JBL (onderdeel van Harman Kardon) heeft afgelopen zomer weer enkele leuke speakers gereleased waaronder deze kleine CLIP 4. Sinds de kick-off 6 jaar geleden met de CLIP 1, waarvan ik toen mijn 3 kinderen elk één heb gegeven, heeft JBL een tweede en derde versie van deze draagbare luidspreker op de markt gebracht. De CLIP1 klonk goed en had meteen al dat handig haakje. Benieuwd om te ontdekken wat JBL heeft verbeterd met de lancering van hun CLIP 4.

JBL CLIP 4 Review

De JBL CLIP 4 is een chil, vlot in de hand liggende speaker geworden die 10 uur lang een JBL Original Po Sound muziekweergave van je playlist geeft. Dat terwijl hij, met zijn Clip-haak aan je rugzak bungelt, op weg naar ‘whatever outdoor or indoor fun place’ je wilt gaan.

Doe je een trektocht met je jeugdvereniging, lig je op het strand met vrienden of op de camping van een festival, een dagje in een tropisch zwemparadijs, op de skipiste, onder de douche, stof, regen en zelfs een val in water zullen jou en je speaker niet stoppen. De stylisten onder de avonturiers kunnen kiezen uit 7 kleurvariaties zodat je hem lekker kan doen contrasteren of net onopvallend aan je tas, rugzak of riem kan hangen.

JBL CLIP 4 Review

Unboxing of met andere woorden: hoe levert JBL deze speaker?

Als je de stevige verpakking opent, vind je CLIP 4 samen met een 30 cm lang USB-C laadkabeltje, een foldertje als snelstartgids, het garantiebewijs en een veiligheidsvoorschrift. Ik lees helemaal niet graag handleidingen en blijkbaar weten ze dat bij JBL. De snelstartgids bestaat uit 8 bladzijden met elk 1 duidelijke afbeelding. Je moet dus niet lezen maar wel prentjes kijken, wat veel leuker is.

In het snelstart foldertje vind je de inhoud, de speaker en een USB-C-kabel, vermeld. Het is altijd een pluspunt als gecontroleerd kan worden of de inhoud wel volledig is. Vervolgens wordt ‘uitgebeeld’ hoe je je CLIP 4 gebruikt kan worden. Tot slot staan de technische specificaties vermeld in een tabel.

JBL CLIP 4: little big survivor !

JBL is met hun 4e release van de CLIP afgestapt van de ronde vorm in tegenstelling tot de vorige 3 versies. De CLIP 4 is met zijn breedte van 86,3 mm, lengte van 134,5 mm inclusief haak en een dikte van 46 mm klein genoeg om vlot in een jaszak of achterzak van jouw fietstruitje te passen. Het gewicht van 239 gram is redelijk voor die grootte en geeft ook een robuuste indruk.

JBL CLIP 4 ReviewDe CLIP 4 is groots in muziekweergave, -volume en -duur. JBL noemt het ‘JBL Original Po Sound’: stevige bas, helder in het midden en zacht in het hoog. Als je op de technische fiche gaat kijken zie je dat hij continu 5 Watt vermogen (RMS) levert en een frequentiebereik heeft van 100 Hz tot 20 kHz. Het geluid wordt langs 1 kant weergegeven (JBL logo).

Persoonlijk vind ik deze speaker tot halverwege het maximum vermogen zuiver en goed gedetailleerd over het volledige frequentiebereik klinken. Zet je hem harder tot maximum volume, dan gaan de middentonen wat overheersen maar dan ben je al stevig aan het concurreren met je buren in de tent naast je of gaan de gasten aan de overzijde van het publieke zwembad zeker opkijken. Heel leuk is dat de CLIP4, eens volledig opgeladen, het 10 uur volhoudt.

JBL CLIP 4 Review

De JBL CLIP 4 geeft niet alleen een robuuste indruk, het is echt wel ontworpen om tegen een stootje te kunnen. Met een IP67-classificatie, wat betekent dat dit speakertje stof- en waterdicht is, blijft het spelen in omstandigheden waar menig elektronische apparaten er de brui aan geven.

JBL promoot dit speakertje als kompaan op een trektocht, op de camping of op het strand. De achterzijde is voorzien van rubberen strookjes, die op een schuin houten of stenen vlak wel tegenhouden, maar niet op een schuin glazen of plastieken oppervlak (zeker niet als het ook nog eens nat is). Dit is echter geen probleem aangezien de CLIP 4 gebouwd is om die klap op te vangen. En stel dat die val zou eindigen in water? Zolang het water niet dieper is als 1 meter, heb je 30 minuten de tijd om uit te vinden of bluetooth ook onder water werkt.

Benieuwd naar wat deze bluetooth speaker nog allemaal in huis heeft? Je ontdekt het allemaal in deze leuke en sfeervolle video die wij maakten van de CLIP 4. Zeker de moeite waard om eens te bekijken.

Connecteren: met bluetooth en de karabijnhaak

JBL CLIP 4 Review

De bluetooth pairing is zeer simpel zoals bij alle JBL oplaadbare speakers: power on, druk op bluetooth, selecteer op je smartphone JBL CLIP 4 en binnen de 5 seconden kan je muziek spelen. Kan je meerdere luidsprekers koppelen? Het zou leuk zijn, maar nee.

Een van de handigste dingen die je op een tocht kan hebben is een karabijnhaak. De CLIP heeft er vanaf de lancering één gehad. Over de 4 generaties heen is die karabijnhaak gegroeid: zowel in grootte, opening als sterkte. Als jongste telg heeft de CLIP 4 nu een stevige haak van 8 mm dikte met een dergelijk grote opening zodat je hem vlot aan 15 mm dikte takken zou kunnen ‘clippen’. Een knobbeltje op de clipper past in een holte van het andere deel van de karabijnhaak waardoor verhinderd wordt dat deze verkeerd of per ongeluk opent als je toevallig de speaker zou gebruiken als haak om je tas of rugzak ergens aan te hangen.

En dan nu de vraag der vragen: is de CLIP 4 zijn vraagprijs van 60 euro waard ?

Vergeleken met zijn concurrentie (met name de Sony SRS-XB12, Bose Soundlink Micro en Ultimate Ears Wonderboom 2) is de CLIP 4 een betere keuze. De CLIP3 werd in 2018 gelanceerd aan dezelfde prijs en dus houdt JBL vast aan hun releaseprijs.

Je gaat ongetwijfeld veel plezier hebben aan de CLIP 4, of je nu jong of oud bent. Deze robuuste, kleine maar krachtige JBL-speaker zal gedurende 10 uur overal en in alle (weers)omstandigheden de sfeer blijven maken. En aan hun CLIP 4 hangt zeker een juist prijskaartje. Topper!

JBL CLIP 4

59,99 euro
8.9

Design

9.0/10

Geluid

9.0/10

Robuustheid

9.0/10

Hanteerbaarheid

9.0/10

Functionaliteit

8.5/10

Pros

  • Zeer aangenaam en krachtig geluid
  • Zeer robuuste bouw
  • IP67-classificatie : stof en waterdicht
  • Stevige karabijnhaak
  • Batterijduur van 10 uur

Cons

  • Geen meerdere speakers te connecteren
  • Geen 3,5 inch-connectie
Verkooppunten van het merk jbl