In de wereld van projectoren is er een hele evolutie gaande. De nood voor grote schermen in woonomgevingen is ook meer en meer toegenomen. Tv’s worden groter en beeldformaten worden beter. Toestellen met kwaliteit zijn dus genoodzaakt om te volgen. Maar niet iedereen kan met zo’n groot toestel aan de slag gaan omdat er misschien niet genoeg plaats is. Daar komt de projector dan bij kijken. 

Projectoren zitten in een kleine behuizing en kunnen een vrij groot beeld bieden. Tegenwoordig zijn er door deze evolutie ‘short throw’ projectoren uitgebracht. Deze zijn zo gemaakt dat je op een vrij korte afstand toch een groot beeld kan genereren. 

De Optoma projector die ik getest heb, is ook zo eentje. Het betreft de Optoma UHZ65UST. Hierdoor werd mijn interesse opgewekt maar ook door de voorziening van laser licht, het all-in-one systeem, de 4K-resolutie en het gebruiksgemak met alle functionaliteiten. Dit allemaal tezamen gaf me veel goesting om met de Optoma UHZ65UST aan de slag te gaan.

Een technische voorstelling

De Optoma UHZ65UST heeft een prijskaartje van 3.500 euro. Voor deze relatief ‘lage’ prijs krijg je heel veel terug. Dan praat ik over het grote beeld, de sterke lichtbron en de vele functionaliteiten. 

De lichtbron die gebruikt wordt, is een laser licht. Deze gaat tot wel 3.500 lumen. De gebruikte techniek hierbij is TLP. Dit zorgt voor een enorme contrastverhouding. Volgens Optoma zou de lichtbron volgens Optoma een levensduur hebben van 20.000 branduren in de gewone modus. In de eco-modus zou dit 30.000 uren zijn. Door deze enorme lichtopbrengst is de Optoma UHZ65UST perfect geschikt voor het gebruik in een thuisbioscoop. Je kan deze natuurlijk ook optimaal gebruiken in een verduisterende woonkamer. 

Het beeld heeft een aspect-ratio van 16:9 en biedt HDR-ondersteuning. Daarnaast heeft het een resolutie van 3840 x 2160 pixels. Zo wordt het mogelijk gemaakt om 4K-beelden af te spelen. De maximale breedte van het scherm is 2 meter en 60 centimeter. De diagonaal zou in dat geval meer dan 3,5 meter zijn. De Optoma UHZ65UST heeft ook een zeer compacte behuizing. 13 cm hoog, 57,6 cm breed en 38,8 cm diep. Dit zorgt ervoor dat de projector overal makkelijk te plaatsen is. 

Benieuwd naar het design en de mogelijkheden? Je ontdekt er nog meer over in deze leuke video die wij maakten van de Optoma UHZ65UST short throw beamer.

De installatie gebeurde ook heel vlot en snel moet ik zeggen. Het is zeer gebruiksvriendelijk en je kan er gemakkelijk mee aan de slag gaan. Eens je verbinding hebt gemaakt met de wifi, ben je vertrokken. Daarbij is het ook aangeraden om meteen rekening te houden met de ideale afstand om een goed beeld te creëren. Dit wordt vergemakkelijkt met het bijgeleverde handboekje. Daarnaast kan je ook handmatig scherpstellen. Het enige nadeel is dat je niet kan zoomen. Dit probleem is echter wel snel verholpen door de projector enkele centimeters te verschuiven. 

Naast dit alles is in de Optoma UHZ65UST ook een soundbar ingebouwd. Het is een stereo soundbar die 20 Watt aan geluid produceert, eigenlijk meer dan voldoende. Verder in de review ga ik hier dieper op in. 

Ook zijn er verschillende apps geïntegreerd en heb je een ingebouwde mediaspeler met verschillende aansluitingen zoals 2 HDMI-poorten, een optische aansluiting, een netwerkaansluiting en de mogelijkheid om USB-apparaten te verbinden.

Lees ook


Optoma UHD35 UHD38Optoma pakt groots uit met UHD35 en UHD38 projectoren

 


 

De vele functionaliteiten

De Optoma UHZ65UST kan je zeer gemakkelijk instellen. Het is heel eenvoudig om het beeld te kalibreren of de grootte aan te passen. Allereerst word je gevraagd om verbinding te maken met een wifi-netwerk. Daarna kom je eigenlijk in een Smart TV omgeving terecht dewelke op Android gebaseerd is. Buiten het instellen van kleuren en geluid, vind je ook enkele apps terug die in de projector zijn geïmplementeerd. Dit zijn dan bijvoorbeeld YouTube, Netflix, Disney+, … Ikzelf ben een fervente Netflix kijker en heb hier dan toch één nadeel aan ondervonden. Bij de ingebouwde app is het niet mogelijk om beelden in 4K af te spelen. Dat is wel snel opgelost door bijvoorbeeld je Chromecast te koppelen. YouTube video’s afspelen in 4K is geen enkel probleem.

Het gebruiksgemak is zeer aangenaam, ook in combinatie met de handige en vlotte afstandsbediening. De Optoma UHZ65UST herkent zeer gemakkelijk de mediabibliotheek en kan bestanden hierin snel afspelen. Een zeer goede vervanging van je TV dus.

Wat heeft het beeld te bieden

Het beeld heb ik niet op een technische manier bekeken, maar vooral beoordeeld of het makkelijk is om kleuren in te stellen en of er een degelijk contrast zichtbaar is. Kort gezegd, het is een fantastisch beeld. Het DLP-paneel in combinatie met de laser lichtbron zorgt voor een zeer aangename kijkervaring. 

Het contrast dat de Optoma UHZ65UST te bieden heeft, is verbluffend. Zelfs met een achtergrond die niet wit is, is het contrast duidelijk zichtbaar. Het beeld is daarnaast zeer kleurrijk en het regenboogeffect dat je soms ziet bij andere projectoren, viel me hier bijna nooit op. Nochtans ben ik hier zeer gevoelig voor. 

Een leuk handigheidje is de Pure Motion functie. Hiermee maakt de Optoma UHZ65UST beelden vloeiender en zorgt het ervoor dat deze aangenamer zijn om te bekijken. Ook zijn er enkele vooringestelde modes zoals: cinema mode, reference image mode, brightness mode en dynamic black mode. Je kan het dus aanpassen naargelang je situatie. Perfect dus.

Een zeer aangename geluidservaring

Desondanks dat alles in één behuizing zit, verkrijg je een zeer mooi geluid. Dit komt natuurlijk ook door de ingebouwde speakers die stereo zijn en een totaal vermogen hebben van 20 Watt. Als je gewoon naar TV kijkt, is dit optimaal. Maar als je wilt genieten van de echte cinema-ervaring, raad ik je aan om een surround systeem aan te sluiten. 

Het geluid voelde nooit gecomprimeerd aan. Het voelt heel open en bij vrij hoge volumes komt het geluid steeds goed door. Daarnaast is de bas ook goed. Het mooie aan de speakers is dat ze een surround-mode hebben. Dit is de ‘film geluidsmodus’. Zo kan je toch een beetje het gevoel van cinema ervaren. 

De Optoma UHZ65UST is dus heel goed qua geluidsweergave, zeker als je rekening houdt met alle aspecten die deze projector te bieden heeft.

De uiteindelijke conclusie

Als je bekijkt wat deze projector allemaal kan en wat de mogelijkheden zijn, is de Optoma UHZ65UST een toptoestel. Je creëert een beeld met een diagonaal van meer dan drie meter, je kan in slechte lichtomstandigheden toch nog genieten van hoge contrasten, een mooie 4K-weergave en een zeer mooie beeldkwaliteit. 

Veel short throw projectoren op de makt zijn wat goedkoper. Maar bij deze gaat het geluid, noch het beeld, niet zo goed zijn als bij de Optoma UHZ65UST. Je gaat er natuurlijk ook duurdere vinden, maar deze projector moet hier zeker niet voor onderdoen. 

Voor een prijs van 3.500 euro verkrijg je een all-in-one systeem dat een groot scherm te bieden heeft, veel functionaliteiten en de mogelijkheden van een Smart TV. Wil je daarnaast toch genieten van surround geluid voor een optimale cinema ervaring? Met een surround systeem is dit heel gemakkelijk aan te sluiten.

De Optoma UHZ65UST is kortom ideaal om bij veel gezinnen te zorgen voor een goede cinema beleving. Moest je dus net zo enthousiast zijn als mij, ga dan zeker eens langs bij een lokale verkoper en laat je verleiden door de kunsten van de Optoma UHZ65UST.

Optoma UHZ65UST

€ 3.449,-
8.1

PRESTATIES

8.0/10

FUNCTIONALITEIT

9.0/10

BOUWKWALITEIT

8.0/10

PRIJS/KWALITEIT

7.5/10

DESIGN

8.0/10

Pros

  • Krachtige projector die in minder goede lichtomstandigheden een degelijk beeld kan weergeven
  • All-in-one oplossing
  • Veel functionaliteiten aanwezig in 1 toestel
  • Krachtige geluidsweergave

Cons

  • Netflix app biedt geen 4K aan
Verkooppunten van het merk optoma