Een AV-receiver met niet minder dan 9 kanalen? Dat is wat audiofabrikant Primare ‘in de kijker’ zet. Hun spiksplinternieuwe SPA25 Prisma is specifiek ontwikkeld voor home cinema’s waarbij superieure prestaties resoluut op nummer 1 moeten staan. Om het bovenstaande ook effectief in de praktijk te brengen, zijn enkele technologieën/features toegevoegd waardoor dat geen probleem vormt. Een comptabiliteit met Dolby Atmos, DTS:X, Dirac Live EQ, 4K HDR switching, eARC en Primare’s Prisma netwerkspeler technologie? Check, dubbel check. Maar dat is nog niet eens het volledige lijstje. Benieuwd naar alle verdere details?

Primare is de welbekende Zweedse hifi fabrikant, opgericht in 1985 en gevestigd in de buurt van Malmö. Hun producten worden gekenmerkt door een unieke combinatie van perfecte geluids- en verwerkingskwaliteit, toekomstbestendigheid en een intuïtieve bediening. Overigens hebben ze door de jaren heen al verschillende prijzen gewonnen met hun producten.

Zoals eerder gezegd betreft de SPA25 van Primare een AV-receiver (9 kanalen), voorzien van alle moderne ‘integraties’ (Dolby Atmos, DTS:X, …) waar je een filmliefhebber mee kan plezieren. Wat betreft vermogen moet je je alvast geen zorgen maken. De SPA25 Prisma kan een vermogen van niet minder dan 100 Watt per kanaal leveren bij 8 Ohm (indien alle kanalen tegelijkertijd aangestuurd worden). Impressive!

Deze telg maakt gebruik van Primare’s UFPD2 versterker technologie. De efficiëntie is vastgelegd op 95% wat een stroomverbruik impliceert dat 75 procent lager ligt. Het is duidelijk dat Primare hun apparaten ontwerpt met de grootste zorg én professionalisme. Zo blijkt uit de goede lay-out van de printplaat die ontworpen is om ‘verliezen’ te minimaliseren. Naast zijn home cinema prestaties blinkt de Primare SPA25 ook uit in klassieke 2-kanaals weergave.

De Primare SPA 25 doet naar eigen zeggen veel dingen beter dan zijn concurrenten. Het doel van de ontwikkelaars was om een allround, compromisloos audiofiel klinkende versterker te bouwen. De voorwaarde die onder andere werd gesteld: qua klank (bij een 2-kanaals weergave) moet deze net zo overtuigend zijn als pure high-end stereoversterkers. Terwijl deze voor home cinema toepassingen dan weer ‘ongelooflijk snel’, dynamisch en evenwichtig moest klinken. Mét succes.

Het behoort tot de mogelijkheden om de AV-receiver in te zetten voor bi-amping. Wanneer je beslist om een stereoversterker toe te voegen, kan je ‘upgraden’/uitbreiden naar een volwaardige 11-kanaals opstelling. Nieuwsgierig welke aansluitingen voorhanden zijn?

  • Digitale ingangen: 1x coax, 2x optisch, 4x HDMI, 1x USB-A, 1x USB-B
  • Analoge ingangen: 5x stereo cinch
  • Digitale uitgangen: 2x HDMI (eARC op 1 HDMI-uitgang)
  • Analoge uitgangen: 1x Cinch pre out voor, 1x Cinch pre out midden, 2x Cinch pre out subwoofer
  • Netwerk: LAN (2 poorten), WLAN, UPnP, DLNA, Apple Airplay 2, Chromecast, Roon Ready

De adviesverkoopprijs van de Primare SPA25 Prisma is vastgelegd op 5.499 euro.

Verkooppunten van het merk primare