Zo ongeveer 50 jaar geleden produceerde Ivor Tiefenbrun, de oprichter van Linn, de legendarische Sondek LP12-draaitafel. Zijn filosofie was toen om zo goed mogelijke geluidskwaliteit te kunnen garanderen. Vandaag gaat het bedrijf nog steeds uit van diezelfde visie. Nu produceerde het dus zijn eerste lagerupgrade in 27 jaar: de Karousel.

Waarom komt Linn nu pas, na al die jaren met een lagerupgrade? Waarschijnlijk omdat het bedrijf niets wil produceren “unless it’s better than what’s available elsewhere”. Met de Karousel belooft het dus een verbetering in de kwaliteit van je geluidsbeleving.

Linn Karousel

Linn Sondek LP12 KarouselDe Karousel is ondertussen al de derde evolutie van het iconische ontwerp na 50 jaar. De innovatieve kijk op het ontwerp voor 2020 komt voort uit de technologische vooruitgang op het vlak van werktuigbouwkunde.

Zo belooft Linn het volgende: “De Karousel biedt een meer verfijnde beweging en grotere stabiliteit. Daardoor wordt een nog beter geluid met een langduriger ontwerp mogelijk. Die nieuwste upgrade legt de lat voor vinylreproductie opnieuw hoog en biedt elke LP12-eigenaar de mogelijkheid om de prestaties van zijn speler te verbeteren”.

De Linn Karousel heeft een nieuw ontwerp en bestaat uit nieuwe materialen. Dat zou moeten resulteren in een soepelere rotatie van het lager, en bijgevolg ook beter geluid. Ook wordt de spindel beter ondersteund door verbeterde toleranties van de lagervoeringen. Ook de wrijving op het drukkussenwordt verminderd door de Diamond-Like Carbon-coating. Op die manier is de “noice floor” van de draaitafel beter en is de muzikale reproductie sterker.

Stabiliteit

Dankzij verschillende verbeteringen kan meer stabiliteit gegarandeerd worden. Zo bracht Linn een sterkere koppeling tussen de schotel, de spil, het lagerhuis en het subchassis tot stand. Dit wist het te verkrijgen door te kiezen voor roestvrijstaal en een nieuw ontwerp. Belangrijk is bijvoorbeeld de borgmoerbevestiging die de stijfheid verhoogt. Zo is initieel  het zwakste punt niet langer zwak.

Daarnaast voorziet de fabrikant een sterkere behuizing voor het drukkussen. Ook levert de combinatie met een kleinere en stijvere vorm van nieuwe coating een verbetering op voor het kritieke gebied dat de rotatie en massa van de schotel ondersteunt. Door deze veranderingen slaagt Linn erin ruis te verminderen en een nauwkeurige vinylreproductie te bekomen.

Linn Sondek LP12 KarouselPersonalisatie

Linn voegde twee personalisatiemogelijkheden toe. Zo kunnen LP12-bezitters een draaitafel creëren die uniek is voor hun noden. Er is vanaf nu de mogelijkheid om de plint aan elke kleurafwerking aan te passen en het deck met maximaal 4 letters te monogrammen.

Voor de Karousel zijn dezelfde kleurafwerkingen beschikbaar als voor alle Linn-luidsprekers. Zo kunnen klanten hun luidsprekers afstemmen op hun deck om een op maat gemaakt systeem te creëren.

Verkooppunten van het merk linn