Ter ere van Dynaudio’s 40-jarig bestaan werd in 2017 de Dynaudio Special Forty in het leven geroepen. Sinds de lancering hebben deze luidsprekers heel wat prijzen in ontvangst mogen nemen en hebben ze heel wat fans aan zich weten te binden. Ter vervanging van de originele Red Birch en Grey Birch uitvoeringen, lanceert de audiofabrikant nu twee nieuwe afwerkingen: Black vine en Ebony wave.

Sinds zijn introductie in 2017 is de Special Forty uitgegroeid tot een klassieker onder de audioliefhebber. Nu introduceert de fabrikant twee nieuwe afwerkingen: Black Vine en Ebony Wave. Black Vine heeft een opvallend contrast tussen het dieprode fineer en de felle robijnrode streken die het geheel tot leven brengen. Ebony Wave heeft een opvallend golvende structuur in het grijsbruine berkenfineer en is daarmee de opvolger van de Grey Birch uitvoering.

Dynaudio Special Forty Black Vine Dynaudio Special Forty Ebony Wave

Beide uitvoeringen zijn met de hand gemaakt waardoor ze er zeker van zijn dat beide luidsprekers in een set altijd op elkaar afgestemd zijn. Dynaudio staat ook bekend om zijn doordacht en kwalitatief design, verwacht dus een afwerkingsgraad van zeer hoog niveau.

Techniek

De Special Forty Esotar tweeter en woofer hebben beide een groot frequentiebereik, wat zorgt voor een optimale integratie tussen beide units. De tweeter loopt door tot aan de bovenste regionen van het middengebied, rond de 1.000 Hz. Daarnaast maakt de tweeter gebruik van een DSR (Dynaudio Secret Recipe) precision-coated softdome, een krachtige neodymium magneet, een geoptimaliseerde Airflow en Dynaudio’s bekende met ferrofluid gedempte aluminium spreekspoel.

De woofer kan eenvoudig frequenties tot 4.000 Hz verwerken dankzij het Magnesium Silicate Polymer (MSP) conus-materiaal. Doordat het middelste gedeelte van de conus direct aan de spreekspoel gekoppeld is kan deze bovendien gebruikt worden om middentonen weer te geven. De engineers hebben ervoor gezorgd dat de frequentie-overgang in de driver zelf plaatsvindt, in plaats van dat het signaal in het wisselfilter aangepast moet worden.

Belangrijkste specificaties

  • Frequentiebereik (+/-3dB): 41Hz – 23kHz
  • Impedantie: 6 ohm
  • Rendement: 86dB (2.83V/1m)
  • Wisselfilter: tweeweg, eerste orde
  • Afmetingen (B x H x D): 19,8 x 36 x 30,7cm

Wil je kennis maken met de Special Forty serie van Dynaudio? Bezoek dan zeker eens hun website voor alle informatie!

Verkooppunten van het merk dynaudio