Nadat Oppo stopte met het maken van high-end blu-ray spelers, bleef er een leegte op die markt (lees: in dat productsegment). Iets waar Reavon graag gebruik van maakte om aan deze vraag te voldoen. Iedere liefhebber van hifi en/of home cinema’s wil toch het beste materiaal in zijn ‘setup’. Prijzen van Oppo toestellen gaan door het dak op de tweedehandsmarkt. Het Franse Reavon bestudeerde dit alles zéér goed en kwam met twee exemplaren aanzetten en ondertussen al een derde. Wie nog veel fysieke media in huis heeft én koopt, haalt met de Reavon UBR-X100 of UBR-X200 een ‘alleskunner’ in huis.

La boîte

Beide blu-ray spelers komen heel degelijk verpakt. Zo wordt niets aan het toeval overgelaten. Tegelijkertijd ben je er als consument 100 procent zeker van dat je geen beschadigd model ontvangt. De originele doos zit nog eens verpakt in een heel stevige ‘buitendoos’ zodat er geen beschadiging aan de speler komt. Naast de UBR-X100 en UBR-X200 zelf vinden we een doosje met accessoires: een verlichte afstandsbediening (met batterijen) en de nodige stroomsnoeren (afhankelijk van waar je woont). Jammer genoeg geen degelijke HDMI-kabel wat ik wel zou verwachten voor een dergelijke prijs (zie einde van deze review) en niveau waarop de Reavon UBR-X100 en UBR-X200 ‘spelen’.

Features

Het gaat hier over een 4K UHD blu-ray speler. Alles qua CD, DVD, DVD audio, blu-ray en 4K blu-ray schijfjes kan hij dus afspelen. Bij de UBR-X200 komt daar nog eens SACD bij, specifiek voor de liefhebbers van dit medium. Naast het spelen van dergelijke ‘schijfjes’ zijn de Reavon’s tevens mediaspelers om bestanden via het netwerk of USB-media af te spelen. Zowel muziek, foto als video kan je via deze manier ‘opvragen’. Hier zijn de blu-ray spelers nog steeds alleskunners, buiten ISO bestanden gerekend… Zowel de UBR-X100 als UBR-X200 kunnen overweg met Dolby Vision, Dolby Atmos, HDR10, DTS-X. Overigens zijn deze modellen high-res muziekspelers.

The player

Nee, het gaat hier niet over het liedje van Daan (The Player) maar over de Reavon natuurlijk. Ze zijn gebouwd als een tank! Een heel stevig chassis dat steunt op 4 ronde ‘poten’ ‘liquideert’ alle vibraties en resonanties. Perfect om zo het best mogelijke geluid én beeld te leveren aan de kijker en/of luisteraar. De speler heeft een mooi afgewerkt ‘brushed aluminium’ front met duidelijk display onder de disc-lade. Een trotse eigenaar kan rekenen op de nodige bedieningsknoppen (power, eject, play/pause, stop, previous en next) en een aansluiting voor USB.

Achteraan vinden we een ‘koppeling’ voor stroom, HDMI, HDMI audio only, netwerk, USB, optisch en coaxiaal. De UBR-X200 voegt daar nog eens een analoge stereo uitgang (gebalanceerde + ongebalanceerd) en analoge surround aan toe. Binnenin verschilt de UBR-X200 van de UBR-X100 door het gebruik van een ringkerntransformator met een laag geluidsniveau en minimale elektromagnetische interferentie. Hierdoor kan je genieten van een zuiver en nauwkeurig geluid.

Beeld en geluid

Voor het testen van deze spelers ging ik aan de slag met 3 media: 4K blu-ray van Dune, SACD Remagine van After Forever en mijn Synology NAS met een ‘plethora’ van films, foto’s en muziek. Het laden van Dune ging redelijk vlot. Bij het ingaan van de disc-drive hoor je wel wat geluid. Dat komt doordat het ‘schijfje’ eerst geladen wordt zodanig dat alle informatie gelezen kan worden. Daarna, bij het spelen van de film, hoor je de Reavon niet meer. Zowel beeld als geluid worden perfect weergegeven en je kan alle info wat betreft beeld, geluid, instellingen en bitrate volgen door de info-knop op de afstandsbediening. Het laden van de SACD gaat een stuk vlotter. Het ‘schijfje’ zit maar net in de speler en begint direct af te spelen. Je hoort de muziek in surround (afhankelijk van de opname).

Benieuwd naar onze video die we hebben gemaakt om zowel de UBR-X100 als de UBR-X200 op een krachtige manier voor te stellen?

Voor het afspelen via een NAS en/of USB kies je eerst het type bestand: video, foto of muziek. Vervolgens zie je welke bronnen beschikbaar zijn voor het type media. In mijn geval: de NAS. Je kan door al je mappen bladeren, voorts zie je de afspeelbare bestanden. Alles ging heel vlot. Enkel bij het laden van grote videobestanden (grote MKV’s van 4K UHD met HDR) moet je de speler wat tijd geven om het bestand te laden tot hij begint af te spelen. Eenmaal geladen, speelt alles heel vlot af en heeft de Reavon geen probleem met doorspoelen of bufferen. Daartegenover laadt mijn ‘NVIDEA SHIELD TV Pro Streaming Media Player’ met Kodi wel sneller de bestanden. Maar deze heeft dan soms wel problemen met doorspoelen.

Adviesprijs en conclusie

Zowel de Reavon UBR-X100 als UBR-X200 zijn uitstekende 4K blu-ray/mediaspelers die met ‘bijna’ alles overweg kunnen. Overigens leveren ze het beste op video én audio gebied. Voor wie geen belang hecht aan het afspelen SACD en tegelijkertijd de speler niet als DAC wil gebruiken, kan perfect voor de UBR-X100 gaan. Wie op alle gebied het beste wil is de UBR-X200 ‘the way to go’. Onlangs bracht Reavon een tussenmodel op de markt met de UBR-X110 wat eigenlijk een UBR-X100 is met SACD ondersteuning, maar dan zonder de ringkerntransformator.

Qua prijs volgen deze spelers de ‘voetsporen’ van Oppo: je betaalt 899 euro voor de UBR-X100, 1.799 euro voor de UBR-X200 en 999 euro voor de onlangs gelanceerde UBR-X110. Ben je (momenteel) nog op zoek naar een goede 4K blu-ray speler? Dan ben je zeker aan het juiste adres bij Reavon met de UBR-X100. Speel je dan graag nog SACD’s af? Ga dan resoluut voor de UBR-XX110. Wil je het allerbeste wat er op de markt verkrijgbaar is, en deze telg ook als DAC gebruiken? Dan is de UBR-X200 hoogstwaarschijnlijk jouw ‘ding’.

Mocht ik op de markt zijn voor een speler zou ik persoonlijk voor de UBR-X100 of UBR-X110 gaan. Waarom? Omdat ik ‘vastgeroest’ ben aan mijn ‘NVIDEA SHIELD’ als mediaspeler. De extra functionaliteiten van de UBR-X200 heb ik niet nodig.

Reavon UBR-X100 / UBR-X200

999 euro / 1.799 euro
8.8

Prestaties

8.0/10

Functionaliteiten

8.0/10

Prijs/Kwaliteit

8.0/10

Bouwkwaliteit

10.0/10

Design

10.0/10

Pros

  • Bouwkwaliteit
  • Duidelijke afstandsbediening
  • Beeld en geluid dat top is
  • Alles-speler

Cons

  • Speelt geen ISO bestanden af
  • Lange laadtijd bij grote bestanden
Verkooppunten van het merk reavon