Eerder dit jaar kwam dCS Audio aanzetten met een spiksplinternieuwe firmware upgrade voor één van hun toestellen: de Bartók. Maar, na het uitvoeren van de update, wordt het vanaf nu Bartók 2.0. Met deze tweede generatie firmware worden prestaties aanzienlijk verhoogt. Tot voor kort waren ze exclusief ‘toegankelijk’ voor de Vivaldi en Rossini platforms. Deze verbeterde versie (2.0) betreft een belangrijke update van het ‘Mapping’ algoritme dat de dCS Ring DAC kan aansturen. Overigens zijn verbeteringen aangebracht wat betreft DSD upsampling. Voorts beschikt Bartók 2.0 over extra filteringopties. Klinkt als muziek in de oren.

Tijdens de ontwerpfase van dCS’ Bartók hadden de ontwerpers een unieke visie. Ze vetrokken vanuit de volgende ‘gedachtengang’: wij willen ons verleden, het heden én de toekomst combineren in een mooi, flexibel en ‘toekomstbestendig’ ontwerp dat de essentie van dCS perfect laat zien. Met inbegrip van hun 30 jaar aan innovatie.

Deze telg combineert een DAC, muziekstreamer, upsampler, voor- en hoofdtelefoonversterker in één. Voorts biedt dit model een opmerkelijke ervaring voor luisteraars. Al dan niet ‘in stereo’ of via de hoofdtelefoon.

dCS Bartók 2.0

dCS Bartók 2.0. Dat is hoe de fabrikant dit nieuwe exemplaar ‘noemt’ nadat de 2.0 firmware upgrade uitgevoerd is. Maar wat zijn nu de voordelen van een dergelijke upgrade?

Nieuwe ‘dCS Mappers’

Allereerst kan een belangstellende profiteren van nieuwe ‘dCS Mappers’ die oorspronkelijk ontworpen zijn voor Vivaldi 2.0 en Rossini 2.0. Door de 2.0 update worden ze nu ook beschikbaar voor de Bartók van dCS. De ‘dCS Mapper’ regelt de manier waarop data wordt ‘gepresenteerd’ aan de Ring DAC. In totaal zijn er drie ‘Mapper’ instellingen:

  • MAP 1: dit is de nieuwe standaard ‘Mapper’. Hier wordt de Ring DAC aangestuurd op 5,644 of 6,14 MHz.
  • MAP 2: dit is het klassieke ‘Mapper’ ontwerp, gebruikt op versie 1 dCS producten. Deze stuurt de Ring DAC aan op op 2,822 of 3,07 MHz.
  • MAP 3: dit is een alternatief ontwerp waarbij de Ring DAC aangestuurd kan worden op 5,644 of 6,14 MHz.

Algemene verbeteringen

Daarnaast introduceren de dCS ingenieurs nog andere verbeteringen die de muzikaliteit alleen maar ten goede komen.

  • DSD128 (DSD X2) upsampling: dCS voegt nu een DSDx2 upsampling
    ‘stap’ toe aan de Bartók 2.0 (wanneer ingesteld op DXDx2). Deze wordt toegevoegd aan het einde van de ‘PCM oversampling sequentie’ (lees: vóór de conversie naar analoog).
  • DSD-filter 5: deze filter is voorzien van een ‘ontspannen roll-off’ met vloeiendere faserespons die helpt om veel van de ‘out-of-band ruis’ te verwijderen.

Alle bovengenoemde instellingen zijn toegankelijk via ‘dCS Mosaic’ of het frontpaneel. Wil jij genieten van de talloze voordelen die Bartók 2.0 firmware upgrade jou te bieden heeft? Dat kan. De update is ondertussen beschikbaar voor alle dCS klanten. dCS voegt er verder aan toe dat ook ‘dCS Mosaic’ bijgewerkt is. Voorts zijn enkele kleine ‘fixes’ en stabiliteitsverbeteringen aangebracht. Benieuwd naar meer? Surf dan zeker eens naar de website van dCS.

Verkooppunten van het merk dcs