Eerlijk? De buitenkant van een speaker zegt niets… Niet dat de Totem KIN Play er niet goed uitziet. Maar door het sober design, de eenvoudige opbouw en de verbindingskabel tussen deze 2 actieve speakers creëerde hij bij mij eerder het gevoel dat dit een zoveelste actieve luidspreker in het dozijn was. Vergis je niet, ik ben heel enthousiast over het concept ‘actieve luidspreker’. Zelden presteren klassieke sets (hiermee bedoel ik de combinatie bron – versterker – luidsprekerkabel – passieve luidspreker) in dezelfde prijsklasse beter. Draadloze versies hebben we regelmatig getest. De Xeo reeks van Dynaudio, Kef LS50 wireless en Elac AM200 werden door onze redactie eerder enthousiast onthaald en presteerden telkens beter dan hun klassieke evenknie. Uitgerekend nu brengt Totem Acoustic een niet zo draadloze versie van actieve speakers op de markt. Is dit een goede zet?

Totem Acoustic is een merk dat ons altijd enthousiasmeert op events. Bram en Sam van Joenit doen hun uiterste best om in de ‘betaalbare’ klasse een kwalitatieve muziekweergave te presenteren. Bij hen passeert er eerder een moderne Trentemoller dan een traditionele Chet Baker of Miles Davis Jazz song. Ze creëren een muzikale sfeer die je in de gemiddelde huiskamer wil terugvinden. Strak, vlot, modern en muzikaal. Die visie vinden we geweldig. Ze willen de muziekbeleving voor een breder doelpubliek en voor jongeren bereikbaar maken en dat voor een heel aanvaardbare prijs. Als er dan een nieuwe ‘actieve’ Totem luidspreker heel concurrentieel op de markt wordt gezet zie je heel wat potentieel en zijn we met een zwart paar Totem KIN Play luidsprekers aan de slag gegaan voor deze test. Maar is er nog plaatsje vrij is voor een nieuw paar actieve luidsprekers?

De actieve KIN Play luidsprekers van Totem Acoustics zijn een geniale zet. Ik weet het, dit is een gewaagde uitspraak. Ik verklaar dit even … Heel wat jonge muziekliefhebbers hebben meestal niet voldoende budget om te investeren in een dure traditionele muziekinstallatie. Verder staat muziek streamen (meestal met Spotify) via Bluetooth en een mooie LP beluisteren bij heel wat mensen hoog op het verlanglijstje. Ook ontbreekt het bij de gemiddelde consument aan voldoende ‘headspace’, of noem het eerder voldoende ruimte in hun woonplaats om muziek te beluisteren. De Totem KIN Play combineert zeer effectief deze eigenschappen. Op zich al een heel mooi statement!

Totem presenteert zijn actief-luidspreker-recept op een misleidende sobere manier. Misleidend omdat Totem Acoustic speakers ons telkens weer weten te verbazen met hun groots en kwalitatief geluid in een eerder kleine behuizing. En daarom hebben we heel bewust de Totem KIN Play in een kleine luisterkamer gezet. Akoestisch niet perfect, maar wel een aangename ruimte om met muziek tot rust te komen. Kortom de ideale testruimte om deze luidsprekers naar waarde te schatten.

Totem KinPlay Technisch uitgelegd
De Totem KIN Play wordt geleverd met verschillende onderdelen. Naast de 2 luidsprekers vind je een afstandbediening, een voedingskabel, een optische en 3,5mm kabel, voetjes voor onder de luidsprekers en 2 magnetische frontgrilles terug. Verder verbindt de luidsprekerkabel de passieve zijde (Slave) van de Kin Play met de versterker van de actieve zijde (Master). Op de voorzijde van deze speaker vind je een led (met meerdere kleuren) en een keuzeknop terug. De achterkant laat het volledige potentieel van de Totem KIN Play zien. Door de optische digitale en een 3,5mm ingang kan je de KIN Play met de meest gangbare bronnen, zoals een TV of een kleine MP3 speler, bedraad verbinden. Het grote potentieel zit vooral in de Aux 1 waarmee je de Kin Play analoog met een CD- of platenspeler kan verbinden. Heb je een platenspeler zonder phono voorversterker dan kan je de interne Phono Pre Amp van de KIN Play inschakelen. Hierbij vind je ook een schroefje terug waarmee de aarding van de platenspeler kan aangesloten worden. Dit heb ik eerder nog niet gezien bij actieve luidsprekers en is werkelijk uniek! Als je vindt dat de Totem KIN Play niet voldoende lage tonen weergeeft kan je ook een externe subwoofer aansluiten via een RCA connectie. Ook het verbinden met een Bluetooth apparaat (in mijn geval een iPhone) verliep perfect. Hiermee wordt een kwalitatieve 4.1 BlueTooth connectie gegarandeerd. De Bluetooth sample rate loopt door tot 48kHz. Verder kunnen de luidsprekers overweg met MP3, WMA, Flac, ACC/MP4/M4A, WAV (IMA-ADPCM en RAW PCM), AIF en AIFC formaten en dit tot een zeer kwalitatieve 192kHz/24bit.

Tot slot is elke KIN Play luidspreker voorzien van een 1” Metal Alloy Dome tweeter en een 5” Natural Hybride woofer en zorgt intern een uitstekende klasse D versterker van 2x120W RMS voor het best mogelijke geluid in deze kleine behuizing.

Totem KIN Play luistertest.
Een luidspreker karakteriseren is geen evidente zaak en altijd vrij subjectief. Om een goed idee te krijgen van het ‘karakter’ hebben we in verschillende stijlen heel wat muziek afgespeeld. We hebben zowel met een externe streamer, een Bluetooth connectie en met een platenspeler gewerkt. Mijn conclusie is voor elke afspeel-methode steeds dezelfde. Wat een mooi geluid!

Wat bedoelen we hiermee? De krachtige versterker levert met zijn 120W RMS een enorm vlot en krachtig geluidsbeeld dat niet té analytisch is. Vergis je niet, er zitten enorm veel details in de weergave, alleen neem je best wel wat tijd om de Totem KIN Play correct in te stellen. En dan presenteren ze zich vooral als een enorm muzikaal systeem dat krachtig genoeg is om op een zeer muzikale en stabiele wijze muziek weer te geven. Ook op lage volumes heeft de Totem KIN Play meer dan voldoende kwaliteit om vol van de muziek te genieten. Speel de Mahler Symphony No. 1 in D major af en je zult zowel in de zachte als luidere passages voldoende informatie en diepgang meekrijgen. Bij de klassiekere Jazz nummers zoals vb. Chet Baker – Alone together valt de warmte en diepgang in het geluid vooral op. Een actief systeem van deze prijsklasse dat dit weergave niveau kan bereiken is werkelijk uniek en heb ik nog niet eerder gehoord hoezeer ik ook fan ben van de andere actieve luidsprekers. Voor sfeer geef ik de Totem KIN Play een dikke 10 tijdens het afspelen van Somewhere in between van August Wilhemsson. Piano, gezang, volle synths een prachtig muzikaal landscape dat stabiel en met veel finesse wordt neergezet. Via Qobuz heb ik onlangs het album Western Stars van Bruce Springsteen ontdekt. In een resolutie van 96kHz – 24 bit is het echt genieten van dit album. Zelfs op de luidere volumes blijkt de geluidsweergave stabiel.

Verder kan je zelfs techno door de luidsprekers sturen en dan spelen de Totem als een echt DJ systeem. De bassen zijn strak en het hoog is gecontroleerd zonder te storen. Als student kan je hiermee al een zeer stevig feestje mee organiseren. Het elektro album Dreams van Cassius is ook wel een aanrader om te beluisteren op de Totem KIN Play luidsprekers. Gedetailleerd, krachtig, strak en sfeervol presenteren ze zich voor jong en oud.

Conclusie
De Totem KIN Play zijn zeer aangename actieve speakers met heel wat mogelijkheden. Mijn lievelingsmuziek op LP klonk prachtig. Dankzij de zeer kwalitatieve Phono pre-amp, de krachtige versterker en de interne opbouw is de KIN Play zeer vergevingsgezind voor onzuiverheden en speelt hij heel muzikaal. Bij streaming gaan ze nog een hele stap verder. In de digitale weergave spelen ze ronduit prachtig en er zit voldoende kracht en présence achter. Bij lage en hoge volumes geeft hij voldoende details weer in de muziekweergave. Maar de KIN Play luidsprekers zijn vooral een muzikaal en allround actief systeem dat op een niveau speelt dat ver boven zijn prijsniveau van 1299 euro ligt. Gezien deze prijs en het hoge kwaliteitsniveau ligt hij in het bereik van jong en oud. Vandaar krijgt deze luidspreker van ons een welverdiende kooptip!

Review Totem Acoustic KIN Play

9.3

Prestaties

9.5/10

Functionaliteiten

9.5/10

Prijs/Kwaliteit

10.0/10

Bouwkwaliteit

9.5/10

Design

8.0/10

Pros

  • Uitstekende geluidskwaliteit - krachtig en muzikaal
  • Kwalitatieve Phono input - uniek bij actieve speakers
  • Stabiel van laag tot hoog geluidsniveau
  • Veel mogelijkheden bij het aansturen
  • Vlotte afstandbediening

Cons

  • Positionering en inregelen van de speakers
Verkooppunten van het merk totem