Muzikanten besteden veel tijd en energie aan hun muziek om de juiste vibe te krijgen bij het nummer dat ze willen uitbrengen. Omdat hun werk wereldwijd beluistert gaat worden door verschillende apparatuur, nemen producers en sound engineers elk detail onder de loep om de audio te perfectioneren. De producten van Philips reproduceren al dit werk zo nauwkeurig mogelijk om de luisteraar de ultieme audio-ervaring te laten beleven. De Fidelio X3 over-ear hoofdtelefoon, de opvolger van Fidelio X2,  slaagt hierin voor een aanvaardbare prijs. Bovendien kreeg deze hoofdtelefoon in 2020 een Reddot en design award.

review Philips Fidelio X3

In de doos

De Philips Fidelio X3 geeft een stevige indruk. Bijgeleverd vind je een kabelklem en twee audiokabels van 3 meter met een adapter van 3,5mm-jack naar 6.3mm-jack. De memoryfoam in de luidsprekers zorgt ervoor dat de lichte hoofdtelefoon van amper 380 gram heel comfortabel aanvoelt. De schelpen passen vlotjes over je oren en oefenen nauwelijks druk uit op je hoofd. Tegelijkertijd is het moderne design mooi meegenomen. 

De lederen en satijnen afwerking met open luidsprekers geven de hoofdtelefoon een strakke look. Deze zijn bovendien afgewerkt met luidsprekerstof van Kvadrat.

Ideaal voor consumenten

In een wereld waarin vooral draadloze systemen populairder worden, kiest Philips toch voor een afneembare, zuurstofvrije, bekabelde hoofdtelefoon met inputs zowel links als rechts. Storingen of een lege batterij zijn uitgesloten. De kabel is makkelijk te vervangen en de stereo-ervaring wordt geoptimaliseerd. Met een bereik tot 40 000 hertz en een impedantie van 30 ohm creëert Philips een spectrum aan tonen die uitgestuurd worden tot 100 dB. De neodymium-drivers, die in een hoek van 15 graden om je oren staan en gevuld zijn met demping gel, zorgen voor een nauwkeurig geluid. Perfect voor consumentengebruik. 

Breed en natuurlijk klankbereik

review Philips Fidelio X3

Het uittesten gebeurde in verschillende contexten. Eerst via Spotify om consumentengebruik te simuleren. Vervolgens via enkele filmfragmenten (3D Sound Demo’s en Dolby Atmos) en tot slot via enkele specifieke programma’s zoals Ableton Live waarin de hoofdtelefoon op zijn maximale prestatie werd getest. Als muzikant vind ik het belangrijk dat alles gebalanceerd is zonder dat er bepaalde tonen geaccentueerd worden, zeker wanneer je nog geen instellingen hebt aangepast. Philips heeft dit met de Fidelio X3 goed benaderd. 

Wanneer je muziek afspeelt via Spotify blijft het geluid egaal en genormaliseerd. De stereo-instelling van de tracks wordt rond je hoofd geprojecteerd waardoor je bijna een live-ervaring hebt. De toms van de drums klinken in je oren alsof je ernaast staat. Bij een podcast komen de hoge tonen makkelijk door. De zuiverheid maakt het aangenaam om voor een lange tijd naar een gesprek te luisteren. Een comfortabele ervaring staat centraal. Bij het afmixen en experimenteren van audiotracks in Ableton Live merk je dat de hoofdtelefoon zeer allround is en dat je er een prachtig geluid mee kan ervaren. 

review Philips Fidelio X3De hoofdtelefoon levert enorm goede prestaties, maar tijdens het testen viel me wel op dat je sneller omgevingsgeluid hoort doordat het een open ontwerp is. Tegelijkertijd viel me op dat je in sommige situaties het ‘wrijven’ van de kabel hoort over bijvoorbeeld de rand van de tafel. Is dit een reden om hem links te laten liggen? Neen. Wanneer je hem in rustige, huiselijke omgeving gebruikt, is dit kleine nadeel verwaarloosbaar.

Goede kwaliteit voor een aanvaardbare prijs

De prijs van 349 euro maakt van deze hoofdtelefoon een allrounder die je voor veel doeleinden kan gebruiken. Je krijgt geëgaliseerd, neutraal geluid voor zowel muziek, podcasts als films. Zeker wanneer je toestel Dolby Atmos of andere varianten ondersteunt, presteert de Philips Fidelio X3 optimaal. Producers en DJ’s zullen minder fan zijn omwille van de open achterkant waarbij omgevingsgeluid hoorbaar blijft. Voor gebruik in een thuisomgeving is de hoofdtelefoon ideaal. Het strakke design met lederen afwerking spreekt aan. Een aanrader voor iedereen die een hoofdtelefoon zoekt voor verschillende doeleinden.

Philips Fidelio X3

€ 349,-
8.6

Prestaties

8.0/10

Prijs/Kwaliteit

8.5/10

Bouwkwaliteit

9.0/10

Design

9.0/10

Pros

  • Strak, modern design
  • Gebalanceerd, neutraal geluid
  • Allrounder, bruikbaar voor vele doeleinden
  • Aanvaardbare prijs
  • Degelijk, stevig gebouwd

Cons

  • Omgevingsgeluid blijft hoorbaar (open hoofdtelefoon), niet ideaal voor producers en DJ’s
Verkooppunten van het merk philips