Vandaag is het zover, de officiële introductie van de SabrinaX is een feit. Naar eigen zeggen dé evolutie van Wilson Audio’s kleinste vloerstaande luidspreker: de Sabrina die ze vijf jaar geleden vol trots aan hun portfolio mochten toevoegen. Het was een strakke speaker met bescheiden afmetingen die zorgde voor buiten proportionele prestaties, aldus Wilson Audio. Alle typische kenmerken en technieken van het audiomerk waren hier in verwerkt waaronder de levensechte dynamische expressie, de drive in het laag en het grootse klankbeeld.

Wide Screen Audio Wilson AudioMaar omdat ‘goed’ nog niet goed genoeg is bij Wilson Audio, zijn ze nog een stapje verder gegaan. Omdat Wilson Audio altijd streeft naar de perfectie zijn ze na de lancering van hun kleinste vloerstaande luidspreker nog verder blijven doorontwikkelen. Door opzoek te blijven gaan naar nieuwe mogelijkheden en technieken heeft hen dat gebracht tot hun recente introductie van de machtige Chronosonic XVX, Wilson Audio’s meest extravagante productie luidspreker tot nu toe.

En dat brengt ons naadloos bij de lancering van hun SabrinaX. Voorzien van alle typische kenmerken van zijn voorgangers maar wel teruggebracht tot de essentie. Ongekend goed, zo zouden ze zelf deze gloednieuwe speaker omschrijven met twee woorden. De uiterlijke verandering lijkt zeer subtiel te zijn maar de de klankmatige stap die Daryll en zijn team hebben weten te zetten zouden ronduit indrukwekkend moeten zijn, aldus importeur Reference Sounds.

“Na het verlaten van het aardse trad zoon Daryll Wilson in de voetsporen van zijn overleden vader. Recente modellen als de Sabrina en de Sasha DAW kwamen al van zijn hand. Met de WAMM MC als nalatenschap besloot Daryll de lat voor zichzelf en zijn ontwerpteam nog hoger te leggen.”

Al snel na de ‘overname’ verscheen de Chronosonic XVX op de markt, Wilson Audio’s meest extreme productie luidspreker tot nu toe. Hierbij stonden innovatie, technologie, nieuwe materialen en productietechnieken absoluut centraal. De opgedane kennis en eigen ontwikkelde research methodiek zal je ongetwijfeld terug vinden in alle modellen die nog zullen volgen. Hier is bijvoorbeeld de nieuwe SabrinaX het directe bewijs van.

Met de komst van deze speaker zijn er onderhuids heel wat nieuwe verbeteringen aangebracht die de naam en faam, die de Sabrina ooit neerzette, vol trots verder zet. Hieronder sommen we voor jullie de belangrijke nieuwigheden op.

X-Material

Wilson Audio SabrinaXOm korte metten te maken met paneel resonanties, beter gekend als ongewenste trillingen die de geluidsweergave sterk kunnen beïnvloeden, is er gekozen om de speaker volledig uit te rusten met het befaamde X-Material. Hierdoor is de kastconstructie opgewassen tegen deze resonanties die Wilson Audio, kost wat kost, wou vermijden.

Het is een uniek en exclusief vervaardigd composiet materiaal van Wilson Audio dat door de jaren heen verder is doorontwikkeld om zo de functionaliteit ervan te optimaliseren. Extreem stijf, inert, keihard maar toch met een gunstige interne demping. Meer is er niet nodig om om de resonantie verschijnselen te minimaliseren naar quasi 0.

Drivers

Wie kent nu niet de gerenomeerde Convergent Synergy Dome van Wilson Audio? Het staat bekend om zijn natuurlijke precisie en ongekende resolutie, zonder enige vorm van stress of hardheid. Bij de SabrinaX draait alles vooral rond deze zelf ontwikkelde soft-dome van de 5e generatie.

Alhoewel de Midrange unit zelf geen wijzigingen heeft is de interne kastconstructie en tuning compleet aangepast. De aluminium poort heeft plaats gemaakt voor een slotted vent, direct aangebracht in het X-Material. In combinatie met de stijvere kast en crossover heeft het cruciale middengebied nog meer doortekening en rust terwijl kleine nuances nog beter blootgelegd worden.

Onder de 5,25” midrange is er de 8” woofer terug te vinden die rechtstreeks afkomstig is uit de Sasha DAW. De laag weergave van de Sabrina was eerder al één van zijn meest opvallende kwaliteiten. Het enorme gewicht waarmee bastonen weergegeven worden, de diepgang en de controle zijn onvoorstelbaar voor een luidspreker van deze afmeting.

“En laat het nu net dat zijn waar de SabrinaX nog een schepje bovenop doet. Vooral op het vlak van timing en coherentie zou deze speaker heer en meester zijn. Zijn laag fundament grijpt je en verlegt de grenzen van het haalbare met een impact zoals alleen een Wilson Audio dat kan.”

AudioCapX

Ben jij op zoek naar een luidspreker voorzien van de allerbeste componenten? Dan zit je met de Wilson Audio SabrinaX helemaal goed. Voor de productie ervan hebben ze geen gebruik gemaakt van de ‘standaard’ componenten die op de markt verkrijgbaar zijn. Integendeel, met de overname van hun condensator toeleverancier zijn ze nu in staat om zelf het volledige productieproces in handen te nemen.

Het resultaat? Dat is de Wilson Audio’s eigen ontwikkelde AudioCapX condensator. De condensator vervult meerdere rollen in het scheidingsfilter waarbij de positie in serie met de tweeter wellicht de meest cruciale is. Ook heeft ze de taak om hoge frequenties door te laten en lage frequenties te blokkeren. Dat is wat dé ideale condensator precies moet doen, zonder vervorming van het originele signaal.

Samengevat, de rode draad doorheen de SabrinaX luidspreker is ongetwijfeld de evolutie. Op zoek gaan naar de grenzen van techniek met als doel, het reproduceren van muziek van een overtuigingskracht waardoor het bijna niet van de realiteit te onderscheiden is.

“Does it sound real? Dat is de grote motivator achter iedere stap die het team zet. Wat ons betreft doet de nieuwe SabrinaX dat als geen ander en is er in deze klasse geen enkele luidspreker die muziek met zoveel urgentie, definitie en gewicht weet te reproduceren. Geniaal.”

Heel veel belovend dus! De SabrinaX is ondertussen al verkrijgbaar voor een adviesprijs van 24.490,- euro in de standaard WilsonGloss kleuren waaronder Carbon, Galaxy Gray en Quartz of voor 25.990,- euro in de WilsonGloss kleuren (Crimson Satin, Diamond Black en Ivory).

Voor meer informatie, breng gerust eens een bezoekje aan de website van Wilson Audio of Reference Sounds.

Wilson Audio SabrinaX

Verkooppunten van het merk wilson-audio