Tijdens het Dutch Audio Event in Veldhoven werd de Veddan Origin speaker voor het eerst geïntroduceerd bij het grote publiek. Na twee dagen een volle zaal met enthousiaste bezoekers, kon Veddan tevreden terugkijken op een geslaagde introductie. Wij hadden het geluk om de Veddan eerder al te kunnen beluisteren in ons AV2D auditorium. 

De Veddan Origin speaker is het eerste product van Veddan. Een actief luidsprekersysteem dat in niets vergeleken kan worden met een traditionele speaker. Niet alleen qua vormgeving, maar vooral op het vlak van technologie. Zet alles wat je weet over traditionele luidsprekerbouw even opzij en probeer te volgen.

VEDDAN ORIGINE review luidsprekers

Benieuwd naar onze leuke review video die wij maakten van de Veddan Origin speaker waarin je alles ontdekt over hetgeen deze audiofiele luidsprekers jou te bieden hebben?

Ultra Fast Membrane-modules

De Veddan Origin speaker is ontworpen op basis van magnetostatische principes. Het actieve speaker systeem is samengesteld uit twee cylinders. In de bovenste cylinder bevinden zich twee identieke Ultra Fast Membrane-carousellen. In elke caroussel bevinden zich zes membranen die ongeveer half zo dik zijn als een mensenhaar. Die membranen zijn strak gespannen rond een magnetische strip. Stroomimpulsen brengen de membranen in beweging. De bewegingen van die membranen worden omgezet in muziek. De elementen met de membranen worden per paar gemonteerd in een spievormig metalen frame. Alle kunststofonderdelen van het frame worden in eigen huis met een 3D-printer gefabriceerd. De zes membranen per module worden gemonteerd rond een denkbeeldige as. Samen vormer ze een soort carrousel. De in totaal twaalf membranen worden aan de bovenkant van de cylinder samen gehouden door een uit één stuk gefreesd aluminium deksel dat ook ter plekke gefabriceerd wordt. Dankzij de door Veddan gepatenteerde UFM technology kan deze enige driver 99,5 % van het frequentiespectrum weergeven, met een minimale vervorming.

UFM Technology

In de onderste luchtdichte cylinder van de Origin speaker bevindt zich één grote 10” woofer die het laag moet leveren. De eveneens in de onderste cylinder ingebouwde klasse D-versterker die door Veddan gemodificeerd werd, levert maar liefst 1500 Watt vermogen. Per speaker, wel te verstaan. Daarnaast is er ruimte voor de analoge en digitale aansluitingen. Bedraad via gebalanceerde XLR of ongebalanceerd met een speciale kabel of stekker. Draadloos met WiSa bij 24 bit 96Khz. Dank zij DSP kan het Origin luidsprekersysteem aangepast worden aan de luisterruimte. De twee cylinders waaruit de Origin speaker opgebouwd is, worden op een vernuftige manier met elkaar verbonden. In de tussenruimte zit een al even vernuftige sfeerverlichting met instelbare kleuren. 

Lees ook


Arteluthe Stiletto ReviewArteluthe Stiletto: Review

 


 

Omnidirectionele afstraling

VEDDAN ORIGINE review luidsprekersDank zij de Ultra Fast Membrane-carousellen die het geluid 270° rondom afstralen is de Origin een omnidirectionele speaker. Hierdoor krijgen faseverschuivingen en vervormingen geen kans. De timing van de Origin speaker is dan ook perfect. In tegenstelling tot andere omnidirectionele speakers gebruikt Veddan echter geen filters die de timing alleen maar zouden kunnen verstoren. 

De set

Voor de luistertest met de Veddan Origin speakers gebruiken we de Chord Hugo TT2. Niet alleen als DAC, maar ook als volwaardige voorversterker. De muziek van Qobuz in High Res streamen we via de BlueSound Node. Meer is er niet nodig om een volledig muzieksysteem samen te stellen. Wetende dat de Veddan Origin speaker gebouwd is volgens magnetostatische principes, denken we even terug aan de grote, vlakke magnetostatische speakers van weleer. We herinneren ons niet alleen hun karakteristiek, uiterst gedetailleerd geluid in het hoog en het midden maar ook het laag dat meestal in gebreke bleef.

Lees ook


Chord Electronics Hugo TT2 reviewChord Electronics Hugo TT2: Review

 


 

Luisteren

We beginnen met Baixi Baixi van Yeahman. Een vrolijk liedje met veel exotische klanken, percussie en fijne vrouwenstemmetjes dat ons herinnert aan de enorme transparantie van magnetostaten. De Veddan voegt er wel een erg diepe baslijn aan toe die we nooit eerder bij een magnetostaat waarnamen. Het sobere en ingetogen Nobody’s Baby Now van Nick Cave & The Bad Seeds, live in Alexandra Palace, met enkel piano en de weemoedige stem van Nick Cave beroert ons. Net zoals de manier waarop de Veddan het live gevoel weergeeft. Ongecompliceerd en puur. Don’t Worry About Me van Frances doet ons ruimte en tijd verliezen. Het klankbeeld dat de Origin hier neerzet is verbluffend. Dat geldt ook voor de positionering van de piano en de stemmen. Follow The Sun van Xavier Rudd met akoestische gitaar, mondharmonica en een vrij stevige bas is een song die naar de keel grijpt. De Origin trekt ons diep mee in het fraaie klankbeeld waardoor we de aanwezigheid van de speakers niet eens meer ervaren.

Met Midnight Blues van Joe Bonamassa, live at Beacon Theatre toont de Origin speaker wat hij kan. Het snerpende gitaarwerk van Bonamassa en de orgelriedel op de achtergrond, zwellen geleidelijk aan tot een muzikaal vuurwerk. Met een ruimtelijkheid waardoor we ons met gesloten ogen aanwezig voelen in Beacon Theatre. De bas is zo lekker vol dat we de druk bijna in onze buik voelen, zoals dat bij live optredens vaak het geval is. Balada Para Un Loco van Dulce Pontes begint fluweelzacht. Maar algauw ervaren we de krachtige uithalen van de Portugese fadozangeres en de alom aanwezige bandoneon. De detaillering is van die aard dat we de positionering van Pontes en haar muzikanten op het podium als het ware kunnen aanduiden. Zelfs als we het volume behoorlijk terugschroeven, blijft de detaillering overeind.

Met Danse macabre van Eiji Oue gaan we de klassieke toer op. Een veelzijdig muziekstuk met strijkers, paukenwerk en de soloviool van Oue. Een muziekstuk dat een pak power en tegelijk veel controle vraagt van de Origin speaker die echter zonder verpinken zijn werk doet. Met Mahler’s Symphony N°. 1 met dirigent Dietrich Fischer-Dieskau trekken we alle registers open. Muzikaal geweld met talloze muzieklijnen die elk het uiterste vragen en krijgen van de Veddan Origin. De ongelofelijke power van de 2 x 1500 Watt blijkt uit het gemak waarmee de Origin deze zware beproeving doorstaat. Zonder enige vorm van kleuring of andere storende elementen. Al hadden we in het midden precies toch net een beetje meer openheid verwacht.

Het afstraalgedrag van de Origin maakt dat we overal in de luisterruimte kunnen genieten, zonder ons te moeten fixeren op een sweet spot. De ruimtelijkheid en de soundstage zijn erg groot en impressionant. De Origin levert een krachtige en precieze geluidsweergave met een uitstekende dynamiek waardoor het gevoel van een live concert echt tot uiting komt. De dynamiek van de Veddan speakers, in combinatie met hun precisie, hebben ons weten te raken.

Conclusie

Het Veddan Origin speaker systeem heeft een fors prijskaartje van €19.965,- per speaker. In ruil voor dat aanzienlijke bedrag krijg je een wel heel speciaal muzieksysteem dat gebruik maakt van gloednieuwe technologie. Met een uniek uiterlijk en een zeer leuke live klank. Ideale speakers voor liefhebbers van magnetostaten, maar dan zonder de nadelen er van. Bij Veddan zijn ze er klaar voor om de Hifi wereld te bestormen met de Origin speaker. We hopen dat niets of niemand hen nog tegenhoudt.

Veddan Experience Center

Zin om zelf ook kennis te maken met het Veddan Origin speaker systeem? Maak dan snel een afspraak voor een luistersessie in het Veddan Experience Center. Je bent van harte welkom bij Veddan aan de Logistiekweg 34 in Doetinchem. Ook bij Listening Matters in Den Haag ben je welkom. Stuur een mailtje en maak een afspraak.

Op het moment dat we deze review schrijven, ontvangen we een bericht van Veddan waarin Veddan een nieuw product aankondigt. De voorstelling zal medio december plaats vinden. Meer details zijn op dit moment nog niet bekend. Wil je op de hoogte blijven? Schrijf je dan zeker in voor onze nieuwsbrief en mis het niet.

Veddan Origin speaker

€19.965,- per stuk
8.9

PRESTATIES

9.5/10

FUNCTIONALITEIT

9.5/10

BOUWKWALITEIT

9.0/10

PRIJS/KWALITEIT

8.0/10

DESIGN

8.5/10

Pros

  • Precisie i.c.m. de power van een live concert
  • Actief systeem (inregeling mogelijk)
  • Afstraalgedrag
  • Uniek design
  • Vrij onbekend merk

Cons

  • Design, misschien niet door iedereen gesmaakt
  • Aan de naamsbekendheid wordt gewerkt