De allereerste draaitafel van Esoteric is een feit: maak kennis met de Grandioso T1. Een nieuw model dat wordt aangekondigd naar aanleiding van hun 35-jarig bestaan. Dat deze heugelijke gebeurtenis een absolute mijlpaal is in de geschiedenis van de Japanse audiofabrikant, dat wordt niet onder stoelen of banken gestoken. En terecht want met de introductie van deze hoogwaardige platenspeler brengt het audiomerk heel wat moois ten gehore.

Maar wat omvat de Grandioso T1 nu precies? Best wel wat. Laten we beginnen met de ‘aandrijving’. Deze draaitafel is voorzien van een ‘contactloos’ aandrijfmechanisme, het Esoteric MagneDrive System, dat inductief de rotaties synchroniseert. Het begint alvast zeer uniek én veelbelovend. Dit gepatenteerde systeem maakt een stille en zijdezachte rotatie mede mogelijk. En dat bij een buitengewoon nauwkeurige rotatiesnelheid. Aldus Esoteric.

Zoals je ziet op bovenstaande foto, is de ‘platter’ volledig vrij van trillingen. Een absoluut nauwkeurige rotatie van het plateau wordt realiteit. De geluidskarakteristieken kunnen aangepast worden door het veranderen van de afstand tussen het plateau en de driver. Dit kan een eindgebruiker doen door gebruik te maken van de micrometerknop die terug te vinden is op het frontpaneel. Jij als consument moet je alvast geen zorgen (meer) maken over riemen die eventueel vervangen moeten worden. Als dat niet handig is?

Volgens Esoteric weerspiegelt deze kwalitatieve draaitafel hun unieke ontwerpfilosofie met inbegrip van zowel mechanische als elektronische technologie. Een 10 MHz ‘Clock Sync’ is aanwezig voor de drive unit (van de motor) die opgenomen is in de onafhankelijke chassisconfiguratie. Deze laatste is 3-delig en bestaat uit een eenheid voor de motor, voeding en het hoofdgedeelte. Voor het materiaal van het chassis is geopteerd voor aluminium en hout. Voor het middenchassis hebben de ontwerpers gekozen voor een fraaie hoogglans afwerking (pianolak).

“A new undertaking to commemorate the 35th Anniversary of the Esoteric legacy. It’s the first-ever turntable in our history.”

Het omgekeerde lagersysteem ondersteunt een ‘soepele’ rotatie van het plateau. Twee snelheden zijn instelbaar waaronder 33 of 45 toeren. Dit kan geregeld worden in stappen van slechts 0,1 procent. Om een audiofiele weergave te bekomen, heeft de producent isolatievoeten aangebracht die een speciaal dempingsmechanisme ‘aan boord’ hebben. Dat elimineert externe trillingen die een negatieve invloed hebben op de geluidsweergave.

Esoteric biedt hun Grandioso T1 aan met of zonder toonarm. Indien je kiest voor de optionele toonarm, dan wordt een TA-9D aangeraden. Met een optioneel ‘arm board’ kan je tot wel 3 toonarmen ‘huisvesten’. Deze ‘kolossus’ heeft een totaal gewicht van niet minder 45 kg. Met de ‘power supply unit’ erbij mag je nog eens 18 kg extra bijrekenen. De ‘main unit’ is 49,7 x 21 x 45,6 cm groot, de ‘power unit’ 44,5 x 13,2 x 27 cm.

Als je bij jouw thuis wilt genieten van al het moois dat de draaitafel jou te bieden heeft, dan moet je rekenen op een adviesverkoopprijs van maar liefst 70.000 euro. Benieuwd of dat de moeite waard is? Wel, dan zit er maar één ding op: breng een bezoekje aan een gespecialiseerde AV-vakhandel in jouw buurt en laat je adviseren. Kan je niet wachten tot jouw luisterafspraak? Dan kan je 24/7 terecht op de website van Esoteric.

Verkooppunten van het merk esoteric