Zo’n 10 jaar geleden ontwierpen Bang & Olufsen en Øivind Alexander Slaatto de Beoplay A9. Een speaker die de welbekende fabrikant omschrijft als volgt: een ‘tijdloze klassieker’. Tot op de dag van vandaag is het nog steeds één van de meest geliefde producten binnen het B&O assortiment. Dit getuigt niet alleen van de iconische status maar ook van de ‘duurzaamheid’ die hiermee ‘hand in hand’ gaat. Om dit te ‘vieren’, heeft Bang & Olufsen een reeks ontwerpen laten maken door vooraanstaande creatievelingen die actief zijn binnen de kunst, design en muziekwereld. Zij hebben de ‘canvas cover’ van de Beoplay A9 in hun eigen, onnavolgbare stijl verwerkt tot een reeks van ‘kunstwerken’ die fungeren als ‘cover’ voor de Beoplay A9. Niet onbelangrijk om te vermelden: het gaat om een zeer beperkte oplage.

De ‘visuele kunstenaars’ die aan de slag zijn gegaan om enkele ‘Art of the A9 covers’ te ontwerpen zijn Alexis Jamet en Manon Cezaro. De in Parijs gevestigde grafisch ontwerper en kunstenaar Alexis Jamet gebruikt de vormen van de natuur als bronmateriaal voor zijn abstracte digitale meesterwerken. Hij gebruikt vaak digitale airbrush-tools om interessante effecten te creëren en tegelijkertijd de grens tussen figuratief en abstract op te zoeken. Voor het Art of the A9-project creëerde hij een origineel kunstwerk, geïnspireerd op de speaker zelf. Ik wilde ‘spelen’ met het vocabulaire van de muziek door symbolen te gebruiken en ze te herinterpreteren aan de hand van de codes waarin ik werk. Aldus Alexis Jamet.

Manon Cezaro, een multidisciplinaire kunstenares uit Parijs, combineert fotografie, schilder- en beeldhouwkunst om digitale beelden te creëren die geïnspireerd zijn door de natuur. Ik maak veel foto’s van wat ik zie rondom mij, met name bloemen en landschappen. Manon Cezaro legt uit dat ze die ‘elementen’ gebruikt in tekeningen zodanig dat nieuwe vormen gecreëerd worden.

“We have removed the complexity. Not the other way around. You could call it form and function unified.”

Een quote die naadloos aansluit bij de Beoplay A9 luidspreker zelf. Mocht je minder bekend zijn met dit model: de Beoplay A9 werd eerder in 2012 voorgesteld als een luidspreker voor thuisgebruik die naadloos past in vrijwel elk interieur. Het exemplaar steunt op drie houten poten. Het kan tevens aan een muur opgehangen worden. Zo kan elke (woon)ruimte voorzien worden van de ‘vrolijke noot’, met inbegrip van een rijk en kamervullend geluid. 100 procent volgens de kernwaarden van het Deense audiobedrijf. Wil je de luidspreker bedienen? Dan schuif je je hand voorzichtig over het oppervlak om het volume aan te passen.

Ben jij, naast muziek, ook een fan van kunst(werken)? Dan zijn deze limited edition ‘Art of the A9’ covers misschien wel iets voor jou. De adviesprijs is vastgelegd op 500 euro.

Verkooppunten van het merk bang-olufsen