Qualcomm heeft een nieuwe QCS400-chipset aangekondigd die is ontworpen om zowel de geluidsprestaties als de gebruikerservaring van toekomstige slimme producten die het gebruiken te verbeteren.

Volgens het merk zou de nieuwe chip de mogelijkheid bieden om de stabiliteit en nauwkeurigheid van de spraakbesturing te verbeteren.

Vergeleken met zijn vorige-gen-chip, maakt het een meer nauwkeurige herkenning van ‘wekwoorden’, snellere reactietijden en verbeterde spraakdetectie mogelijk tijdens het afspelen van grote volumes of in luide omgevingen.

De QCS400-chip ondersteunt ook “lokale” stembesturing, waardoor slimme luidsprekers kunnen reageren, ook als ze geen verbinding met internet hebben. En ook verbeterde stroomefficiëntie van op het net aangesloten luidsprekers en een langere levensduur van de batterij van draagbare luidsprekers zouden met deze chipset een mogelijkheid worden.

Qualcomm heeft zich niet volledig gericht op het ‘slimme’ aspect, maar heeft ook aandacht besteedt aan het audiogedeelte, waarin slimme luidsprekers al wel eens in kunnen teleurstellen.

Met het doel om het geluid te verbeteren, ondersteunt de quad-coreprocessor van de chip en de speciale audio-DSP maximaal 32 audiokanalen, evenals de Dolby Atmos- en DTS:X-indelingen voor slimme soundbars voor home cinemasystemen.

Uiteraard ondersteunt het platform ook de nieuwste DDFA-versterkertechnologie en aptX Bluetooth-audio van Qualcomm (inclusief de in 2018 gelanceerde aptX Adaptive voor verbeterde lage latentie en betere synchroniciteit bij het streamen door het hele huis).