Wie AudioXperience Nuenen zegt, zegt tegelijkertijd Martijn Lavrijsen & Erik Paulus. Anders gesteld: twee gepassioneerde muziekliefhebbers die het audiobedrijf runnen. Al is gepassioneerd misschien nog een understatement. Joviaal, hartelijk en goedlachs. Zo leerde ik de heren van AudioXperience kennen. Op uitnodiging was AV2D te gast voor een introductie van de spiksplinternieuwe 7-serie die het gerenommeerde merk Soulution onlangs heeft gelanceerd. De 727 en 757 voorversterkers zijn de nieuwste paradepaardjes uit de stal van het Zwitserse audiomerk. In een gezellige en aangename setting maakten we kennis met de eerste producten uit Soulution’s gloednieuwe 7-serie. Ze gaven het beste van zichzelf tijdens een acte de présence mét special guest… Spoiler alert: wij hebben er alvast van genoten! 

Geschiedenis Soulution

AudioXperience Soulution 757Mocht je Soulution nog niet kennen, het is eigendom van Spemot (een bedrijf dat gevestigd is in het Zwitserse stadje Dulliken). Spemot is een gekende ontwerper én producent van elektronische apparaten en elektrische motoren die onder andere gebruikt worden in de auto-industrie. Spemot focust zich voornamelijk op 2 items: enerzijds maatwerk en anderzijds innovatie. Rekening houdend met de wensen en noden van de klanten.

Het merk Soulution maakt onderdeel uit van Spemot. Hier wordt de focus gelegd op premium audio. Gecombineerd natuurlijk met de kernwaarden van Spemot die hierboven vermeld staan. Cyrill Hammer en Roland Manz, de twee eigenaren, hebben dit audiobedrijf uit de grond gestampt. Mét succes.

Hoe dan? Zowel Cyrill als Roland zijn allereerst gepassioneerd door alles wat te maken heeft met audio. Dat was de start. Ze hebben naar eigen zeggen veel geluisterd naar topversterkers van Amerikaanse en Japanse makelij. Vervolgens besloten ze om een nieuwe uitdaging aan te gaan. Hun doel op dat moment? Een portfolio van audioproducten opbouwen dat een nieuwe en zelfs hogere standaard zou neerzetten. Een snelle zoektocht via Google bevestigt dit alleen maar. De recensies zijn lovend. Mission accomplished!

Robuust: tot en met

Geluidstechnisch zou het al zeer goed moeten zitten, als we ons baseren op alle reviews. Benieuwd wat de praktijk brengt (zie later in dit verslag). Op estetisch vlak mogen de producten natuurlijk niet achterblijven. Het haast Bauhaus-achtige design kan omschreven worden met termen zoals stijlvol en doeltreffend. De compromisloze ontwerpen staan in functie van de muziekbeleving.

Op het gebied van productniveau’s is het merk actief qua geïntegreerde versterking, voor/eindversterking, D/A-converters en top of the line phonostages. Het merk heeft oplossingen op 3 verschillende niveau’s: de 7-, 5- en 3-serie. Ze hanteren zeer strenge maatstaven als het gaat om kwaliteit. Enkel het beste is goed genoeg. Klinkt als muziek in de oren!

Om het onderste uit de muzikale kan te halen, heb je wel wat nodig (qua componenten, onderdelen, …). Dat blijkt ook uit de ‘omvang’/grootte van de meeste Soulution producten. Potig, robuust en duurzaam zijn sleutelwoorden. Door hun fraaie, tijdloze en premium design integreren ze naadloos in elke luisterruimte. Iets wat al meermaals bevestigd werd met prestigieuze designprijzen.

Dezelfde zorg en professionaliteit, als bij de ontwikkeling van de elektronica, wordt aan de dag gelegd wanneer het gaat om geluidskwaliteit. Het is duidelijk dat de ontwikkelaars/ontwerpers niet over één nacht ijs zijn gegaan. Zo wordt er niet alleen rekening gehouden met alle technische vereisten, maar ook met elementen zoals stabiliteit, warmteafvoer, … Al lichten we zo nog maar maar het tipje op van de muzikale sluier.

AudioXperience x Cyrill Hammer

AudioXperience Nuenen Soulution 7-serieOntdek een andere dimensie in muziekweergave, stap in de wereld van Soulution. Was het al duidelijk dat ook AudioXperience volledig overtuigd is van de Soulution-kwaliteiten? Ze kaderen het als audio-oplossingen van het hoogste niveau, vormgegeven in een elegant en tijdloos design. Ook dat is van toepassing op de nieuwste paradepaardjes: de 727 en 525 voorversterkers. Voor deze gelegenheid zakte Cyrill speciaal af naar Nuenen om deze ‘kroonjuwelen’ voor te stellen aan een select publiek. Ook wij waren van de partij om de 7-serie te ervaren. In dit verslag ontdek je alle nieuwigheden, met inbegrip van de ins en outs.

Mocht je niet meteen de tijd hebben om dit verslag te lezen: we maakten ook een bijhorende video waarin Cyrill de higlights spreekt van zowel de 727 als de 757 voorversterker.

High End Munich 2023

Beide voorversterkers werden officieel voorgesteld op de High End Messe in München. Eigenaar Cyrill verteltde vol trots dat de 7-serie van de grond af nieuw ontworpen is. Hij omschreef deze nieuwe exemplaren met een term als ‘superieur’ in vergelijking met hun veelgeprezen voorgangers. Al het mogelijke is gedaan om de prestaties van hun toplijn op eenzame hoogte te krijgen. Dat was alvast het doel. Of ze daarin geslaagd zijn? Niet alleen Cyrill is daar volledig van overtuigd, maar ook het team van AudioXperience Nuenen. Het resultaat stond te spelen in volle glorie op de High End Munchen show. Of wij ons daar ook bij aansluiten? Dat ontdek je in dit event verslag.

AudioXperience Nuenen Soulution 7-serie

Soulution 727 en 757 voorversterkers

Laat het duidelijk zijn: zowel de 727 als de 757 voorversterker speelt in het topsegment. Om het in voetbal termen uit te drukken: Champions League. Ze richten hun pijlen zeer hoog. Communicatie-technisch laten ze dat ook duidelijk uitschijnen. Zodus liggen de verwachtingen zeer hoog…

De 757 voorversterker is voornamelijk ontwikkeld met audiofielen in het achterhoofd die gepassioneerd bezig zijn met vinyl. De term audiofielen is hier zorgvuldig uitgekozen. Waarom? Dynamiek, muzikaliteit en verfijning zijn het magische trio – terwijl het muzikale signaal intact blijft. Deze hoogwaardige telg is volledig geoptimaliseerd voor Moving Coil en Moving Magnet elementen, maar ook voor optische elementen van DS Audio. Directe ingangen voor de tape-koppen van spoelenrecorders zijn aanwezig. Ook leuk om te vermelden: de-emphasis curven kunnen geselecteerd worden. Zowel voor vinyl als spoelenrecorders. Op die manier worden de analoge platen uit jouw favoriete vinyl-collecties zo nauwkeurig mogelijk gereproduceerd.

De nieuwe 727 voorversterker heeft enkele andere sterktes. Allereerst is er de nieuw ontworpen referentie behuizing. Het ruisniveau is verminderd met ongeveer 20 dB. De bandbreedte is verbreed tot 20 MHz, de kanaalscheiding is verhoogd met 30 dB. Er is naar eigen zeggen geen meetbare vervorming. Dat zijn de highlights van de 727 in vogelvlucht. Klinkt goed!

Opstelling van het systeem

Om je een idee te geven qua setting: de luistersessie ging door in de akoestisch geoptimaliseerde luisterruimte van AudioXperience Nuenen. Het aanzicht was minstens even fraai als de gebruikte componenten. Qua systeem: de Soulution 727 werd gecombineerd met twee mono geschakelde Soulution 511 eindversterkers, een compleet dCS Vivaldi systeem voor streaming-audio, TechDAS Airforce III draaitafel voorzien van een Graham Elite arm en TechDAS TDC01-Ti element. De Magico M2 luidsprekers werden gebruikt in combinatie met Crystal Cable Van Gogh bekabeling.

Luisterimpressies

Dat klinkt allemaal leuk op papier. Maar hoe ervaar je dit nu in de praktijk? En waartoe zijn deze exemplaren in staat? Een luistersessie dringt zich op. Uiteraard onder het genot van een drankje en leuke mensen.

AudioXperience Nuenen Soulution 7-serieOm er even in te komen, beginnen we heel rustig. Take Me Apart van de Amerikaanse singer-songwriter Brian Fennell (afgespeeld via TIDAL). Deze song, afkomstig van het Sacred Spaces-album, is origineel opgenomen in de St. Mark’s Cathedral in Seattle (lees: Fennell’s thuisstad). De instrumenten werden minimaal ingezet, dus geen grote orkesten of dergelijke. Een track die heel ingetogen en emotioneel wordt gebracht. Hoewel het opgenomen is in een kerk, merk je een bepaalde vorm van kwetsbaarheid. Hoewel we in een ietwat compactere ruimte zaten voor het luisteren, voelde je heel snel de ruimtelijkheid van de kerk (=opnamelocatie). Ik neem vooral mee: een exacte timing met inbegrip van een brede soundstage. Impressionant wat een dergelijk systeem kan neerzetten. Ondanks dat we niet in een gigantsiche kerk zaten, maar wel in een gezllige luisterruimte in Nuenen. De eerste indrukken waren alvast positief.

We blijven nog even in kerkerlijke sferen. We verplaatsen ons naar de St. Andrew’s Church in Toddington (Verenigd Koninkrijk) voor ‘La Guitarra Española’ van barok-gitarist William Carter. Ook hier viel de ruimtelijkheid goed op. Instrumentaal verschuift alles meer richting de gitaar. Bij de reproductie viel één ding heel goed op: het verschuiven van de vingers op de snaren. Opvallend hoe je dergelijke micro-details toch te horen krijgt. Ik citeer graag uit mijn notities: je voelt dat er met passie gespeeld wordt. De productie is loepzuiver en wordt even helder gereproduceerd.

AudioXperience Nuenen Soulution 7-serieLaten we nu eens de 757 voorversterker op de proef stellen. Tijd voor vinyl! Gezien de vele opties (MM, MC, DS Audio-elementen, de-amphis curven, …) lijkt dit toch wel een interessante keuze te zijn voor muziekliefhebbers/audiofielen. Eerst krijgen we een opname uit 1989 te horen. Authentiek, zo klonk het (in positieve zin uiteraard). Herinner je de micro-details waarover we spraken bij La Guitarra Española? Ook hier kwamen ze goed uit verf. De gitaaraanslagen kon je ontzettend goed ervaren. Ook opvallend: de fase en timing. Perfect!

Tot nu toe: allemaal relaxte nummers met een ‘lekker sfeertje’. Maar wat als het systeem meer elektronische muziek krijgt voorgeschoteld? Blijft de muziek hier overeind? Ja hoor, de timing kwam duidelijk naar voren met een een opmerkelijke ‘kick’ in het laag die ik niet verwacht had. Een stevige ‘punch’ die bereikt werd zonder subwoofer. Ook bij een pop-nummer houdt het systeem goed stand. Enthousiast, duidelijk en direct. Zo noteerde ik tijdens het muziekstuk.

Next up: The Song of the Sibyl door Jordi Savall. Zowel de vocalen als de instrumenten waren mooi op elkaar afgestemd. Ook hier viel de openheid op, inclusief een grote soundstage. Stemmen waren duidelijk te horen, zonder dat de instrumenten ‘overklast’ werden. Klasse!

Om af te sluiten: de Carl Orff Carmina Burana (1967) dat geregistreerd werd op de Deutsche Grammofon in het stuk ‘In Taberna Quando’. Dit werd uitgevoerd door het Orkest van de Duitse Opera (Eugen Jochum). Wat een uitpakker en tegelijkertijd een afsluiter voor deze luistersessie. Er zaten veel up’s en down’s in qua muziek, waarmee het systeem moeiteloos overweg kon. Een goed stereobeeld die een stevige dynamiek aankan. De scheiding tussen koor en instrumenten klonk verassend natuurlijk… WAUW!

Impressionant wat dit topsysteem kan neerzetten. En op dat niveau, complimenten aan het Soulution-team!

Soulution: uniek in al zijn facettten

Ook interessant om mee te geven. Wanneer je het verhaal hoort van ontwerper Cyrill Hammer, merk je al heel snel: hier is goed over nagedacht. Tot in de kleinste details. Wanneer je als ervaren vakjournalist/reporter/interviewer probeert om iemand het vuur aan de schenen te leggen door een ietwat kritischere vraagstelling, en je krijgt een antwoord op de vraag dat goed onderbouwd is met wel doordachte elementen. Dan weet je dat het team van Soulution hun werk zeer goed heeft gedaan en echt tot op het bot is gegaan.

AudioXperience Nuenen Soulution 7-serie

Als merk varen ze hun eigen koers. Ze zijn niet geïnteresseerd in wat andere mensen denken. Ze doen hetgeen wat zij denken dat goed/juist is. Eén voorbeeld: er wordt wel eens gezegd dat negatieve feedback ‘slecht’ is. Per definitie is dat misschien wel zo, maar als je weet hoe je het kan gebruiken (in functie van…) met een positief resultaat als gevolg: is die negatieve feedback dan nog wel zo ‘negatief’ als wij denken? Bij Soulution hebben ze daar hun eigen gedachten over.

Moraal van het verhaal

En dat brengt ons naadloos bij de eindconclusie van dit verslag: apparatuur, componenten, technieken, … Het zijn maar werk- of hulpmiddelen om een bepaald doel te bereiken. In alle gevallen is het eindresultaat het allerbelangrijkste. Met andere woorden: wat kan neergezet worden qua geluidskwaliteit. Iets wat ze bij Soulution zeer goed hebben begrepen.

Naar onze mening, zeker de moeite waard om eens te ontdekken. Onthoud wel: als je serieus muziek wilt spelen op dit high-end niveau, zul je wat dieper in je portemonnee moeten tasten. Kortom: wil jij genieten van mooie muziek die gebracht wordt door fraaie producten? Ontzettend vriendelijke mensen incluis? Dan is AudioXperience Nuenen een zeer geschikte uitvalsbasis om alle series van Soulution te ontdekken (en meer). Afspraak op het volgende adres: Spegelt 66, Nuenen (Nederland).

Verkooppunten van het merk soulution