hun ogen over lieten ‘rollen’. Laten we even wat ‘technischer’ gaan door het systeem van dichtbij te aanschouwen. Zoals eerder gezegd betreft de ProMedia Heritage een 2.1 multimediasysteem. Het bevat 2 satelliet luidsprekers en 1 magistrale subwoofer. De ‘satellieten’ zijn voorzien van een 1” ‘Polymer Compression Driver’ (voor het hoog) en een 4” ‘Polyfiber Cone’ (voor het laag). Uiteraard ontbreekt de gepatenteerde Tractrix hoorn van Klipsch niet. Deze technologie zorgt voor een maximale dynamiek en hoge tonen die nog ‘vloeiender’ klinken.
Voor de driver van de subwoofer is een 8” ‘Long-Throw polyfiber conus’ gebruikt. Een ‘basreflexbuis’ aan de achterzijde is aanwezig die zorgt voor de nodige ondersteuning in het laag. Zo worden de diepste bastonen werkelijkheid. Om nog even op dit ‘elan’ verder te gaan: een satelliet speaker staat in voor een vermogen van 35 Watt terwijl de subwoofer 150 Watt ‘sterk’ is. Klipsch spreekt over 220 Watt piek. In de specificaties lezen we een maximale output van 110 dB. En als je je dan de vraag stelt, met al het bovengenoemde, waarom dit systeem zo ‘uit de kluiten’ gewassen is? Dan weet je wel waarom.
Connectiviteit
Wat betreft connectiviteit heb je de keuze tussen bluetooth, een USB- of RCA-aansluiting. In mijn geval: een perfecte combinatie. In mijn levensstijl gebeurt het regelmatig dat ik wil switchen van mijn laptop naar mijn smartphone en vice versa. Dat maakt dat de bijgeleverde kabel (die van mini jack naar RCA overgaat) steevast met mijn laptop geconnecteerd blijft. Bluetooth kon ik dan weer gebruiken om connectie te maken met mijn smartphone om muziek af te spelen. Zonder problemen. USB is dan weer een leuk extra, maar geen ‘must’. In de doos zit een handige afstandsbediening waarmee je eenvoudig de juiste ingang kan selecteren (AAA-batterijen hiervoor worden meegeleverd).
Iets wat een belangstellende wel jammer zou kunnen vinden: het Klipsch ProMedia Heritage 2.1 multimediasysteem heeft geen wifi of LAN-aansluiting. Daardoor kan dit model niet rechtstreeks muziek ‘spelen’ vanaf een streamingdienst bijvoorbeeld, zonder extra ‘device’ ertussen. Dus is het afhankelijk van een bluetooth verbinding. Maar laten we eerlijk zijn: dat is waarschijnlijk niet het streefdoel geweest van Klipsch om een compleet ‘all-in-one’ systeem in de markt te zetten. Alhoewel het misschien wel een idee kan zijn voor een ‘opvolger’… Overigens voeg ik er graag aan toe dat het hier gaat om een mooie stereo-oplossing voor een desktop, laptop, … die verkrijgbaar is voor een adviesprijs van afgerond 400 euro.
Installatie
Wat betreft installatie kunnen we zeer kort zijn. Het sfeervol belevingsproduct werd netjes geleverd met bijbehorende instructies die erg duidelijk waren. Stap voor stap kon je zien wat er allemaal aangesloten moest worden qua bekabeling. ‘Kinderspel’. Ook stond erin beschreven hoe je draadloos verbinding kon maken met de set via bluetooth. Dat was ‘an sich’ iets minder duidelijk weergeven, maar na wat ‘gerommeld’ te hebben met het aan- en uitschakelen en de knopjes op de IR-afstandsbediening werd een verbinding tot stand gebracht met succes.
Al mochten de kabels wat langer zijn. Zowel de kabels die nodig zijn om van de satellietspeakers naar de subwoofer te gaan als die van mini jack naar RCA. In het geval van een bureau die in hoogte verstelbaar is kan ik je meegeven dat het maar net voldoende is (met een subwoofer op de grond). Mocht de lengte toch niet voldoende zijn in jouw situatie, dan zal je eerst een ‘tussenstop’ moeten maken in de winkel om langere kabels te halen.
Bediening en gebruiksvriendelijkheid
Het ProMedia Heritage 2.1 multimediasysteem komt met een handige afstandsbediening waarmee je alles eenvoudig kan bedienen. Geen app of dergelijke, gewoon ‘old school’. Voor de lezers onder ons die misschien wat ‘slordiger’ zijn, of vaak dingen ‘kwijtspelen’, is dat misschien niet de beste optie. Het feit dat de afstandsbediening niet zo groot is, en een zwarte afwerking heeft (in mijn geval), helpt niet echt. Ik spreek uit ervaring… Voor de ‘fans’ van fysieke knoppen: aan de achterzijde zijn twee draaiknoppen terug te vinden waarmee het volume en het ‘basgehalte’ ingesteld kan woorden. Aangezien de subwoofer op de grond staat, vond ik de positie hiervan net wat minder handig. Wat maakt dat ik ze ook niet gebruikt heb.
Dat gezegd zijnde: naast gebruikelijke bedieningsknoppen zoals aan/uit, play/stop, mute, volume omhoog en omlaag zijn er nog andere toetsen terug te vinden. Met name SUB- en SUB+. Zoals de naam al doet vermoeden kan je de ‘bass’ van de subwoofer respectievelijk afzwakken of ‘boosten’. Dat kan je doen om twee redenen. Enerzijds op basis van jouw luistervoorkeuren (lees: ‘smaak’) of anderzijds omdat de subwoofer niet in de meest optimale ‘akoestische positie’ geplaatst kan worden. Gezien de basreflex bij de subwoofer, kan deze wel eens ‘dreunen’ indien deze bijvoorbeeld in de hoek van een kamer wordt geplaatst. Op die manier zou je dat wel enigszins kunnen bijregelen maar uiteraard gaat de voorkeur uit naar een juiste plaatsing. In de handleiding staan verschillende opstellingen, alsook do’s and don’ts als het gaat om de plaatsing.
Helemaal rechts onderaan de afstandsbediening staat een knop waarop een halve maan is aangebracht. Wanneer je hierop drukt, wordt de nachtmodus geactiveerd. Indien ingeschakeld, ‘speelt’ de subwoofer niet meer mee. In plaats van het volume aan te passen dat de satellietluidsprekers voortbrengen, wordt het dynamisch bereik gereduceerd (lees: het frequentiegebied wordt teruggeschroefd). Handig wanneer je bijvoorbeeld leeft in een appartement waarbij je rekening moet houden met andere bewoners. In mijn geval was deze feature minder relevant, mede omdat wij met ons gezin wonen in een ruim huis (met een goede isolatie) waarbij voldoende plek is. Al moet ik erbij vermelden dat ik iemand ben die voornamelijk overdag leeft en niet ‘s nachts nog ‘dreunende beats’ laat weerklinken.
Geluid
Als voorlaatste rest er ons alleen nog het belangrijkste van dit alles: de ‘sound’. Allereerst viel het op wat voor een breed en overtuigend geluidsbeeld werd neergezet. De ProMedia Heritage 2.1 stond dan wel in een grotere slaapkamer moet ik zeggen. Geen homogeen geluid dat uit 1 geluidsbron lijkt te komen maar wel een open ‘soundstage’ waarbij de stereo weergave goed hoorbaar is. Tot zover de rock en jazz muziek.
Tijd voor de iets ‘stevigere’ muziek om die subwoofer eens te laten ‘werken’. We laten de subwoofer meespelen op een ‘neutraal’ niveau. We zwakken de lage tonen niet af, noch boosten we deze. Gewoon ‘straight out of the box’. Wat volgt is een ‘vette’, diepe bas die de muziek kracht bijzet. En dat laatste mag je nogal letterlijk nemen. Wat klinkt dat ‘heerlijk goed’. Mijn broer, die toevallig in zijn slaapkamer was, hoorde hetgeen wat speelde. Hij was nieuwsgierig en kwam een kijkje nemen. Hij dacht dat ik aan het kijken was naar één of andere spannende actiescène uit een film. Maar nee hoor, het was een playlist van Bladerunner. Do I need to say more?
Of ik fan ben van de ProMedia Heritage 2.1 Multimedia System? Dat zeker. Als is dit misschien wel een understatement. Een mooie dynamiek wordt naar voor gebracht. Zelfs bij de hogere volumes. Ik stond er van te kijken hoe ‘luid’ deze exemplaren wel niet kunnen spelen. Daar kan je al een ‘aardig feestje’ mee op gang trekken als je dat echt zou willen. Dat smaakt naar meer!
Conclusie
Kort samengevat: met het ProMedia Heritage 2.1 multimedia systeem zet Klipsch een leuk systeem in de markt, gericht op desktop toepassingen. Daarnaast kan je de set desgewenst inzetten als boekenplankspeakers, mét subwoofer. Een mooi, ruimtevullend geluid wordt werkelijkheid. Perfect!
Op alle gebieden slaagt het ‘ProMedia Heritage 2.1 Multimedia System’ met glans. Tijdens het veelvuldig testen konden we de set niet echt op iets ‘betrappen’. Enkele verbeterpunten zouden kunnen zijn: een iets grotere afstandsbediening (misschien niet in een zwarte afwerking?), een betere positionering van de draaiknoppen (op de subwoofer) langere kabels en een handleiding met wat meer toelichting (voor de bluetooth connectie specifiek). Maar als we spreken over deze ‘zaken’, dan zijn we echt aan het muggenziften. Wat maakt dat Klipsch hun werk heel, heel, heel, heel goed heeft gedaan. Complimenten van AudioVideo2Day!
Het Klipsch ProMedia Heritage 2.1 multimediasysteem ontvang je in ruil voor een adviesprijs van 399 euro. Niet té goedkoop om te zeggen: we zullen het maar eens proberen en kijken wat het geeft. En ook niet té duur om te zeggen: daar ga ik een hele tijd voor moeten sparen. Uiteraard moet je niet verwachten dat deze exemplaren exact hetzelfde gaan spelen als ‘echte’ hoogwaardige luidsprekers van het merk met externe versterking, maar toch. Je profiteert van de bijbehorende hoorntechnologie waar Klipsch voor gekend is.
Eerlijk gezegd moet ik toegeven dat ik wel getriggerd ben om meer van Klipsch te ontdekken. Mede doordat de fabrikant een dergelijke set heeft neergezet die niet alleen goed klinkt, maar ook nog eens betaalbaar is. Gezien dit ‘instapmodel’ ligt de drempel, om naar ‘echte’ hifi speakers over te schakelen, lager. Wat maakt dat Klipsch als merk toegankelijker wordt voor iedereen die een passie heeft voor muziek.
Of ik het ‘ProMedia Heritage 2.1 Multimedia System’ van Klipsch in huis zou halen? Ik denk het wel. Sterker nog: ik ben er haast zeker van. Het is in ieder geval een ‘serieuze’ upgrade, zeker als je het vergelijkt met mijn desktop speakers van Logitech die hun beste tijd gehad hebben op het moment van schrijven.