Het was zo’n beetje eind 2009 toen de eigenwijze maar vooral geniale Charles Hansen zijn eerste stand-alone DAC op de markt bracht. Tot dan toe was hij altijd weg gebleven van een losse convertor omdat het scheiden van de DAC en het loopwerk nogal wat voet in de digitale aarde had. Het vergrootte namelijk de kans op jitter en was daarmee naar zijn mening technisch en klankmatig niet echt een goede optie. Totdat hij samen met vriend Gordon Ranking van Wavelenght Audio op het idee kwam om de USB bus van de computer te optimaliseren voor audio weergave: Gordon schreef het Streamlenght Asynchronus Transfer Mode protocol, een bloedslim stukje software die een outboard DAC in controle stelt over de cruciale Clock. Negatieve effecten van de computer worden daarmee buiten spel gezet terwijl de DAC de klankbepalende Clock dicteert. Ayre Acoustics was de eerste die deze techniek toe mocht passen – de QB 9 USB DAC sloeg in als een bom(metje).

Van Ayre naar Beter
De QB-9 USB DAC onderging vanaf zijn introductie een aantal kleine en grote verbeteringen en is nog altijd één van de meest muzikale oplossingen om muziek vanaf een computer of muziekserver tot een analoog signaal om te toveren. Hij doet dit met die typische Ayre klank – warm, vloeiend en heerlijk rijk van toonkleur. Trouw aan Ayre Acoustics filosofie zijn alle verbeteringen altijd als Upgrade beschikbaar gemaakt zodat een QB-9 van 2009 net zo goed en up-to-date kan zijn als de laatst geleverde QB-9 DSD uitvoering.

Maar Ayre Acoustics pioniert verder en met de ontwikkeling van de QX-8 en QX-5 modellen innoveerde Ayre technieken die de weergave vanaf de USB aansluiting naar een nog hoger niveau weten te tillen. Die innovaties zijn nu als Twenty Upgrade ook beschikbaar voor de trotse QB-9 bezitter!

QB-9 Twenty Upgrade
Elk QB-9 model, ongeacht de leeftijd kan men opwaarderen naar de Twenty uitvoering. Maar wat houdt deze Twenty Upgrade precies in? Hieronder zetten we de belangrijke punten op een rij:
– Compleet nieuw analoog uitgangscircuit op basis van Ayre’s Diamond output stage brengt nog meer openheid in de klank en verbetert de basweergave
– Verlaagde ruisvloer dankzij een nieuwe differentiaal versterker op basis van JFET’s
– AyreLock power supply voedingsregulatie
– Verbeterd AC filter minimaliseert de gevoeligheid voor vuil vanaf het lichtnet
– Nieuwste generatie ESS Sabre DAC chip vergroot de signaal-ruis afstand en de resolutie
– Zes laags printlayout voor maximale separatie van verschillende circuits
– Ayre’s unieke Re-Clocking circuit
– PCM weergave tot 384 kHz
– Native DSD compatibiliteit tot DSD256 (4x)
– HDCD decodering

Het klankmatige verschil is aanzienlijk. De ruimtelijkheid neemt toe, de kracht maar vooral doortekening in het laag is opvallend beter en er lijkt nog meer rust te zijn. Na de Upgrade worden de units voorzien van het Twenty logo.

Werkwijze en prijs
Hoe gaat de Upgrade in zijn werk? Aan de hand van het serienummer van de bestaande QB-9 bestelt Reference Sounds het juiste Upgrade Board bij Ayre Acoustics. Zodra deze bij hen binnen komt maken zij een afspraak om de Upgrade in te plannen. Ze monteren en testen de boards waarna de klant na een korte pitstop volop kan genieten van zijn nieuwe QB-9 Twenty.

De Twenty Upgrade is mogelijk voor alle QB-9 uitvoeringen en heeft een adviesprijs van € 1790,-

De Upgrades worden Medio September leverbaar, vroegtijdig reserveren wordt aanbevolen.

Verkooppunten van het merk ayre